Linda valgte selvvalgt bachelorgrad ved Fakultet for samfunnsvitenskap. Det kan du også gjøre.

Linda Wessel er glad for at hun valgte en selvvalgt bachelorgrad ved Fakultet for samfunnsvitenskap
– Med selvvalgt bachelor har du muligheten til å få med enda flere av de fagene du interesserer deg for.

​Linda Wessel (45) hadde ikke studiekompetanse da hun ble student ved Nord universitet. Hun har jobbet mye, fikk barn og dermed ble studiene satt på vent. Lysten på mer utdanning var der, og da hun oppdaget at hun kunne søke seg inn som realkompetansesøker, ble veien til universitetet kort.

– Jeg søkte meg inn på et studium som omhandlet markedsføring, strategi, økonomi og organisasjon ved Handelshøgskolen, og tok 60 studiepoeng over to år. Jeg var veldig spent på om jeg ville mestre det, men bestemte meg for å prøve, forteller Linda.

Mestre det gjorde hun, og dermed ble det mer studier.

– Jeg ble bitt av basillen og oppdaget hvor gøy det er å studere. Etter de to første årene tok jeg PK-studiet (personalledelse og kompetanseutvikling) ved Fakultet for samfunnsvitenskap, som også er på 60 studiepoeng.

Linda Wessel i hagen ved Nord universitet i Bodø
Med en selvvalgt bachelorgrad kvalifisrer man til videre studier. – Jeg har søkt opptak til master fra høsten av, forteller Linda Wessel.

God hjelp fra veileder

Etter at Linda hadde fullført PK-studiet tenkte hun at hun egentlig var ferdigstudert. Men nå var det bare et år igjen for å få en bachelor, og det fristet veldig.

– Jeg benyttet meg aktivt av bistand fra en av veilederne. Hun hjalp meg med å sette sammen en selvvalgt bachelorgrad med utgangspunkt i de emnene jeg allerede hadde tatt. For å oppnå kravene til graden måtte jeg ta noen flere emner, inkludert å skrive en oppgave. Nå fikk jeg muligheten til å velge emner helt ut ifra egen interesse, og da ble det offentlig rett og HMS, sier Linda.

En selvvalgt bachelorgrad med hovedvekt på ledelsesfag

Lindas grad består i hovedsak av ledelsesemner, samt markedsføring/økonomi, offentlig rett og HMS. Dette er en kombinasjon av emner som passer godt med tanke på det hun driver med i dag.

– Jeg er avdelingsleder i hardvareavdelingen på Gmax, og mye av det jeg har lært kan anvendes i jobben. Spesielt innenfor HMS-arbeid har kompetansen min vært nyttig. I tillegg ser jeg litt fremover med tanke på at jobben er veldig fysisk med tunge løft av både sykler og friluftsutstyr.

Bacheloroppgaven innenfor den selvvalgte graden leverte hun nylig. Den handler om tilstedeværende eller fraværende ledelse, og hva det har å si for medarbeidere.

– Jeg valgte et medarbeiderperspektiv på problemstillingen. Jeg har jobbet i bransjen i 25 år og det er lite som sier noe om hvordan de «på gulvet» tenker. Det ville være interessant å finne ut mer om, forteller Linda engasjert.

Linda Wessel utenfor bibliotektet på Nord universitet i Bodø
– Om et «pakkeforløp» ikke passer for deg, eller du allerede har emner her og der, så er selvvalgt bachelor å anbefale, sier Linda Wessel.

Hva fant du ut?

– Jeg ble overrasket over hvor lite tilstedeværelse det er fra ledere. Jeg snakket med personer som jobber både i offentlige og private bedrifter. I det private var det best kommunikasjon og tilstedeværelse. I offentlige bedrifter etterlyses det at leder er tilstedeværende når han eller hun er på jobb, at vedkommende ikke bare er i møter, men snakker med medarbeiderne, svarer på spørsmål og det man trenger hjelp til, og ikke minst er der for å fatte beslutninger.

Tips til deg som vurderer selvvalgt grad

På spørsmål om Linda vil anbefale andre å sette sammen en selvvalgt bachelorgrad, er hun helt klar i sin tale:

– Ja, absolutt! Med en selvvalgt bachelor vil du ha muligheten til å få inn enda flere av de fagene du har lidenskap for. Om et «pakkeforløp» ikke passer for deg, eller du allerede har emner her og der, så er selvvalgt bachelor å anbefale.

– Jeg vil også oppfordre de som har realkompetanse, sier hun. – Om du er sulten på mer utdannelse så finnes det muligheter. Jeg synes det er viktig at folk vet at veien ikke er stengt på noe vis. Og når du har fått foten innenfor så kan du gjøre hva du vil. Jeg har bestemt meg for å gå enda et steg videre, og har søkt master i HRM (Human Resource Management). I tillegg er det flott å være student ved Nord, avslutter Linda.