Den nye hverdagen

De fagansatte ved Nordområdesenteret lar ikke virus stoppe undervisningen. Fra mandag denne uken fulgte et knippe internasjonale studenter den første digitale forelesningen om nordområdene.

Velkommen til den nye hverdagen for lærere og studenter ved Nord universitet.

Førsteamanuensis Elena Dybtsyna ved Nordområdesenteret (NOS) og Handelshøgskolen, Nord universitet starter alltid undervisningen med å ønske studentene god morgen. I dag er intet unntak. Men i dag er klasserommet tomt og faglæreren sitter alene på hjemmekontoret.

Dybtsyna har sammen med sine kolleger gjennomført sin første undervisning med Zoom denne uka, hvor 40 internasjonale studenter «møtte opp».

– En formidabel jobb

Hun brukte helga på å overføre massive 48 timer med undervisningsmateriale fra masterkurset «International Governance and Business in the High North» over på Nord universitets digitale plattform.

– For å si det sånn, å overføre så mange timer med materiale belaster både nettet og universitetets plattformer en hel del, sier Dybtsyna.

Hun fremhever sine kolleger ved NOS og Handelshøgskolen som hun sier har gjort en formidabel jobb på kort varsel etter at beskjeden om å stenge alle fysiske undervisningsrom ved Nord universitet kom den 12. mars.

Direktør Frode Mellemvik ved Nordområdesenteret, professorene Anatoli Bourmistrov, Giuseppe Grossi og Marit Sundet, forsker Roman Vakulchuk ved NUPI, forsker Andrei Mineev og rådgiver Bård Ludvig Thorheim, får alle en verbale rose av Dybtsyna, sammen med alle andre som får Nord universitet til å gå rundt nå.

Distansert gruppearbeid

Masterstudentene skulle etter planen delta på mastergradskurset «International Governance and Business in the High North» i forbindelse den internasjonale konferansen High North Dialogue (HND) som var planlagt i Bodø 18.-19. mars. I stedet jobber nå studentene fram framtidsscenarier for nordområdene i grupper som kun får møtes digitalt.

Scenariene skal evalueres av et eksternt panel fra Bodø kommune, Innovasjon Norge Nordland, Nord universitet og NUPI.

Vanligvis har masterstudentene en svært aktiv uke i forbindelse med HND der de jobber i grupper, får trene på presentasjoner og til slutt deltar i en høytidelig seremoni hvor de beste forslagene får utdelt diplomer. Dette ble utsatt på grunn av restriksjonene satt av regjeringen i forbindelse med koronaviruset forrige uke.

Så Elena Dybtsyna har lovet studentene litt brask og bram når situasjonen er normalisert.

– Da skal NOS arrangere en fin seremoni hvor første, andre og tredje plass får sitt diplom. I den andre delen av kurset jobber studentene med en virtuell HND siden de ikke kan delta som planlagt, sier hun.

Det betyr at de følger tema fra den planlagte konferansen sammen med annet relevant stoff fra arktiske konferanser. De jobber i grupper og lager refleksjonsnotat.

– Spennende med digital undervisning

For rådgiver Bård Ludvig Thorheim er den nye hverdagen spennende og helt annerledes enn planlagt. Tiden på skjermen fører til en annen måte å undervise på, komprimert om man vil.

– Du fatter deg mer i korthet og det tror jeg er en fordel for studentene. Selve forelesningen varer vel i rundt 20 minutter. Og det er spennende at det er studenter med flere nasjonaliteter som lytter til. Etterhvert håper jeg at vi kan få til en interaktiv spørsmålsrunde og diskusjon, sier Thorheim.

Den første undervisningsuka i en svært spesiell og unik situasjon er snart unnagjort. For lærerne ved NOS og Handelshøgskolen har koronaviruset ført med seg mer enn kun restriksjoner og sosial distanse; den nye hverdagen kom også med nye og innovative digitale løsninger som kanskje har kommet for å bli, også etter korona.