- Muligheten for å reise på utveksling er rett foran deg

Bylandskap over Vancouver i Canada
Linn Brenna dro til Canada. Les hennes opplevelse om det å være utvekslingsstudent.

​Nylig flyttet jeg tilbake til Bodø etter et år i Canada, og er nå ansatt ved Nord universitet som studentambassadør for internasjonalisering. En jobb som går ut på å gi deg et lite dytt i ryggen, slik at også du griper den muligheten som ligger rett foran deg. Muligheten til å lære en ny kultur å kjenne, til å stifte vennskap du ellers ikke ville stiftet, og å oppleve steder du ellers ikke ville oppleve. Det å tegne et bilde av den erfaringen en selv sitter med, er ingen enkel sak, men jeg skal gjøre mitt beste:

Jeg tilbragte et år i Nanaimo, en liten by på vestkysten av Canada, på Vancouver Island. En by, fylt med second-hand- og vintage butikker, mikrobryggerier, restauranter og studenter. Området er omringet av overveldende natur, flotte storbyer som Vancouver med en liten ferjeturs avstand, og Victoria en times kjøretur sørover. Ergo, et område som har aktiviteter å by på for alle og enhver, om det skulle være fjellturer, alpint, surfing, kajakk, natteliv, sport eller konserter. Selv utnyttet vi oss godt av disse mulighetene, og befant oss stadig på nye oppdagelsesferder. Whistler, Banff, Seattle, Las Vegas, Tofino, og Mexico City er blant stedene vi besøkte, og i Rogers Arena så vi blant annet Kendrick Lamar, Post Malone, Tash Sultana, Schoolboy Q og Childish Gambino (Ja, vi fikk med oss hans siste turné).

Klikk her for å endre bildet
En perfekt og vindstille dag på vannet i Nanaimo.

Også kjent som the University of Stairs, studerte vi ved vertsinstitusjonen Vancouver Island University, med utsikt helt inn til fastland. Universitetet satser på små klasser, hvor forholdet til professorene gikk på fornavn, og oppfølgingen var tett. En stor fordel med utveksling er at det gir en muligheten til å vike fra sitt gitte bachelorløp, og velge andre nærliggende emner som interesserer en. Det gir deg også erfaring med et ulikt skolesystem, nye vinklinger og perspektiver, samt nytt fagspråk. Ikke minst er skolen en arena for sosialisering, og utveksling er i mine øyne langt mer enn bare det akademiske!

Mount Benson i Nanaimo.

Tyngst veier impulsene fra de menneskelige relasjonene en danner og alle opplevelsene en sitter igjen med. Hverdagen blir en annen, pengene henger litt løsere i følgelag med spontaniteten. Oppholdet krydres av alle konsertene du hastebestiller, bilturene til neste destinasjon, påfunnene du ikke tar deg råd til hjemme, og alle de kulturelle møtene. En vennegjeng sammensatt av mennesker fra alle verdens kontinenter bringer liv og nye virkelighetsforståelser til gruppen. Stigmatiserende tankegang blir visket ut, samt normer, kunnskap og erfaring delt. For min del handlet utveksling til syvende og sist om akkurat dette. Det å utfordre sine egne oppfatninger om verden, og utvikle seg selv i møte med nye situasjoner, opplevelser og mennesker (eller bare det å innse at ingen land har like godt pålegg som Norge).

Verden er for fin til å ikke oppleves.

Klikk her for å endre bildet
På stranda med Vancouver i bakgrunnen.

Klikk her for å endre bildet
Rogers Arena på konsert med Kendrick Lamar.

Mer informasjon:

Les om hvordan du søker.