Høytidelig åpning av ny barnehagelærerutdanning

Sametinget var blant gratulantene under åpninga av et nytt studium for barnehagelærere med samisk profil ved Nord universitet.

​​​​​​​​​​
Studiestart i Levanger: Kari Nyland Tessem og Jorunn Merete Helgetun​ er studenter ved den arbeidsplassbaserte barnehagelærerutdanninga med samisk profil. Foto: Ole Johan Ramfjord.

Jeg har samiske barn i barnehagen selv og ser at det kan være vanskelig å få det samiske inn i hverdagen i barnehagen. Derf​​or er denne utdanninga viktig, sier Anita Bredesen fra Røkland.

Hun er en av studentene ved Nord universitets nye arbeidsplassbaserte barnehagelærerutdanning med samisk ​​​​profil​

Studiet har oppstart i Bodø og Levanger denne uka. Under åpninga ble det overbragt hilsener til de nye studentene blant annet fra Sametinget.

Historisk studiestart

Jeg håper dere som har begynt på denne utdanninga vet og ser det store behovet som er i det samiske samfunnet for barnehagelærere med samisk språk- og kulturkompetanse, sa Mikkel Eskil Mikkelsen, rådsmedlem i Sametinget (NSR) da han gratulerte studentene,

Studieleder Elin Børve kaller åpninga historisk.

Det er første gang det blir starta et studium som dette. Dette er et historisk øyeblikk.

Nett- og samlingsbasert

Barnehagelærerutdanning med samisk profil er arbeidsplassbasert og er et tilbud til de som allerede jobber i barnehage som assistent eller barne- og ungdomsarbeider.

Studiet går over fire år og er nett- og samlingsbasert

Jeg har lyst til å utvikle meg mer og måtte finne et studium som lot seg kombinere med full jobb. Dette var det første der man kan ha praksis i egen barnehage og det at det er samisk synes jeg er veldig interessant, sier Kari Nyland Tessem fra Trondheim.

Hun har jobbet 15 år i barnehage og starter nå studier ved Nord universitet for å bli barnehagelærer.

​ Jeg trenger å jobbe samtidig som jeg studerer. Jeg tenkte egentlig å vente noen år med å studere, men så så jeg at det var mulig å ta utdanninga med samisk profil og synes det var utrolig kult. Så jeg søkte, enkelt og greit, sier student Jorunn Merete Helgetun.

​​Studiestart i Bodø: Anita Bredesen, Marthe Ellingsen, Lise Ellingsen og Kristine Skjelstad skal bli barnehagelærere. Foto: Pia Tøhaug.

Fakta: Arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning med samisk profil

Studieform:
​Deltidsstudium over fire år.
Nett- og samlingsbasert.
Tre samlinger per semester. Hver samling varer i tre dager. Samlingssted: Levanger og Bodø.

Opptakskrav:
25 prosent tilsetting i barnehage og generell studiekompetanse. Søknadsfrist: 15. april.

25 prosent tilsetting i barnehage og realkompetansevurdering. Søknadsfrist: 1. mars.

Samisk profil:
Dette betyr at hele studieplanen løfter læringsutbyttene som går på kunnskap om det samiske. Det er et felles emne om samisk kultur på 15 studiepoeng.

Studenter kan velge en fordypning på 30 studiepoeng som er rettet mot det samiske.