Med utvidet læringsrom menes andre læringsarenaer som kan benyttes i tillegg til klasseommet; for eksempel skolens uteområde, skogen, skolehagen, gården, byen, en fabrikk eller et kjøpesenter. Varierte læringsformer innebærer ulike former for fagdidaktikk, deriblant problembasert læring, temabasert undervisning, prosjektarbeid eller entreprenørskap.
Forskningsgruppa utvikler undervisningsmateriale og kunnskap som kan føre til økt forståelse i fagdidaktikk og pedagogikk.
Pågående forskningsprosjekter
Prosjektleder: Mona Reitan Rosenlund
"Hypatia in preschool" er et utvekslingsprogram hvor temaet er matematikk og teknikk i barnehagen.
Prosjektet utføres etter modellen learning-training-teaching, hvor deltakergruppene er forpliktet til å være tilknyttet et science senter eller et universitet. I forbindelse med prosjektet gjøres det et case-studie i den norske gruppa. Dette innebærer både gruppeintervjuer og individuelle intervjuer. Hovedproblemstillingen for forskningsprosjektet er: Hvordan kan vi bruke de erfaringer vi gjør oss fra praksiser med teknikk og matematikk i andre nasjoner i egen barnehagepraksis?
Avsluttede forskningsprosjekter
Prosjektleder: Anna Marie Holand
Formål: Forståelse av egen praksis i møte med andre, og 21th century skills
Partnere: Ungt Entreprenørskap, Form the Future, Vifin, Verdal Kommune, Vejle kommune.
Prosjektleder: Tove Anita Fiskum, Dag Gulaker og Hans Petter Andersen
Formål: Gi studenter og lærere ulike innfallsvinkler til undrende, utforskende og aktiviserende undervisning i skolen.
Nasjonalt prosjekt 2019-2020
Prosjektleder: Tove Anita Fiskum
Formål: Bidra til å utvikle praksisen til besøkssenter rovdyr i Bardu, Namsskogan og Flå. Utvikle kunnskap om hvordan elever kan få økt kunnskap og nyanserte bilder av rovdyr og rovdyrkonflikt.
Partnere: Besøkssenter rovdyr Namsskogan, Bardu, Flå, Lierne Nasjonalparksenter.
Prosjektet er finansiert av Miljødirektoratet.
2017-2018
Prosjektleder: Tove Anita Fiskum
Formål: Bidra til å utvikle praksisen til besøkssenter rovdyr i Bardu, Namsskogan og Flå. Utvikle kunnskap om hvordan elever kan få økt kunnskap og nyanserte bilde av rovdyr og rovdyrkonflikt
Partnere: Besøkssenter rovdyr, Namsskogan og Lierne Nasjonalparksenter.
Prosjektet var finansiert av Miljødirektoratet
Ph.d.-prosjektStipendiat: Tone Stuler Myhre
Dette doktorgradsprosjektet omhandler læring av engelsk muntlighet utenfor klasserommet på ungdomstrinnet. Mer spesifikt undersøker det om elever kan bli mer flytende i engelsk dersom de deltar i muntlige aktiviteter utendørs. Sentralt i prosjektet er skifte av læringsmiljø (rammeskifte), og om dette kan redusere angst for å snakke engelsk og øke motivasjonen for læring.
Stipendiat: Haakon Halberg
Målet med studien er å utforske hvordan mellomtrinnselever erfarer skjønnlitterære tekster i et tverrfaglig, uteskoledidaktisk undervisningsopplegg om rovdyr. Empiriinnsamlingen er knyttet til rovdyrskolen i Namsskogan.