– Storbritannia vil vise at de er en stormakt

Flyrute for britisk spionfly
Søndag 21. mars fløy et britisk etterretningsfly langs Norskekysten. Andreas Østhagen ved Nordområdesenteret sier til NRK at britene viser muskler.

Andreas Østhagen, som er seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt og Nordområdesenteret, sier til NRK at det at Storbritannia flyr så tett inntil norskekysten er en tydelig beskjed til Russland om at Storbritannia følger med.​

– Dette har også et innenrikspolitisk formål: Å vise innbyggerne i Storbritannia at man er tilbake som stormakt og at man stiller hardt mot hardt vis-à-vis Russland.

Østhagen ser heller ikke bort ifra at britene ønsker å vise styrke mot russerne​.

Ikke bekymret​

Andreas Østhagen bemerker at flyvningen føyer seg inn i en trend med økt militær aktivitet i nordområdene. Storbritannia har engasjert seg kraftig i hva som skjer i Nord-Norge og Nordvest-Russland de siste to–tre årene.

– Generelt ser vi at den stormaktspolitiske oppmerksomheten om våre deler av Arktis øker. Dette medfører mer militær aktivitet i nord.

Østhagen er ikke bekymret for enkeltflyvninger eller øvelser. Han er bekymret for en økende tendens til at Nato-land og Russland skal vise seg frem i nordområdene. Tendensen kan også føre til at de ulike partene utfordrer hverandre.

– Selv om alle parter ønsker å unngå direkte konflikt, øker faren for ulykker, overtredelser og feiltolkninger i kjølvannet av økt militær aktivitet.

Østhagen mener de arktiske landene trenger mer dialog om utfordringene i nord og hvordan disse kan håndteres. Han mener også at dialog er viktig for å finne ut hvordan spenningsnivået og faren for eskalering kan reduseres.

Les hele artikkelen hos nrk.no!​
​​​