NRK interessert i Lytring og rekruttering til lærerutdanningene

NRK er på banen i forkant av debatten "Er det lærernes skyld at ingen vil bli lærere"? - Veldig bra. Debatten rundt rekruttering til lærerutdanningene er uhyre viktig, sier Hanne Gravrok, prosjektleder for LæreriNord.

​Tirsdag 25. januar kl. 19.00 er det Lytring i Stormen bibliotek i Bodø. Temaet er rekruttering til lærerutdanningene og læreryrket, og debatten har fått tittelen: "Er det lærernes skyld at ingen vil bli lærere?". 

Få frem alt det positive

Prosjektleder for rekrutteringssatsingen "LæreriNord" ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag, Hanne Gravrok (bildet), skal sitte i panelet under debatten. NRK Nordland er allerede på banen for å sette søkelyset på rekrutteringsproblematikken.

- Det er bra at NRK og andre medier er opptatt av dette. De spiller en viktig rolle i omdømmebygging. Jeg snakker ofte med lærere som liker jobben sin kjempegodt. De synes den er interessant og givende. Men de får ingen plass i mediebildet, sier Gravrok. Hun legger til at ungdommer gjerne tror at begynnerlønna som nyutdanna lærer idag er 400.000 kroner.

- Som nyutdanna har du i dag er startlønn på over 563.000 kroner, du kan få ettergitt inntil 161.000 kroner av studielånet, under utdanningen lærer du både fag, pedagogikk og ledelse og du er ettertraktet på arbeidsmarkedet. Dette må vi alle få frem, sier Gravrok engasjert.​

Et sammensatt panel

I tillegg til Hanne Gravrok, sitter følgende personer i panelet under Lytring 25. januar: 

Julie Lysberg, forsker i Bodø kommune med tilknytning til Nord universitet.
Ann Mari Milo Lorentzen, sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet.
Kjersti Severinsen, lærer ved Bodø videregående skole.
Amali​e Pauline Johansen, lærerstudent ved Nord universitet.

Debattleder er Anki Gerhardsen ved Nord universitet. Debattlederen spør: Omdømmet til læreryrket faller, men er det jobben, lønna eller nedsnakkingen som er problemet? Bakteppet for problemstillingen er blant annet at lærerne nylig har vært i streik. Det har vært mange negative medieoppslag omkring læreryrket, og studenter både lokalt og nasjonalt velger bort lærerutdanning. 

- Sviktende rekruttering til lærerutdanningene og læreryrket er en viktig samfunnsdebatt. Skal det bo folk i distriktene, så må vi ha gode skoler og barnehager, sier dekan Egil Solli.

Fakta om LæreriNord: 

- Ei rekrutteringssatsing ved  som administreres av fakultetets kommunikasjonsteam i samarbeid med flere
- I løpet av høsten 2022 og våren 2023 arrangeres møter med alle kommuner i Nordland og flere kommuner i Trøndelag. FLU og kommunene samarbeider om møtene. Mål: Rekruttere flere til lærerutdanningene og til læreryrket.
- Andre rekrutteringstiltak i 2023, i tillegg til digital markedsføring og det som foregår i regi av fellesadministrasjonen ved Nord universitet: 
17. januar: Yrkesmesse i Sandnessjøen 
18. januar: Karrieredag Levanger
26. januar: Karrieredag Bodø
2. februar: Utdanningsmesse i Trondheim
7. februar: Utdanningsmesse i Bodø
10. februar: Utdanningsmesse i Tromsø