Historikeren sammenlignes med Usain Bolt: – Det er en inspirasjon for oss andre

I 2021 var han Norges fjerde mest publiserte forsker. Frank Jacob setter Nord universitet på kartet internasjonalt innen historieforskning.

Klikk her for å endre bildet
PÅ TOPP. – Målet mitt er ikke å skåre poeng, men å være en aktiv og synlig forsker, sier Frank Jacob. Foto: Jan Erik Andreassen

– Jeg tror dette viser at Nord universitet gir et godt miljø for unge og etablerte forskere til å prestere og være blant de fremste forskerne i landet, sier Frank Jacob, professor i historie ved Nord universitet.

Mens den gjennomsnittlige forsker på Fakultet for samfunnsvitenskap ved universitetet produserte 1,33 publiseringspoeng i 2021, har Frank Jacob produsert 53,48 poeng.

Det kommer fram i en nasjonal kartlegging Forskerforum har gjort over alle publiserte forskere i Norge i 2021. Totalt er det 30.000 forskere som har publisert i snitt 0,75 poeng i 2021.

– Målet mitt er ikke å skåre poeng, men å være en aktiv og synlig forsker. Det er et ansvar jeg føler jeg har både overfor skattebetalerne og universitetet som betaler for jobben, sier Jacob.

Publiseringspoeng er en måte å måle akademisk aktivitet, og publisering av en artikkel skrevet av en forfatter kan gi ett eller tre poeng, avhengig av hvor prestisjefylte tidsskrift det publiseres i. Om det er to forfattere deles poengene på to.

Frank Jacob er den eneste samfunnsviteren på topp ti-listen over mest publiserte forskere.

​Unikt

Fagruppeleder og historiker Per Bjarne Ravnå mener prestasjonen til Frank Jacob er helt unik. Han påpeker at det blant de andre på topplisten over mest publiserte forskere er det flest innenfor medisin, økonomi og andre fagfelt med en sterke publiseringstradisjon enn historie og samfunnsvitenskapen.

– At Frank Jacob som en ganske tradisjonell historiker er i stand til å holde en slik publiseringstakt er en helt utrolig prestasjon, sier Ravnå.

Ravnå mener det er viktig for Nord universitet å ha en forsker av et slikt kaliber.

– Han publiserer ikke bare mye, men er kjent og respektert i sentrale forskningsmiljøer internasjonalt. Det er nok ganske sjelden at et relativt lite og nytt universitet har en slik kapasitet så det er vi glad for, sier Ravnå.

​Synlig

– Det er en inspirasjon for oss andre, legger han til.

Ravnå mener Jacob gjør Nord universitet synlig i verden med sitt arbeid.

– Han gjør Nord synlig i den store verden på en måte som vi ellers ikke hadde hatt mulighet til, og han gir oss en forbindelse inn i internasjonale forskningsmiljøer vi ellers ikke ville fått så lett, sier Ravnå.

​Metodisk​

Klikk her for å endre bildet
SOM EN TOPPIDRETTSUTØVER. – Hvis vi andre er gode i bedriftsidrett så er Frank Jacob som Haaland eller Usain Bolt, sier faggruppeleder og historiker Per Bjarne Ravnå.

​Frank Jacob selv gir mye av æren for resultatene til sin arbeidsmetode og disiplin, og Ravnå er enig i at arbeidsmetoden er viktig.

– Han bruker tid på å sette seg inn i kildematerialet også publiserer han systematisk ut fra materialet med ulike vinklinger. Han greier å gi et bredere bilde av det som ligger i kildematerialet enn hva som er vanlig, og det gir en større mengde forskning, sier Ravnå.

Men han mener det bare en del av årsaken, i tillegg mener han Frank Jacob har et usedvanlig talent.

​Toppidrett

Han sammenligner prestasjonen med idrettsprestasjoner som ikke ville vært mulig uten spesielt gode forutsetninger rent fysisk.

– Akkurat slik det av og til dukker opp idrettsfolk som har et spesielt talent som gjør at de parkerer alle andre, så finnes det forskere som har et ekstremt talent for det de driver med, sier Ravnå.

– Hvis vi andre er gode i bedriftsidrett så er Frank Jacob som Haaland eller Usain Bolt. Og det sier jeg ikke for å snakke ned alle oss andre, men for å gi et bilde av hvor god Frank er, sier Ravnå.

​Genetisk komponent

Historikeren mener det er akseptert å snakke om medfødte evner i idretten, mens det er mindre akseptert når det er snakk om hjernen.

Men selv tror han Frank Jacob har egenskaper som gjør han i stand til prestasjoner vi andre bare kan drømme om.

– Jeg tror det er noen som har genetiske forutsetninger for å drive mentalt arbeid på et annet nivå enn oss andre. At det det fungerer mer effektiv i deres hjerne enn mer vanlige, på samme måte som lårmuskulaturen til Bolt fungerer litt annerledes.

– Det er nok ingen andre samfunnsfaglige fakultet i landet som har en slik kapasitet om bord.

​Stolt

Klikk her for å endre bildet
FORNØYD. – Vi er veldig stolt av våre dyktige forskere, og det er særskilt fint å ha en forsker som er så markert i sitt internasjonale felt som Frank er​, sier dekan Elisabet Ljunggren. Foto: Jan Erik Andreassen

For en samfunnsviter er det svært imponerende med et slik forskningsproduksjon av høy kvalitet, mener leder for Fakultet for samfunnsvitenskap ved Nord, dekan Elisabet Ljunggren:

– Vi er veldig stolt av våre dyktige forskere, og det er særskilt fint å ha en forsker som er så markert i sitt internasjonale felt som Frank er. Det kan bety mye for rekruttering og forskningsaktiviteten å ha et slikt «fyrtårn» i fagmiljøet, sier Ljunggren.

Hun påpeker at publiseringspoeng i seg selv ikke er, og ikke skal være viktig.

–  Det er kvaliteten og relevansen av den forskningen vi utfører som er viktig. Så har myndighetene bestemt at publiseringspoeng viser disse to dimensjonene. Det er vi ikke alltid enig i.