Nå snakker alle om bærekraft

Drømmer du om å bli leder? Her er et tips som vil gjøre deg enda mer attraktiv som jobbsøker: studer bærekraft!

​​​​​​​​​Bærekraft har sjelden eller aldri vært så aktuelt og i tiden som nå. Det høres kanskje ut som en floskel, men det er faktisk helt sant. Se bare her:

«Ved inngangen til 2020 var bærekraft på topp på alle bedrifters strategiske agenda.» 
​​Kaj-Martin Georgsen, tidl. direktør for samfunnsansvar og næringspolitikk i DNB.
(Kilde: e24.no​)

«Vi har i flere år vært tydelige på at vi er i starten av en ny megatrend med bærekraft.» 
Christian Kallevig Arnesen, partner i formuesforvalteren Finansco.

FNs bærekraftsmål er altomfattende

Mye av forklaringen finner vi i FNs bærekraftsmål, som får stadig større betydning for måten samfunnet skal bli ledet på. 

– Vi er nå inne i et taktskifte når det gjelder styring og ledelse av både offentlige og private selskaper. Bærekraft er ordet som er på alles lepper, sier Espen Leirset, universitetslektor i statsvitenskap og programansvarlig for bachelorstudiet i ledelse, politikk og bærekraft ved Nord universitet.

Gjennom sine bærekraftsmål har FN som mål at alle land i verden skal få sine offentlige etater til å styre samfunnet i en retning av mer bærekraft. Dette er ifølge Leirset en litt revolusjonerende måte å tenke om ledelse og styring på. 

– Før var det langt høyere fokus på å drive effektivt. Nå handler det om å drive bærekraftig i alle sammenhenger, både økonomisk, sosialt, miljømessig og helsemessig. 

Mangel på kompetanse gir mye usikkerhet

Klikk her for å endre bildet
Meningsfylt arbeid betyr stadig mer. Dagens unge har høyere forventninger enn å få seg en trygg jobb. Jobben må også gi mening, sier universitetslektor Espen Leirset. Foto: istockphoto.
Samtidig viser en undersøkelse​ at de fleste kommuner og fylkeskommuner ikke er i nærheten av å ha en plan for hva de konkret skal gjøre for å nå bærekraftsmålene FN har satt innen 2030. 

– ​Det råder mye usikkerhet, sier Leirset.

Men det er ikke kun i det offentlige det blir stilt krav om å drive på en bærekraftig måte. Flasketuten peker også på private selskaper, som i framtida blir nødt til å rapportere på bærekraft.

Nettopp derfor er det viktigere enn noen gang å tilegne seg mer kunnskap om bærekraft og hvilken betydning FN-målene har for ledelse i ulike virksomheter.

– Samtidig erfarer vi at dagens unge har høyere forventninger enn å få seg en trygg jobb. Jobben må også gi mening, og det å jobbe i virksomheter som ønsker å oppnå bærekraftsmålene fremstår som mer inspirerende, sier Leirset. 

Høyaktuell utdanning

Klikk her for å endre bildet
FN-pin: Denne pinen er et symbol på FNs bærekraftsmål. - Bærekraft er i ferd med å gjennomsyre all offentlig ledelse og styring, sier universitetslektor Espen Leirset. Foto: FN
Nettopp derfor mener han at den nye bachelorgradsutdanningen i ledelse, politikk og bærekraft er både aktuelt og relevant. Studiet har en tydelig profil inn mot bærekraftsperspektivet og hvilken betydning dette har for ledelse. 

​​– Bærekraft er i ferd med å gjennomsyre all offentlig ledelse og styring. Å skape mer bærekraftige forretningsmodeller ser derfor ut til å kunne bli et reelt konkurransefortrinn både for store og små bedrifter. 

​​– ​Men det er mangel på kunnskap også i bedriftene. Derfor er dette studiet høyst relevant, sier han.​ 

Bachelor i ledelse, politikk og bærekraft

Studiepoeng: 180

Studieform: Heltid
Studiested: Levanger

Opptakskrav: Generell studiekompetanse ​eller realkompetanse

​>> Les mer om studieprogrammet​​

Master i global ledelse

Studiepoeng: 120
Studieform: Heltid
Studiested: Bodø
Opptakskrav: Bachelorgrad eller tilsvarende

>> Les mer om studieprogrammet​

 Kontaktperson