Faggruppe Økonomisk analyse og regnskap

​​Faggruppen arbeider med problemstillinger innenfor bedriftsøkonomi og regnskap, finans, transportøkonomi, logistikk, samfunnsøkonomi og kvantitativ metode.

​​Forskningen har hovedvekt på regnskapsnormer, kommunaløkonomi, økonomistyring i små og mellomstore bedrifter, ledelse- og styringssystemer, økonomistyring som verdiskapningsverktøy, transport og logistikk i Nordområdene samt økonomistyring i internasjonale bedrifter. Faggruppen har et internasjonalt miljø innenfor offentlig regnskap, og en nasjonalt ledende forskningsgruppe innenfor logistikk og transport.
Faggruppen har en omfattende eksternfinansiert prosjektportefølje og betydelig internasjonal forskningsaktivitet.

Antall medarbeidere er 73 hvorav 16 stipendiater.​

​Forskningsgrupper

Management and accounting for organizational adaptation in changing environments (MACE)

Forskningsgruppens hovedmålsetning er å fremme økt kunnskap og forståelse for hvordan utformingen og bruken av regnskaps- og styringssystemer hjelper organisasjoner å tilpasse seg sine stadig endrede omgivelser. Gruppen driver forskning og formidling som presenteres både i fagfellevurderte og populærvitenskapelige tidsskrifter, og i undervisningen ved HHN.

Medlemmene i gruppen publiserer forskningsresultater i relevante tidsskrifter med høy akademisk status innenfor regnskaps- og virksomhetsstyring, og de jobber også aktivt for å utvikle ny kompetanse – blant annet gjennom å rekruttere nye stipendiater og postdoktorer til HHN.

Forskningstilnærmingen er basert på et tolkende forskningsparadigme, og case-studier hvor samarbeid med ikke-akademiske partnere fra praksisfeltet utgjør en viktig del av datainnsamlingsstrategien.
Forskningsgruppens ansvarsområde utgjør en av HHNs hovedforskningspilarer. Nord universitets forskningsprofil har bærekraft som grunnprinsipp i møte med både økonomiske, sosiale, institusjonelle og miljømessige sider av samfunnet. Universitetet vektlegger dette innenfor sine tre tematiske profilområder: Blå og grønn vekst; Innovasjon og entreprenørskap og; helse, velferd og oppvekst. MACE bidrar i tråd med disse strategiene, til å forske på 1) innovasjoner i regnskap- og virksomhetsstyringsprosesser generelt og 2) forske på hvilke evner og kapasiteter offentlige organisasjoner har til å forbedre både egen effektivitet, - og velferdssamfunnets.

​Mesfin Ghirmani Abraham
​Konstantin Yurievich Timochenko
​Veronika Vakulenko​
​Main

Financial Analysis, Quantitative Methods and Economics (FAME)

Forskningsgruppen underviser og forsker innenfor et bredt spekter av fagområder. Fokuset ligger på kvantitative metoder innenfor finans og økonomi. Forskerne i denne gruppen er lokalisert både i Bodø og Steinkjer, og de underviser i en rekke emner innenfor finans, økonomi og statistikk. Totalt har gruppen ansvar for 14 emner, hvorav tre av disse er obligatoriske på gradsprogrammet innenfor økonomi og ledelse. Åtte av kursene er tilknyttet finansprofilene på HHNs bachelor- og masterprogram. Gruppen underviser også på flere av de valgfrie studieemnene på Business of Science og Master of Science-nivå.

​Samer Abdulraouf Altinawi
​Vu Le Tran
​Menghan Yuan​
​Main

Hybrid & Smart Governance (HybridArt)

Gruppen forsker og formidler på fagfeltene smart ledelse og hybride styringsformer, og er blant annet involvert i prosjekter knyttet opp til transparent regnskapsføring, resultatmåling, kommunikasjon og visualisering av smart by-ledelse. Forskningsgruppen er også engasjert i prosjekter som handler om styring av statseide selskaper og utdanningsinstitusjoner (universiteter og skoler), sosialt entreprenørskap og ideelle organisasjoner.

​Mesfin Ghirmani Abraham
​Husanboy Ahunov
Evgenii Aleksandrov
​Postdoktor
​Main/Associated
​Daniela Argento
​Anatoli Bourmistrov
Elena Dybtsyna
​Giuseppe Grossi
Oliver Henk
Stipendiat​​Main
Olga Iermolenko
​Gowindage Chamara Jayanath Kuruppu
Førsteamanuensis II
​Nadezda Nazarova
Rabia Tabbassum
Stipendiat​
​Veronika Vakulenko​

Applied economics (APEC)

Forskningsgruppen underviser og forsker innenfor et bredt spekter av fagområder. Hovedfokuset er rettet mot markedsregulering, ressurs- og miljøøkonomi. Forskerne i denne gruppen er lokalisert i Bodø, Mo I Rana, Stjørdal og Steinkjer. Gruppen underviser innenfor et variert utvalg av studieemner relatert til økonomi, bedriftsledelse, transportøkonimi og helseøkonomi. APEC har hovedansvar for 11 studieemner, hvorav seks av disse er obligatoriske på gradsprogrammet innenfor økonomi og ledelse.

​Samer Abdulraouf Altinawi​Stipendiat
​Thor-Erik Sandberg Hanssen
Saiful Hasan
​Finn Jørgensen