Kjempet om lærerstudentenes gunst på karrieredag

Om lag 100 lærerstudenter og 20 kommuner var tilstede da karrieredagen for oppvekst nylig gikk av stabelen i Bodø. - Kommunene vil virkelig ha oss, sier Oda Heintz, arrangør og barnehagelærerstudent i Bodø.

​​​​​​
​​Barnehagelærerstudent Oda Heintz på karrieredagen for lærerstudenter i Bodø. Foto: Hanne Gravrok.

Et variert program med blant annet Helsesista, stand up-komiker Pål Roaldsen, musikk og show stod på agendaen da kommunene lengst nord i landet skulle selge seg inn på årets karrieredag for lærerstudenter ved Nord universitet i Bodø.

Kommunene trenger Nord-studentene

Oda Heintz (23) fra Moss går andreåret på barnehagelærerutdanningen i Bodø og sitter også som arrangør for karrieredagen sammen med resten av karrieredagsstyret.

​ Hva synes du om oppmøtet fra dere studenter?

– Jeg synes det er overraskende bra, mye engasjement, og mange interesserte studenter. Det vises godt på standaktiviteten at studentene er her for å få seg jobb. 
Heintz er også meget fornøyd med oppmøtet av kommunene, det har aldri vært så stor interesse for karrieredagen som i år. 

Innsalget fra kommunene er det heller ingenting å si på, ifølge Heintz.

– Kommunene er virkelig interesserte i oss og ikke minst få oss til å komme å komme å jobbe hos dem, forteller Heintz som sier at det er store variasjoner på hva kommunene frister med – alt fra storslått natur og uteliv til store rekrutteringsbonuser og sletting av studielån for de som kommer til kommunen og ansettes som lærere.

Heintz er ikke bekymret for egen fremtid når det gjelder å få seg en jobb. 

– Ut fra det jeg hører kommunene sier, blir det ingen problem for meg å få meg jobb etter endt utdannelse, sier Heintz, som oppfattet etter samtaler med kommuner at situasjonen med lærermangel er verre i distriktskommunene enn de sentrale stedene. 

– Selv synes jeg Andøy kommune hadde en strålende presentasjon, og kunne tenkt meg å teste dette.

Må sikre fremtiden

Sissel Christensen, mangeårig lærer fra Sortland kommune stod på stand sammen med sine kollegaer i kommunen. Hun er tydelig på at karrieredagen er et svært viktig rekrutteringstiltak for kommunen.

– Vi er veldig ute etter å få kvalifiserte barnehage- og grunnskolelærere til Sortland. Det er ikke første gangen vi er med på dette, og det blir ikke siste gangen, sier Christensen.

Hun liker ikke utviklingen som har skjedd de siste årene:​​​

– Det er skummelt å tenke på hvor vanskelig det er å få tak i kvalifiserte lærere nå bare i forhold til for få år siden, sier hun. 

– Utfordringene i skolen er store og mange og hele eleven skal sees. Vi er nødt til å sikre oss ny kompetanse for å kunne ivareta et godt opplæringstilbud nå og i fremtiden, sier Christensen som presiserer at det er derfor blant annet tiltak som karrieredag for lærerstudenter er så viktig for dem som kommune.

Trønder blant høye fjell i Vesterålen

Erik Aron Holmen (25) fra Trondheim er nyutdannet lærer som valgte å flytte til Vesterålen for å jobbe som lærer i Sortland kommune. Holmen skryter av velkomsten, og er strålende fornøyd så langt.

– Her er det en annen nærhet til naturen, og for min del som elsker ski og fjelltopper, er Vesterålen perfekt, sier Holmen som også trekker frem den faglige utvikling for de som velger å jobbe som lærer i kommunen.

– Gjennom veiledningsordningen som kommunen tilbyr, får jeg den faglige støtten jeg trenger som nyutdannet. Måten vi blir ivaretatt som helt ferske i yrket er veldig profesjonell, sier Holmen som forteller at det er flere nyutdannede på skolen han jobber ved, og at han og de andre nyutdannede har egne fora der meningsutveksling og diskusjoner er en naturlig del av hverdagen

– Reglene rundt sletting av studielån for grunnskolelærere gjør det også særlig lukrativt for meg som jobber i Nord-Norge etter endt studie, og om tre år kan jeg søke om å få slettet store deler av studielånet mitt, sier Holmen som ser lyst på fremtida som lærer i Vesterålen.



​​Sissel Christensen og Erik Aron Holmen, begge lærere i Sortland kommune. Foto: Hanne Gravrok.