High North Hero 2020 ga bort prispengene til unge

Felix Tschudi ble High North Hero under High North Dialogue 2021. Han var i det gavmilde hjørnet.

Felix Tschudi beundrer diplomet etter å ha fått prisen High North Hero 2020Glad: Felix Tschudi beundrer diplomet han fikk da han ble High North Hero for 2020. Foto: Hogne Bø Pettersen/Nordområdesenteret 

Årets vinner er Felix Tschudi, som mottar prisen for det arbeidet han har gjort for å bidra til bærekraftig forretnings- og samfunnsutvikling i nordområdene. 

​​– Felix Tschudi er en vinner som praktiserer det han lærer bort, sier leder av Arctic Frontiers, Anu Fredrikson.

Ga bort pengene​

Hvert år deler Nordområdesenteret ved Handelshøgskolen, Nord universitet, ut prisen High North Hero til en person eller organisasjon som bidrar til utvikling og vekst i Arktis. Prisutdelingen skjer i forbindelse med den internasjonale konferansen High North Dialogue i Bodø. Det er Nordland Fylkeskommune som finansierer prisen. Prisen består av 50 000 kroner, men skipsreder Tschudi ønsket ikke å beholde pengene selv.

Da han tok imot premien sa Tschudi i sin takketale at han ville gi halvparten av prispengene til Music Alchemy, som var nominert i konkurransen High North Young Entreprenurs under årets utgave av High North Dialogue. 

"Kultur er viktig for livet i Arktis, og for menneskers velferd"

​​

– Vi har hørt fra mange under årets konferanse om hvor viktig kultur er for livet i Arktis, og for menneskers velferd. Kanskje det er enda viktigere i disse Corona-tider. Jeg håper derfor at Music Alchemy kan ha god nytte av disse pengene, og være med på å spre gode vibrasjoner i Arkhangelsk og kanskje til og med utenfor Arktis grenser.

Den andre halvdelen av prisen ønsket han å gi til initiativer relatert til bekjempelse av plast i havområdene i Arktis. Her så han for seg flere kandidater, og Tschudi Group skal evaluere disse og annonsere en mottaker snart.

Den nordlige sjøruten​

Felix Henry Tschudi (født 1960) er en norsk skipsreder. Han har bakgrunn fra Sjøforsvaret og er utdannet BSc fra London School of Economics og har MBA fra INSEAD i Frankrike. I 1989 gikk han inn i familieselskapet Tschudi & Eitzen. Han er eier og leder av Tschudi Shipping Company og har vært eier av blant annet A/S Sydvaranger. 

Tschudi var blant de første som jobbet med å få i gang internasjonal og kommersiell trafikk gjennom den nordlige sjøruten, fra Asia til Europa gjennom bl.a. russisk farvann. Han har også vært involvert i annen viktig industrivirksomhet i nordområdene. 


Gavmild: Felix Tschudi ga bort prispengene til andre. Foto: Hogne Bø Pettersen/Nordområdesenteret

Kontinuerlige initiativ

– Felix Tschudi er en person som har et oppriktig og glødende engasjement for utviklingen av nordområdene, og som også vist villighet til å investere i nordområdene, sier direktør ved Nordområdesenteret, Frode Mellemvik. 

Han påpeker også Felix Tschudis imponerende engasjement for å bygge nært og forpliktende samarbeid mellom nærings- og samfunnslivet og akademia.

Tschudi er kjent for kontinuerlig forretningsutvikling og nye initiativ. Globalt har han vært svært viktig for å få på plass retningslinjer for å bidra til trygge og langsiktige investeringer i Arktis. 

Direktøren ved Arctic Frontiers, Anu Fredrikson, overrakte prisen på vegne av den internasjonale komiteen som har vurdert de innkomne forslag. 

– Vinneren praktiserer egen lære, sa hun i sin tale før utdelingen. 

– Dette har han vist gjennom sitt arbeide med gjennomføring av konkrete prosjekter som har kommet til nytte for store deler av den pan-arktiske regionen. Vinnerens engasjement i gruveindustrien er et godt eksempel på hans engasjement, utholdenhet og villighet til å investere i nordområdene. 

Prestisjetung pris​

High North Hero-prisen ble utdelt for første gang i 2016, og den første High North Hero ble tidligere statsminister, Paavo Lipponen. The High North Hero-prisen for 2017 gikk til amerikanske Scott Minerd, grunnlegger av Guggenheim Partners. Minerd mottok prisen for sin innsats for bærekraftige investeringer i Arktis. High North Hero for 2018 ble Mary Simon for sitt arbeid med å fremme urfolks rettigheter og velferd i Arktis. 

High North Hero for 2019 ble den amerikanske klimaforskeren Dr. Robert Corell, en av verdens ledende forskere innenfor klimaendringer og effekten på samfunnet.

High North Hero-komiteen består av: 

  • Direktør Anu Fredrikson, Arctic Frontiers
  • Professor Laurence C. Smith, Brown Universty, USA
  • Spesialrådgiver Finn Roar Aamodt, Equinor
  • Professor Indra Øverland, NUPI, Norge
  • Rektor Elena Vladimirovna Kudryashova, NArFU, Arkhangelsk, Russland
  • Vice-president interregionalt samarbeid, Arktisuniversitetet, Marina Kalinina
  • Rektor Sergej Vasiliev, MGIMO Universitet, Moskva, Russland
  • Redaktør Arne O Holm, High North News 

 For mer informasjon, kontakt kommunikasjonsrådgiver Hogne Bø Pettersen ved Nordområdesenteret: hogne@nord.no 

​​

 Kontaktperson