– En utdanning som redder liv

– Følelsen av å ha reddet et liv er ubeskrivelig sterk. Hans Willy Finseth er sikker på at bachelorutdanninga i paramedisin bidrar til færre dødsfall.

​​​– Å se at den du har vært med på å redde livet til går arm-i-arm med barnebarnet sitt er veldig gripende.

Det sier Hans Willy Finseth, som har jobbet innenfor redningstjenesten siden han var 18 år.

Stadig høyere faglige krav

Klikk her for å endre bildet
Teori – og mye action: paramedisin-utdanninga vektlegger tidlig ferdighets-trening. Her fra øvelse på brann og redning i vann. Arkiv-foto: Bjørnar Leknes
I dag jobber Finseth som paramedisiner i prehospital tjeneste. Men hans sekk av erfaring er en helt annen i dag enn den var den gang, blant annet fra brann og redning, ambulansetjeneste og instruktør for Luftambulansen. 

– De faglige kravene til oss i ambulansetjenesten, som allerede er høye, vil bli enda høyere fremover. 

– Stadig flere vil måtte bli behandlet der de bor, for å unngå unødvendige innleggelser som gjør at spesialisthelsetjenesten blir overbelastet. 

Finseth er spesielt glad for det sterke fokuset på vurderingskompetanse i utdanninga.

– Det gjør at du bedre forstår hvilke medisiner som påvirker puls og blodtrykk – eller hvilke som kan tildekke smerter, sier han. – Sånn sett er de gule oppdragene ofte mer krevende enn de røde, som er veldig styrt av prosedyrer, sier han. 

Over tre hundre søkere - 30 studieplasser

Klikk her for å endre bildet
Attraktiv utdanning: Hilde Kyllo var blant de tretti som fikk studieplass på bachelorutdanninga i paramedisin høsten 2018. Foto: Ole Evjen.
Paramedisin-utdanninga er samlingsbasert, med mellom fem og åtte samlinger per studieår. Høsten 2021 er det opptak i Bodø. 

At behovet for en slik utdanning i paramedisin er stort, vitner de høye søkertallene om. I 2019 hadde utdanningen hele 319 førsteprioritetssøkere på 30 plasser. 

En av de heldige som kom gjennom nåløyet i 2018 var Hilde Kyllo fra Høylandet, som er røykdykker for Namdal brann- og redningsvesen og som nå går 3. året på utdanningen.

– Vi arbeider svært målbevisst, og faglærerne er tett på og stiller krav til oss hele tiden. Det gir resultater, sier en fornøyd Kyllo.

Utdanning innen paramedisin:


​Studiepoeng:
​180
​Studiested:
​Bodø
​Organisering:
​Heltid
​Opptakskrav:
​Generell studiekompetanse med spesielle opptakskrav eller realkompetanse
> Les mer om Bachelor i paramedisin