Drømmer om jobb i utlandet

Line Ugulen Nilssen ved Nord universitet i Bodø
Line Ugulen Nilssen kan tenke seg å jobbe i utlandet. Med en bachelor i internasjonale relasjoner kan drømmen bli virkelighet.

​– Valget falt på internasjonale relasjoner fordi jeg er interessert i utviklingsarbeid og interkulturell forståelse, forteller Line.

Med studentbolig rett ved campus var hun klar for å ta fatt på studiene.

Nytten av jobbe sammen med andre

Line (23) kommer fra Tønsberg og er student på andre året. Hennes studieteknikk varierer mellom å lese på egenhånd, lese med en kompis og å jobbe i kollokviegruppe.

– En kompis og jeg pleier å møtes før forelesning og lese sammen. Forelesningene starter ofte litt utpå dagen, og da kan det være greit å ha en avtale som gjør at man kommer i gang. Til eksamen pleier vi å være 5-6 stykker som holder foredrag om hvert sitt tema for hverandre.

– Du lærer masse når du holder en presentasjon. Da har du full kontroll på det du snakker om. Vi fokuserer på å lære bort til hverandre, samtidig som vi får presentasjonstrening. For at det skal fungere å jobbe på denne måten må alle bidra, og så langt går det veldig fint, forteller Line.

Drømmen om en jobb i utlandet

I tillegg til studiene spiller Line håndball og jobber deltid som barnehagevikar og ved to spisesteder. Line trives med at det skjer mye, og drømmer også om å reise ut for å jobbe.

– Det andre semesteret har vi emner innenfor bistand, globalisering og norske politiske institusjoner. Dette med bistand og utvikling er veldig spennende synes jeg. Jeg kunne tenke meg å drive med feltarbeid eller jobbe i Jemen med flyktningkrisen. Jeg ønsker å hjelpe andre mennesker, og å lære nye språk og kulturer. Det tror jeg at jeg best vil få til ved å jobbe i andre land, sier hun engasjert.

– Men så ender jeg sikkert opp på et kontor i Utenriksdepartementet, ler hun.

Klikk her for å endre bildet
Til høsten skal Line være fadder. – Jeg gleder meg til å ta imot de nye studentene, sier hun.

Trives i Bodø

Hva er det beste med å studere i Bodø?

– Det sosiale. Alle bor på Mørkved, eller i alle fall de fleste. I større byer bor man mer spredt, tror jeg. Jeg bor i studentblokkene og har folk jeg kjenner rett borti gata.

Har du noen tips til nye studenter?

– Det er aldri for tidlig å begynne å lese. Om det bare er en time i uka de første tre ukene, så er det fortsatt bedre enn ingenting. Jeg anbefaler også å trene. Da får man masse energi, og det kommer godt med når mørketiden kommer.

Er du som meg og ikke så vant med mørketiden, er det fint å holde seg opptatt når den kommer. Da merker du ikke så godt at det er mørkt. Som 18-åring flyttet jeg til Indre Troms. Jeg dro dit i militæret og hadde aldri opplevd en hel mørk dag før. Det var en stor overgang. Det blir heldigvis ikke like mørkt i Bodø.

Har militæret gjort deg mer strukturert?

– Jeg vet ikke helt. Jeg var veldig strukturert mens jeg var der. Jeg vil heller si at jeg er mer fokusert nå. Langtidsplaner går fint, men hva jeg skal ha til middag, når jeg skal spise og når jeg skal lese er jeg ikke like strukturert på. Noen ganger frister Netflix mer. Men det er greit, du må ha litt pause også.

Line påpeker også viktigheten av å trives i studiehverdagen:

– Jeg deltok på fadderopplegget ved studiestart og det er en veldig fin arena for å bli kjent med folk. Mange flytter hjemmefra for første gang og det sosiale er viktig for å trives. Når du har et godt sosialt nettverk blir det lettere å fokusere når undervisningen starter, avslutter Line.

(PS Artikkelen ble første gang publisert 28.03.19)