Faggruppe for husdyr, produksjon og velferd

faggruppe husdyr produksjon og velferd - grisunger
Målet for faggruppens forskning er økt lønnsomhet, trygg matproduksjon, sysselsetting og verdiskaping i hele landet.

​​​​​​​​​​​​​​Om faggruppen

Faggruppen driver forskning og undervisning relatert til dyrehold. Veterinærrelaterte fag som dyrehelse og dyrepleie innen oppdrett og hold av dyr er derfor viktig. Innen husdyrproduksjon er det stort fokus på driftsoptimalisering, med vekt på god dyrevelferd kombinert med rasjonelle driftsmetoder.

Forskningen bidrar med kunnskap om effektiv fôrproduksjon, beitebruk og optimal husdyrernæring i et godt husdyrmiljø som dekker husdyras atferdsbehov. Målet er økt lønnsomhet, trygg matproduksjon, sysselsetting og verdiskaping i hele landet.

Noen av våre forskningsprosjekter

EnMac

EnMac er en del av en regional strategi som fokuserer på kompetansebygging i blågrønn innovasjon i Nord-Norge og andre områder av stor betydning for norsk politikk og næringsliv. EnMac bygger på forskningsresultater fra konsortiumets langtidssamarbeid om anvendelse av makroalger som fôrkilde for drøvtyggere.

Zero Emission Cowshed

​​​Målet med prosjektet er å redusere klimagassutslipp fra fjøs ved å omdanne metan (CH4) til Karbondioksid (CO2) gjennom katalytisk forbrenning av metan produsert av storfe. å utnytte forbrenningsvarmen til energiformål på gården er en del av omfanget til prosjektet.

BGINN - Blågrønt Innovasjonssenter

Det kreves samarbeid for å stake ut kursen mot en framtid der vi sammen blir bedre på utnyttelsen av våre naturressurser blant annet når det gjelder matsikkerhet og klimaendringer. En samkjøringsprosess mellom næringsliv, kompetansemiljøene og offentlig sektor har derfor resultert i BGINN - Blågrønt Innvoasjonssenter.

​​​

Grazeland

Hovedmålet med prosjektet er å generere ny kunnskap som kan bidra til optimalisering av beiting i melkekubesetninger med automatisk melking.

Faggruppeleder

Vitenskapelig ansatte