Tar mentorprogrammet til nye høyder

Karriereveiledning på toppen av et fjell? Ja, hvorfor ikke?

Klikk her for å endre bildet
Mount Mentor: Hvorfor henge i møteapp’en Teams når man kan treffes ute i stedet? Mentor Heidi Thommesen (direktør ved BDO AS i Bodø) og masterstudent Karoline Andreassen har vært oppfinnsomme på flere av mentortreffene deres det siste året. Her er de to på Heggmotinden 798 meter over havet, et par mil utenfor Nordlands fylkeshovedstad. Foto: Privat.

Mentor Heidi Thommesen og mentee Karoline Andreassen har på ingen måte latt koronapandemien sette en stopper for jevnlige treff og rådgivning.  
 
Det siste året har de to, i likhet med de åtte andre «parene» på mentorprogrammet til Handelshøgskolen (HHN) ved Nord universitet, måtte finne alternative måter å treffes på. For ikke lenge siden gjennomførte Heidi og Karoline et av sine siste mentortreff, på tur opp og på toppen av det populære turmålet Heggmotinden, rett utenfor Bodø.  
 
​​– På turen snakket vi både om valg av karriere og de mange mulighetene som finnes i arbeidslivet, forteller mentor Heidi Thommesen, som enda er nokså nytilsatt direktør for Bodø-kontoret til det internasjonalt rådgivnings- og revisjonsselskapet BDO.  

Klikk her for å endre bildet
Fornøyd mentor: Heidi Thommesen er direktør ved BDO AS i Bodø og mentor i Handelshøgskolens mentorprogram. Foto: Privat.

Heidi er et kjent ansikt for mange, både ved Nord universitet og i næringslivet.  

 
De siste månedene har hun turnert to jobber, i forbindelse med overgangen fra sin tidligere jobb i Innovasjon Norge og til BDO, parallelt med at hun har vært mentor for Karoline Andreassen som er fjerdeårsstudent på HHNs Master of science in Business (siviløkonomutdanningen).  

Givende for begge parter 

Da det nylig ble arrangert en digital avslutning på mentorprogrammet 2020/2021, var både Karoline og Heidi selvskrevne gjester. De to er fulle av lovord både om hverandre og om mentorordningen. 

Klikk her for å endre bildet
Fornøyd mentee: Karoline Andreassen studerer Master in science in Business ved Nord universitet i Bodø. Foto: privat.

– Heidi har vært utrolig flink til å dele av sine egne erfaringer, og det har også bidratt til at jeg har turt å åpne meg mer opp. Jeg er veldig fornøyd med hvordan programmet har fungert, sier Karoline. 
 
Kvelden før den offisielle avslutningen var de to ute og spiste en bedre middag sammen, og de er helt sikre på at de kommer til å fortsette å ha kontakt også i tida fremover. 
 
​​– Det er veldig hyggelig å høre at Karoline er fornøyd med hvordan ordningen har fungert. Det har vært utrolig inspirerende for meg også å få lov til å følge utviklingen hennes, og det blir spennende å følge den fremover. Det handler jo om å kunne bidra fra en arbeidsgivers utgangspunkt, og komme med inspirasjon som er viktig for hennes fremtid, sier Thommesen som selv er tidligere HHN-student og mangeårig mentor på ordningen. 

Ønsker flere mentorer ​

Klikk her for å endre bildet
Søker flere mentorer: Handelshøgskolen håper flere næringslivsledere vil prøve seg som mentorer, og oppfordrer nysgjerrige til å ta kontakt. Foto: Privat.

​Seniorrådgiver Anita Eide, som er ansvarlig for Handelshøgskolens mentorprogram, er kjempeglad for at Heidi over så lang tid har bidratt med sin kompetanse, kunnskap og inspirasjon til flere mentorstudenter. 

Til høsten blir det oppstart av nok et mentorprogram, og i den forbindelse leter Handelshøgskolen etter flere næringslivsledere som kan være mentorer for masterstudenter. HHN søker mentorer både i Bodø, Mo i Rana og Steinkjer.
 
​​– Vi vil gjerne ha flere med på laget, så her er det bare å ta kontakt, sier hun. 
 
​​Mentorprogrammet skal bidra til å koble studenter ved Handelshøgskolen (HHN) sammen med ledere fra norsk næringsliv. Det har vært et satsingsområde for fakultetet i flere år. 

​​– Målet med ordningen er å legge til rette for en god og personlig dialog, og at mentor og student i løpet av mentoråret skal kunne møtes jevnlig for å diskutere karriere og personlig utvikling. På den måten vil studenten få både gode råd og innsikt i alt fra virksomhetsledelse og forholdet mellom teori og praksis. Dette gir unike muligheter, både for studenter og mentorene som er med, sier hun. 
 
Et «typisk» mentorpar møtes anslagsvis 7-8 ganger i løpet av et studieår, og studentene som kan søke seg med er masterstudenter på fjerde og femte studieåret og som snart skal ut i arbeidslivet. 
 
Søknadsfristen for nåværende studenter som vil være med fra høsten 2021 er 15. mai. For nye HHN-studenter som blir tatt opp til masterprogrammet i løpet av sommeren, er søknadsfristen 5. september. 
 
Mer om HHNs mentorprogram. 
 
Les også: Full klaff for Karina og Janne 

Hva er mentorskap? 


Mentorskap er et gammelt begrep som opprinnelig er kjent fra Odysseen. 

I USA defineres en mentor generelt som en person med stor erfaring og viten, som har forpliktet seg til å bidra med å skape karrieremuligheter og karrierestøtte til sin mentee, det vil si den personen som er i fokus i mentorskapet.

I England er det større søkelys på mentor som guide, veileder og coach. David Clutterbuck og Nadine Klasen taler om mentorskapet som en «lærende allianse som åpner for talentet» (sitat fra boken Implementing Mentoring Schemes, Butterworth & Heinemann, 2002). (Kilde: Wikipedia) ​​