Læring og ferdighetsutvikling i idrett

Forskningsgruppe for læring og ferdighetsutvikling i idrett gjennomfører studier om læring / utvikling og faktorer som påvirker prestasjon i idrett.

​​​​​​​​Forskningsgruppen er en del av faggruppe for kroppsøving, idrett og friluftsliv.

Denne forskningsgruppen undersøker sportsresultater tverrfaglig fra disipliner som fysiologi, biomekanikk, motor læring og kontroll, og treningslære. Et av hovedmålene for vår forskning er, basert på eksperimentell forskningsarbeid av høy kvalitet, å få mer kunnskap om aspekter ved idrettsprestasjoner og utvikle nye og optimaliserte opplæringsstrategier for å forbedre denne prestasjonen. I tillegg har alle våre forskningsprosjekter som mål å gi praktiske kunnskap til idretten.

Vår forskningsinteresse inkluderer:
3D analyser av raske bevegelser som fotball spark og kast
Warm-up strategier og prestasjon
Styrke og spenst trening
Utholdenhets trening (langrenn, løping, sykling)
Sprint og retningsforandrings prestasjon og trening
Fysiske prestasjons profil og forandringen gjennom forberedelses og konkurranse sesong I forskjellige idretter som styrkeløft friidrett, langrenn, handball og fotball.

Forskning i vår gruppe er ofte gjennomført i nært samarbeid med nasjonalt og internasjonalt anerkjente universiteter og forskningsinstitutter og i samarbeid med lokale idrettsutøvere / klubber som presterer på inter/nasjonalt nivå.

Vi involverer våre bachelor- og masterstudenter aktivt i våre pågående forskningsprosjekter, der de er i stand til å dra nytte av våre forskningsforhold. Vårt mål er å utdanne eksperter innen idrett og trening ved å gi vitenskapelig forståelse av, for eksempel, nevromuskulære, psykologiske, fysiologiske and biomekaniske mekanismer.

Forskningsprosjekter

Pågående forskningsprosjekter

Effect of wearable resistance upon physcial ability in soccer player
Prof. Roland van den Tillaar in collaboration with prof. John Cronin and research fellow Aaron Uthoff Ph.D. from Sport performance institiute in New Zealand, Auckland (SPRINZ).

Effect of pole length upon cross country skiing performance

Warming-up strategies in cross country skiing
Prof. Roland van den Tillaar, Guro Strom Solli in collaboration with Sentif.

Effect of sprinting intensity upon kinematics and muscle activation in master sprinters
Prof. Roland van den Tillaar and Nick Ball from University of Canberra.

Comparison of double poling capacity in successfull long distance cross country skiers
Ass. Prof. Per Øyvind Torsvik in collaboration with Prof. Roland van den Tillaar in collaboration with Sentif.

Effect of resisted and aassisted sprint upon kinetics, kinematics and muscle activation in sprinters
Prof. Roland van den Tillaar in collaboration with prof. Ryu Nagahara from National insitute of Fitness and Sport, Kanoya, Japan, Pedro, ass. prof. Jimenez-Reyes from University of Madrid,Spain and Prof. JB Morin from university of Nice, France.

Effect of force-velocity based training
Prof. Roland van den Tillaar in collaboration Ph.D. student Dylan Hicks from university of Adilaide.

Monitoring throwing load measured with IMU in handball
Prof. Roland van den Tillaar in collaboration with Ph.D. Shruti Bhandurge and Research Tom Steward from SPRINZ.

Sticking region in strength training
Prof. Roland van den Tillaar in collaboration with Ass. Prof. Atle Sæterbakken and Ass. Prof. Vidar Andersen from University college of Western Norway, Sogndal.

Comparison of heavy and explosive strength training upon cycling performance in experienced cyclists
M.Sc. student Tine Thomasli in collaboration with prof. Roland van den Tillaar, Ass. prof. Vegar Rangul and Prof. Bent Rønnestad from Inland Norway University of Applied Sciences.

Ph.d.-prosjekter

Preparing for the Beijing 2022 Winter Olympics: knowledge translation from Norwegian XC-skiing

Stipendiat: Rune Kjøsen Talsnes

Det overordnede målet med dette doktorgradsprosjektet er å undersøke og beskrive utviklingsprosessen for kinesiske utøvere som overføres fra en annen idrett til å bli XC-skiløpere som sikter på 2022 Vinter-OL i Beijing, ved å bo i Norge og anvende beste praksis for norsk langrenn. Deres utvikling av langrenns spesifikke kapasiteter målt i laboratoriet vil bli gitt spesiell oppmerksomhet i kombinasjon med detaljerte undersøkelser av egenskapene som beskriver de mest suksessrike utøverne av programmet.

Veiledere:

Prof. Roland van den Tillaar fra Nord universitet, Levanger
Prof. Øyvind Sandbak fra Senter for toppidrettsforskning, (SenTIF) og Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap (INB) ved NTNU.

The Throwing Shoulder: The cause of shoulder injuries or pain in experienced handball players?

Stipendiat:  Tina Piil Torabi, PT, CMP, MSc in Physical Therapy

Hensikten med dette prosjektet er å identifisere kaste teknikker med høyeste skulderbelastning hos elite-håndballspillere med undersøkelser på kraftoverføring (kinetikk), bevegelsesmønster (kinematikk og muskelaktivitet.

Hovedveileder:
Prof. Roland van den Tillaar fra Nord universitet, Levanger

Biveileder:

Jesper Bencke, Msc, Ph.D., Laboratory Manager of Human Movement Analysis Laboratory from University Hospital at Hvidovre

Training characteristics in the world's most successful cross country skier

Stipendiat:  Guro Strøm Solli

Målet med dette prosjektet er å undersøke treningsprogrammet av verdens mest suksessfulle langrennsløper Marit Bjørgen. Dermed prøve å finne ut hvorfor hun ble best.

Veileder:

Prof. Øyvind Sandbak fra Senter for toppidrettsforskning, (SenTIF) og Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap (INB) ved NTNU.

Leder av forskningsgruppen

Rune Talsnes​, stipendiat​.