Får en boost av å glede andre

Simon (23) skal bli vernepleier. – Jeg kan ikke se for meg noe bedre enn å våkne opp hver dag og vite at jeg kan gjøre dagen bedre for noen andre, sier han.

​​​​​​
Fulgte hjertet: Simon Vederhus Høstland fra Nordfjordeid studerer vernepleie ved Nord universitet. En pinlig opplevelse tidlig i studieløpet skulle vise seg å bli en viktig erfaring for han. Foto: privat. 
At valget av høyere utdanning falt på vernepleie var ikke noe han hadde planlagt lenge. Men han fulgte hjertet, og har ikke angret et sekund. 

– Jeg har alltid vært en omsorgstype, og vernepleie handler jo nettopp om å ha omsorg for andre mennesker. Derfor tenkte jeg at dette kunne passe meg, sier Simon Vederhus Høstland. 

Pinlig nybegynnerfeil ble en viktig erfaring

Etter halvgått bachelorløp ved Nord universitet er 23-åringen fra Nordfjordeid sjeleglad for at han valgte denne retningen. Likevel fikk livet som fersk student en tøff og litt pinlig start. 

– Ja huff. Jeg blir fortsatt flau når jeg tenker på det. Men samtidig var det en utrolig viktig erfaring for meg, og noe som har gjort meg mye mer bevisst på hva vernepleie innebærer. 

Episoden han sikter til fant sted da Simon og medstudentene skulle lære om etikk. Sammen med faglærer så de på en rekke små videoer, deriblant en film der en tjenestemottaker så gjerne ville ha nudler til et bestemt måltid. Tjenesteyteren ville ikke innfri dette ønsket, og begrunnet dette med at de hadde sine rutiner de måtte følge. Og det var på faglærers spørsmål til studentene om hva de tenkte om dette, at Simon tråkka i salaten. 

– Jeg var ganske bombastisk og sa at jeg støttet denne vurderingen, og la til at rutiner er viktige og må bli fulgt. Det ble skivebom gitt, for det er akkurat dette vi som vernepleiere skal motarbeide. Vi skal komme inn og gjøre endringer til det beste for brukerne. Dette handler om selvbestemmelse, som er et begrep vi er veldig opptatt av, sier Simon.

– Selv om det var veldig pinlig for meg der og da, ble det en viktig tankevekker. For jeg tror nok at det er mange studenter som kommer inn med den samme innstillingen som jeg hadde, smiler han.

Praksisperioder som setter spor

Klikk her for å endre bildet
Annerledes praksis: Simon (bak til høyre) har praksisperiode som trener i NIL Diamonds i Namsos, som er et fotballag for mennesker med utviklingshemming. Her sammen med resten av trenerteamet. Foto: privat.
Simon forteller om en veldig variert utdanning der de får innsikt i mye forskjellig. Første studieår blir viet til mye grunnleggende kunnskap som de har nytte av gjennom hele utdanningen, som for eksempel etikk, jus, medikamenter, anatomi og fysiologi. 

Han innrømmer samtidig at han er langt mer glad i å ha praksis, og sånn sett er også denne utdanningen ypperlig. 

– I min første praksisperiode var jeg i en lukket demensavdeling på et helsehus. Det ble en ny og sterk opplevelse for meg. Det å selv få oppleve hva det du gjør kan bety for en person med en slik kognitiv sykdom, gjorde inntrykk. Bare det at jeg kom med morgenkaffen ble møtt med en sånn glede at det smittet over på meg resten av dagen. 

– Så det å få så fine stunder gir deg noe ekstra. Da får du en ekstra boost selv, i tillegg til at du gjør andre glade. 

Som andreårs-student har Simon praksis i NIL Diamonds, som er et fotballag for personer med utviklingshemming i regi av Namsos IL Fotball. Noe han beskriver som helt perfekt, i og med at han selv elsker fotball.

– Det kan jo ikke bli bedre. Her kan jeg kombinere min egeninteresse med både jobb og studier. Som en av flere i trenerteamet får jeg mye ansvar, for alt fra planlegging og spillerutvikling til evaluering og logistikk. Det er ekstremt givende, for det er en helt fantastisk gruppe mennesker å være sammen med. 

Stor mangel på vernepleiere i Norge

En annen stor fordel Simon trekker frem ved å ta vernepleierutdanning, er de mange jobbmulighetene du får. En rapport fra 2020 viser nemlig at Norge mangler mer enn 20 000 vernepleiere

Som vernepleier kan du jobbe med barn og unge i skole eller barnehage, eller du kan jobbe med voksne eller eldre i ulike institusjoner.

– Behovet for vernepleiere er økende i samfunnet. Og som vernepleier er du aldri låst, slik at om du ikke skulle trives så godt i en bestemt jobb, er det mange muligheter til å prøve noe annet. 

Hva vil du si til andre som vurdere å bli vernepleier?

– Bare kjør på! Det er ingenting å lure på. Det aller viktigste uansett hva du skal jobbe med, er å trives. Personlig ser jeg ikke noe bedre enn å våkne opp hver dag å vite at du kan påvirke andre sine liv i en positiv retning. Så ta sjansen. Du vil ikke angre, sier Simon.

Nord-student


Navn: Simon Vederhus Høstland
Utdanning: Vernepleie​
Bachelor i vernepleie - deltid

Studiepoeng: 180

Studiested: Bodø
Opptakskrav: Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

​>> Les mer om studieprogrammet​​

Bachelor i vernepleie

Studiepoeng: 180
Studiested: Namsos
Opptakskrav: Generell studiekompetanse eller realkompetanse.
 
>> Les mer om studieprogrammet