Historisk bredt og variert tilbud innenfor barnehagelærerutdanning

Fra høsten 2021 tilbyr Nord universitet barnehagelærerutdanning i Levanger, Mo i Rana, Bodø og på Stokmarknes.

​​​​​​​​​​
Ann Gøril Hugaas, leder for barnehagelærerutdanningen ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag. Foto: Nina Kjeøy.

Potensielle barnehagelærerstudenter kan finne ei barnehagelærerutdanning som er skreddersydd for sitt behov.

Som student kan du velge mellom heltidsutdanning og deltidsutdanning, arbeidsplassbasert utdanning med samisk profil, utdanning på campus med daglig undervisning eller utdanning som er nett- og samlingsbasert.

– Nord universitet har alltid vært en stor nasjonal aktør innenfor barnehagelærerutdanning. Denne posisjonen styrker vi ytterligere fra neste høst. Vi har aldri før hatt et så bredt og variert tilbud, sier Egil Solli, dekan ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved Nord universitet. ​

Tre nye utdanninger fra høsten 2021

Solli sier at Nord universitet skal svare ut behovet regionen har for kvalifiserte barnehagelærere, og han verdsetter de tydelige tilbakemeldingene som kommer om behovet for en desentralisert tilbudsstruktur.

Ann Gøril Hugaas, leder for barnehagelærerutdanningen ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag, opplyser at det fra høsten 2021 kommer tre nye tilbud innenfor barnehagelærerutdanning:

• ​​​Arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning med samisk profil i Levanger og Bodø. Dette er en deltidsutdanning som er nett- og samlingsbasert.
    • Barnehagelærerutdanning, deltid, som er nett- og samlingsbasert på Campus Helgeland i Mo i Rana.
    • Barnehagelærerutdanning, deltid, som er nett- og samlingsbasert på Stokmarknes i Vesterålen.
–​ I tillegg tilbyr vi etter- og videreutdanning fra høsten 2021, i "Ledelse og endringsarbeid i barnehagen", opplyser Hugaas. Tilbudet er lokalisert i Bodø, og er nett- og samlingsbasert. Det er et emne på 30 studiepoeng.

Trenger barnehagelærere med samiske språkkunnskaper

Árran er en nasjonal samisk institusjon som skal sikre, utvikle og videreføre lulesamisk kultur, språk og samfunnsliv. Direktør for Árran, Lars Magne Andreassen, sier at lulesamisk språk er et lite språk og blir ansett som alvorlig truet av UNESCO.

De setter derfor pris på et barnehagelærertilbud med samisk profil.

– Vi trenger rett og slett flere barnehagelærere med samiske språkkunnskaper. Nord universitets planer om barnehagelærerutdanning med samisk profil, er derfor helt avgjørende for språkets fremtid, sier Andreassen.

Han ser frem til at utdanningen etableres og ønsker å samarbeide med tanke på praksisplasser.

Skal være førstevalget

Egil Solli, dekan ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved Nord universitet. ​Foto: Nina Kjeøy.

Om du kommer fra Drammen, Bergen, Kristiansund, Frøya, Trondheim, Levanger, Nærøysund, Mosjøen, Bodø eller Svolvær, så finner du ei barnehagelærerutdanning som kan passe ved Nord universitet.

Du kan velge å ta den i Levanger i Trøndelag eller i Nordland. I Nordland kan du velge å ta barnehagelærerutdanning på Helgeland, i Salten eller i Vesterålen.

Dekan Egil Solli tror også at den arbeidsplassbaserte utdanningen med samisk profil kan være aktuell for nabolandene.

– Unger skal møte godt utdanna, kompetente og profesjonelle ansatte i sine første og viktige oppvekstår, uavhengig av hvor de bor, sier han.

Nord universitet ønsker å være førstevalget til studenter i regionen.

– Hvis behovet er der, og studentene fyller opp plassene, så tar vi sikte på å fortsette denne brede satsingen, sier Solli.

​​​​