Givende å jobbe med trafikksikkerhet

Trafikklærer Pernille Skulbørstad er ikke mer interessert i bil enn folk flest, men synes det er spennende å jobbe med føreropplæring og holdningsskapende arbeid.

Klikk her for å endre bildet
Elsker jobben, men er ikke bilgal: Pernille Skulbørstad elsker jobben sin som trafikklærer, men har aldri vært opptatt av mekking.  ​Det trenger du heller ikke. men du bær være interessert i folk og opptatt av trafikksikkerhet, sier hun. Foto: Nord universitet.
– Jeg synes det er kjempesp​ennende å få følge elevene på veien mot førerkortet. Både det å lære dem å håndtere bilen, og ikke minst alle samtalene som skal føre til gode holdninger og riktige vurderinger i trafikken, sier hun.

Pernille forteller at det er like morsomt hver gang en av hennes elever klarer førerprøven.

– Det er jo en stor begivenhet i livet til den enkelte.

Elsker å studere

I 2012 var Pernille ferdig utdannet trafikklærer, og har etter dette tatt flere videreutdanninger ved Nord universitet. Hun har bygget på den to-årige trafikklærerutdanninga til «Bachelorgrad i trafikkpedagogikk og trafikksikkerhet», og har tatt videreutdanning i «Faglig leder for trafikkskole».

Hun tar nå «Master i beredskap og kriseledelse» på deltid, samtidig som hun jobber som trafikklærer og faglig leder ved en trafikkskole på Stjørdal.

–​ Da jeg startet på trafikklærerutdanningen var jeg ikke klar over at det finnes så mange muligheter videre. Jeg elsker å studere og ser ikke bort ifra at jeg starter på doktorgrad etter hvert, gjerne innenfor trafikkområdet, sier hun.

Veldig fleksibel jobb

En av de store fordelene med jobben er at den er veldig fleksibel, sier Pernille. Hun avtaler selv kjøretimer med elevene og kan derfor styre hvor mye hun vil jobbe fra dag til dag.

–​ Jeg liker ikke å starte arbeidsdagen veldig tidlig. Da er det fint å heller stå fritt til å jobbe litt utover ettermiddagen.

På kjøreskolen er det fire trafikklærere, to damer og to menn, og de deler på å holde Trafikalt grunnkurs og teorikurs. Derfor blir det ikke så mye kveldsarbeid på den enkelte. Hun har valgt provisjonsbasert lønn og er fornøyd med både lønna og ordningen.

Du må være glad i folk

Hvilke personlige egenskaper vil du si er viktig hos en trafikklærer?

– Du må være glad i folk. I jobben møter jeg alle typer mennesker. De har veldig ulik bakgrunn, og opplæringen må derfor tilpasses hver enkelt elev. Man skulle tro at en trafikklærer bør være veldig interessert i bil, men det er egentlig ikke jeg, sier Pernille og ler.

– Jeg kan selvfølgelig det som er nødvendig å kunne om bil for en trafikklærer, men har aldri brydd meg om mekking for eksempel.

– Det er også en fordel om du er interessert i trafikksikkerhet, for det er jo det jobben handler om, sier hun.

(Artikkelen ble først publisert på nord.no 13.03.20)

Nord-student

Navn: Pernille Skulbørstad

Utdanning:

Studiested: Stjørdal

Trafikklærer

Studiepoeng: 120
Studiested: Stjørdal
Studieform: Heltid

Opptakskrav:

Opptak til studieprogrammet krever Generell studiekompetanse med spesielle opptakskrav.* Søkere uten generell studiekompet​anse, og som er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.

Det kreves politiattest (barneomsorgsattest)

*Les mer i studiebeskrivelsen

Til studieprogramsiden