– Nord universitet forandret livet mitt

Nå synes Maja Fasting (25) fra Frogner i gryta av Oslo at Steinkjer er en veldig bra by, men før visste hun ikke hvor det var.

Maja Fasting trives så godt ved Nord universitet og i Steinkjer at hun gjerne blir her også etter studietiden. Foto: privat.
– For snart tre år siden søkte jeg på Naturforvaltning ved Nord universitet, for de krevde ikke den vanskeligste matematikken. Da jeg kom inn var det bare å pakke sekken og finne ut hvor Steinkjer lå, sier Maja, som har planer om å bli her i minst to år til.

– Til våren skal jeg levere bacheloroppgaven, men jeg trives så godt at jeg vil bli. Det samme vil samboeren min, Oskar fra Bislett.

Dysleksi og dyskalkuli

I jula var hun hjemme i Oslo.

– Da syntes jeg nesten det var ubehagelig med så mye mennesker, sier Maja, som skryter av Nord universitet.

– Jeg trives ekstremt godt der. Da jeg kom hit ble min verden snudd opp ned. Jeg var ikke et skolelys. Jeg har både dysleksi og dyskalkuli, så jeg har alltid slitt på skolen. Jeg ble satt i dummegruppa, sier Maja, som i fjor sommer gjorde seg bemerket med et forskningsprosjekt ved Nord universitet.

– Jeg og en annen student oppdaget malariamygg da vi drev ved feltarbeid på Tautra. Det var så stort at jeg ringte læreren min. Han ble like glad som meg. Tenk å ha sånne lærere!

Positive push fra faglærerne

Klikk her for å endre bildet
Fant malariamygg på Tautra: Student Mona Olsen-Ryum (til venstre), forsker Sondre Dahle og student Maja Fasting. Foto: Borgar Sagbakken, NRK.
–
Ved Nord universitet i Steinkjer har lærerne mine pushet meg. Fra å gå og føle meg dum, føler jeg meg smart noen ganger nå. Tenk at jeg får a-er og b-er. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle gjøre det så bra, sier Maja, som hevder hun var et pøbelbarn.

– Et pøbelbarn?

– Ja, jeg ble nok det på grunn av at jeg ikke var et skolelys. Jeg var liksom vimse-vamsen selv. Blir man fortalt at man er dum i 12 år gjør det noe med deg. Alle passer ikke inn i skolesystemet. Det gjorde ikke jeg, derfor ble jeg satt i dummegruppa, og derfor ble jeg pøbelbarn, sier Maja, som flyttet til besteforeldrene for en periode i 10.-klasse. Hun måtte bort litt.

– De bodde på et virkelig lite sted, så jeg har bodd på mindre plasser enn Steinkjer, sier Maja, som jobber på Famille når hun ikke studerer.

– Jeg vet hva mestring er!

Klikk her for å endre bildet
Nå smiler livet til Maja: Fra å ha fått stempel som dum og pøbel, ble livet snudd fullstendig opp ned for Maja da hun kom til Steinkjer og Nord universitet. Foto: privat.
– Jeg gruer meg aldri til å gå på jobb der. Jeg trives kjempebra i lag med dem som jobber der. Og stedet, Famille, det er liksom litt Oslo. Og på universitetet har jeg funnet meg en jentegjeng som jeg stortrives i lag med.

– Er det mere som er bra med Steinkjer?

– Det er kort vei til naturen, og i tillegg er naturen fin.

– Noe som ikke er bra?

– Det er synd at butikker i sentrum stenger. Men jeg tror sentrum kan bli bedre med nytt kulturhus. Jeg har veldig tro på kultursatsingen i Steinkjer. Når det gjelder utelivet, tror jeg det er feil å satse på noe "annet". Det er best å lage det som trønderne vil ha, sier Maja, som føler hun gjorde et kjempebra valg da hun flyttet til Steinkjer.

– I Oslo har jeg venner som er en del av en stor saueflokk på store universiteter. På små plasser har man kontakt med lærerne. Tenk hva disse tre årene har gjort med meg. Jeg vet hva mestring er!

PS Saken ble først publisert i Steinkjer-Avisa 17.01.20
Nord-student

Navn: Maja Fasting
Alder: 25 år
Studerer: Naturforvaltning
Studiested: Steinkjer

Naturforvaltning

Studiepoeng: 180
Studiested: Steinkjer
Organisering: Heltid
Opptakskrav:

Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse

Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.

>> Les mer om studieprogrammet: Naturforvaltning