Fullsatt sal under lærerdebatt

– Mange elever tror jeg tjener 350.000 kroner i årslønn. Jeg har nå 680.000 kroner i grunnlønn og 780.000 kroner med tilleggene. Jeg har verdens beste jobb, sa Kjersti Severinsen, lærer ved Bodø videregående skole, under onsdagens Lytring.

​​​​Kjersti Severinsen (t.v.) synes hun har verdens beste jobb som lærer i Bodø videregående skole. Her sammen med Hanne Gravrok, seniorrådgiver ved Nord universitet og prosjektleder for LæreriNord.


​​​Fikk du ikke med deg debatten under denne ukas Lytring; er det lærernes skyld at ingen vil bli lærere? Stormen bibliotek var fylt til randen med 130 publikummere onsdag kveld. Det ble dessverre ikke plass til alle, men her kan du se debatten:

​​

Debattpanel og spørsmål fra publikum

Debatten ble ledet av Anki Gerhardsen og debattpanelet besto at følgende personer:

  • Julie Lysberg, forsker i Bodø kommune og tilknyttet Nord universitet.
  • Ann Mari Milo Lorentzen, sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet.
  • Kjersti Severinsen, lærer ved Bodø videregående skole.
  • Amalie Pauline Johansen, lærerstudent ved Nord universitet.
  • Hanne Gravrok, seniorrådgiver og prosjektleder for LæreriNord, Nord universitet.
Etter at panelet hadde debattert, var det spørsmål og kommentarer fra salen. 


Stormen bibliotek var fullsatt da Lytring med tema "Er det lærernes skyld at ingen vil bli lærere?" gikk av stabelen 25. januar. 


Vi anbefaler å sette av tid til å se debatten. Her er noen smakebiter av det som ble sagt:

Lærerstudent ved Nord universitet, Amalie Pauline Johansen (bildet under t.h.): 

– Jeg stortrives som lærerstudent, og valgte å ta utdanningen etter å ha vært vikar et år. Jeg ble inspirert av andre lærere, og jeg synes jobben som gjøres fortjener at flere snakker bra om læreryrket.


Amalie Pauline Johansen (t.h.) stortrives som student ved grunnskolelærerutdanningen ved Nord universitet i Bodø. Hun valgte utdanningen etter å ha jobbet som vikar i skolen et år. Her med debattleder Anki Gerhardsen t.v.


Bodø-lærer Kjersti Severinsen (bildet under t.h.): 

– Når jeg spør elevene mine om hva de tror jeg tjener, så sier flere 350.000 kroner. Jeg har nå 680.000 kroner i grunnlønn, og med tilleggene så har jeg 780.000 kroner.


Kjersti Severinsen er lærer ved Bodø videregående skole. Hun forteller at elever ofte tror hun tjener 350.000 kroner. - Årslønnen min nå, med tillegg er 780.000 kroner. 


​Seniorrådgiver og prosjektleder LæreriNord, Nord universitet, Hanne Gravrok:

– Oppvekstsjefer rundt omkring er helt fortvilt - de får ikke kvalifiserte søkere til lærerstillinger. Det er kritisk. Nå må vi alle bidra med å fremsnakke lærerutdanningen og læreryrket. Vi må gjøre noe nå.


Hanne Gravrok, seniorrådgiver ved Nord universitet og prosjektleder for LæreriNord, opplyser at startlønna for en nyutdanna student med masterutdanning i dag 563.800 kroner. Og at studenter kan få tilbakebetalt inntil 161.000 kroner av studielånet sitt.​


Startlønn på 563.800 kroner

Lønn, startlønn og lønnsutvikling var noe av det som ble diskutert under debatten. 

Her kommer fakta om startlønn for lærere med master grunnskolelærerutdanning og vilkår for studenter som tar grunnskolelærerutdanning:

  • Minimumlønn er 563.800 kroner.
  • Du kan få igjen inntil 161.000 kroner på studielånet.
  • Du er attraktiv arbeidskraft.​​​​


Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved Nord universitet har i dag studenter ved lærerutdanningene i Bodø, Nesna, Levanger, Mo i Rana og Vesterålen. Her deltar dekan ved fakultetet, Egil Solli i debatten. Alle foto: Nina Kjeøy​