Pedagog med over 100 låter på samvittigheten

I vår lanserte førstelektor Roy Waade ny cd. – Det å være utøvende musiker i tillegg til å være pedagog og akademiker, gir en ekstra dimensjon i undervisningen, sier Waade.

​​​Etter halvannet år med komponering, tekstskriving, innspilling, studioarbeid og alt som hører med en CD-utgivelse, så lanserte Roy Waade i vår "Roy Waade - the Family Project" (musikken ligger også på Spotify). Waade har også doktorgrad i det amerikanske tegnspråket Soundpainting, et «tverrkunstnerisk» tegnspråk for improvisasjon og spontankomponering,  som kan brukes av både musikere, dansere, skuespillere og visuelle kunstnere. 

Waade underviser musikkstudenter ved Nord universitet i bl.a. komponering, arrangering, samspill, ensembleledelse, improvisasjon, gitar og masteroppgave mm.  I tillegg er han utøvende musiker.

– Jeg har alltid laget musikk. Det betyr mye for både egen kreativitet,  faglig utvikling og jeg tror også det kan bety noe for studentene, sier Waade.

Kreativt familieprosjekt

Tittelen på CD-en "Roy Waade - the Family Project" holder det den lover; dette er et prosjekt der hele den talentfulle, musikalske familien deltar. Roy Waade selv bidrar med vokal, mandocello, ulike gitarer, perkusjon, bass og keyboard. Sønnen Adrian spiller fiolin og trommer, sønnen Aksel trakterer trommer og perkusjon, sønnen Michael stålstrenggitar og kona Kristin Løseth Waade (som har vært klassisk gitarist i 20 år) spiller akustisk gitar. 

I de elleve låtene på CD-en henter Waade inspirasjon fra mange sjangre; bla. pop, jazz, rock, prog og klassisk. Tankene flyter avgårde når du hører "The Last Moment", som er en komposisjon til minne om hans avdøde foreldre. Det blir brått stemningsskifte med den neste  låta "På Glattisen" - med raske taktskifter og uventa innslag. ​

– Jeg liker å leke med ulike instrument og stemmer, og teste ut ulike uttrykk, både akustisk og med mer moderne teknologi.  Ofte starter det med skisser, hvor jeg også tenker ut arrangement og instrumentering. Denne gangen trengte jeg kun å bruke familien min. Det har vært mye egeninnsats, sier Waade, som setter pris på de gode anmeldelsene familieprosjektet har fått rundt omkring.  

Involverer studenter

Så langt har Waade over 100 komposisjoner på samvittigheten. Han har også arrangert omkring 200 sanger for kor, og en del for storband og korps. 

Sin første låt laget han som 12-åring. Siden har det gått i musikk. Han jobber mye med improvisasjon i store ensemble; storband, kor og popband. Det er ingen overdrivelse å si at han har forkjærlighet for spontane uttrykk. Det var her han la ned doktorgradsarbeidet sitt. Ved hjelp av tegnspråk i ensemble, soundpainting, utviklet av  den amerikanske avantgardemusiker Walter Thompson, lages musikken der og da.

Studentene ved Nord universitet nyter også godt av forskningen. 

– Med soundpainting gir vi tegn, og bygger på med nye tegn, og lager musikk og ulike estetiske uttrykk spontant. Vi skal ha huskonsert med masterstudentene senere i høst, som er basert på Soundpainting, forteller Waade.