Deltok i populær podkast og snakket om skuespilleres psykiske helse

Ph.d.-stipendiat ved Nord universitet, Kristin Losvik Sørensen, medvirket nylig i Line Verndals podkast «Line snakker med noen».

​​​​​​​​​​​
Klikk her for å endre bildet
Line snakker med Kristin. Nylig inviterte Line Verndal (til venstre) Nord-stipendiat Kristin Losvik Sørensen som gjest i sin podkast. Foto: privat.

–​ Jeg skjønner ikke hvorfor dette ikke har blitt forsket mer på.

Dette sier Line Verndal, kjent skuespiller og ansvarlig for podkasten «Line snakker med noen».

Ph.d.-stipendiat Kristin Losvik Sørensen, ansatt ved Fakultet for sykepleie og helsefag, Nord universitet, forsker på skuespilleres psykiske​ helse i arbeidssituasjon. Feltet fanget Line Verndals interesse så mye at hun satte av en hel episode av sin podkast. Sørensen fløy fra sin hjemby Mo i Rana og ned til Oslo for å medvirke i podkasten.

Klikk her for å endre bildet
Opptak pågår: Kristin Losvik Sørensen under innspilling av podkasten. Foto: privat.

​Det var Sørensen som først tok kontakt med Verndal etter et tips fra sin veileder Kristin Berre Ørjasæter om en nyhetsartikkel hvor Line Verndal og Janne Formoe  uttrykte at de ikke ønsket at deres døtre skulle bli skuespillere.

–​ Jeg synes Kristin Sørensen hadde et utrolig interessant prosjekt, og tenkte at hun må jo bare komme inn i studio, sier Verndal. 

Sørensen har nå vært stipendiat i litt over ett år, og blir etter planen ferdig med utdanningsdelen i løpet av høstsemesteret 2022. Sørensen, som jobber ved Nord universitet sitt studiested i Mo i Rana, er omtrent halvveis i sitt doktorgradsprosjekt.

 
–​ Hva må til for at en skuespiller skal klare å være dette over mange år?

Kristin Losvik Sørensen, stipendiat

Skuespiller - et helt spesielt yrke

– Prosjektet handler om å snakke med skuespillere og spørre dem: Når har de det fint på jobben sin? Når er det tøft, og hva må til for at en skuespiller skal klare å være dette over mange år?

​Målet er å avdekke faktorer som fremmer og hemmer psykisk helse og få en forståelse av hva fenomenet psykisk helse er for en skuespiller. Kort sagt: betyr psykisk helse noe annet for en skuespiller enn for en annen yrkesytøver, for eksempel en sykepleier?

Sørensen er utdannet sykepleier og har jobbet som høgskolelærer og universitetslektor. Siste eksamen ble levert inn tidlig i desember, og deretter blir fokus rettet mot forskningsprosjektet. Hun ser fram til å komme i gang med denne delen av doktorgradsarbeidet:

–​ Det er jo det jeg har lyst til å jobbe med. Man føler at man kan gjøre en forskjell.

I prosjektet prøver Sørensen å favne over hele det brede spekter av skuespillere og alle de ulike aspekter i yrket:

    • Film / scene
    • Fast ansatt / frilanser
    • Utdannet i Norge / utdannet i utlandet

Skuespill om skuespilleres psykiske helse

Prosjektet har også andre ringvirkninger. Regissør og dramatiker Nina Wester skal lage et manus om skuespillernes psykiske helse basert på redigerte utdrag fra intervjuer godkjent av skuespillerne og samtaler med Sørensen i løpet av hennes forskningsprosess. Wester er engasjert av Nordland Teater.

Sørensen har selv drevet med skuespill, og har en bachelorgrad i anvendt drama. Før hun ble stipendiat tok hun instruktøroppdrag for Nordland Teater.

Skulle egentlig inkludere et bredere lag av kunstnere

Sørensen ble opprinnelig ansatt som stipendiat for å forske på psykisk helse hos musikere, dansere og skuespillere. Hun oppdaget imidlertid fort at det er veldig lite forskningsmateriale på akkurat skuespilleryrket. Derfor bestemte hun seg, i samråd med sin veileder Kristin Berre Ørjasæter, om å fokusere på dette.

–​​ Jeg fant ut at nå, når det er så lite forskning på dette, er det skuespillernes tur til å få en stemme. ​

Se podkastepisoden her:

​​



 Kontaktperson