Nå skal Jaran (24) hente erfaring i eiendomsbransjen

Overgangen fra studier til fast jobb kan for mange bli et kultursjokk. Derfor skal student Jaran Mellerud ha jevnlige møter med næringsleder Morten Jakhelln for å få innblikk i det virkelige arbeidsliv.

Klikk her for å endre bildet
Gjennom høsten og resten av skoleåret skal leder Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling være mentor for student Jaran Mellerud ved Handelshøgskolen i Bodø, Nord universitet. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

Jeg vil lære hva som kreves av meg for å bli en god leder, sier student Jaran Mellerud ved Handelshøgskolen i Bodø som er med i Nord universitets mentorprogram for å koble studenter sammen med ledere fra norsk næringsliv. 

Mentorprogrammet har mål om personlig dialog med fokus på karrière og personlig utvikling. I tillegg skal tiden med en mentor redusere forventningsgapet om alt fra kompetanse, roller, krav og yrkesmuligheter

– Jeg skal være Jarans mentor gjennom dette semesteret og jeg håper jeg kan vise hva jeg mener er viktig å fokusere på. Han ønsker å lære mer om det å være leder, noe som også kan være tøft og hardt arbeid. Da er det viktig å ha gode verdier i bunn – vite hva som er viktig i livet. Og det skal vi diskutere, smiler Jakhelln

Mål om personlig utvikling

For Mellerud er vegen til målet å få innsikt. Gjerne finne ut hva han må jobbe ekstra med for å komme seg dit han vil.

– Jeg er veldig spent på hvilke personlige egenskaper jeg må utvikle for å få en bra karrière. Drømmen er å lede en bedrift, gjerne noe jeg er med på å skape fra bunnen av. Jeg ønsker ansvar for ansatte og vil gjerne peile meg inn på eiendom. Derfor ble jeg veldig glad for å få Morten som mentor, sier Mellerud.

Han tror kanskje at han må bli flinkere med folk og samhandling.

– Jeg føler meg flink på andre viktige områder, men behøver mer lærdom om det å lede og forholde meg folk, sier Mellerud.

– Kanskje kan jeg hjelpe deg på veien til å finne deg selv. Da vil du også få svar på mye du lurer på, sier Jakhelln.

Klikk her for å endre bildet
«Monopoly» – Hundholmen Byutviklings egen monopol. En liten morsom og lokal smakebit på eiendomsbransjen. – Det skal vi snakke mer om senere, sier leder Morten Jakhelln. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

Økonomisk frihet

For Mellerud er det mye drivkraft i det å få økonomisk frihet som voksen. Et mål som Jakhelln mener må diskuteres og settes i sammenheng med tiden vi lever i.

– Jeg tror ikke at ren kapitalisme vil vinne i morgen. I dag må vi finne en annen måleenhet enn bare penger. Jeg tror kapitalismen, den vi ofte ser i USA som handler «om å bli rik», vil miste fotfeste i den verdenen vi lever i. Det er heller ikke dette vi i Norge har vokst opp med. Vi betaler skatt for helheten selv om vi kan ha forskjellige politiske ståsteder, sier Jakhelln, som mener det er naturlig å tenke mer helhetlig og derav også dyrke en interessent-kapitalisme med målsetninger og forpliktelser.

Han penser inn på krav om bærekraft. Snakker om sosiale-, klima- og miljøutfordringer som ikke er en motebølge som vil rulle forbi, men som vil bli enda viktigere for enhver bedrift i fremtiden.

– Dette er verdigrunnlag vi må hensynta. Ellers vil man som bedrift miste muligheten for samarbeid. Det er en stor del av businessen å tenke oss om hvordan vi påvirker miljøet, samfunnet og folk rundt oss.  Men man må man være villig til å ta risiko, slik vi i stor grad gjør i Hundholmen Byutvikling. Det er stort sett det man må for å få betalt, sier Jakhelln.

«The real deal»

Jakhelln ønsker at Mellerud skal få ta del i virkeligheten som møter med banken, kunder eller hendelser som kan være dagligdags for en bedriftsleder.

– Jaran skal få være med på «the real deal». Han skal få oppleve næringslivet fra innsiden. Så skal vi snakke, diskutere og reflektere, sier Jakhelln.

– Dette blir spennende. Som student undrer jeg ofte på hvordan ting fungerer der ute i verden. Vi kan jo gjerne ha gode foredrag om ulike tema, men det kan aldri gjenspeile virkeligheten slik den faktisk er. Det må nok erfares, sier Mellerud.

– Eiendomsbransjen er jo litt som monopol. Men det skal vi snakke mer om etter hvert, sier Jakhelln muntert.


 


Mentorprogrammet

Mentorprogrammet er et satsingsområde ved Handelshøgskolen som skal bidra til å koble studenter sammen med ledere fra norsk næringsliv.

Siktemålet er å danne en personlig dialog der mentor og student møter hverandre for å diskutere karriere og personlig utvikling. Dette er videre ment å gi innsikt i virksomhetsledelse og forholdet mellom teori og praksis. Dette er en unik mulighet – både for student og mentor.

Les mer om mentorprogrammet her