– Covid viser hvor viktig kultur er for livskvalitet i Arktis

High North Hero Felix Tschudi gir bort prispenger til unikt kulturprosjekt.


​– Fjoråret var virkelig en nedtur. Vi fikk følelsen av at kultur var noe som ikke ble ansett som viktig i folks hverdag, i hvert fall her i Russland. Og det er så langt fra sannheten som man kan komme. 

Dette sier sier Natalia Zazhigina, leder av Music Alchemy i Arkhangelsk, en kulturbedrift som deltok i konkurransen High North Young Entrepreneur, under konferansen High North Dialogue i april. De nådde dessverre ikke helt til topps. Natalia forklarer at Music Alchemy har smeltet sammen elementer som musikk, teater og visuell kunst og fått til noe som er annerledes og nytt. 

Spre gode vibrasjoner

– Det er en miks av konserter, kreative workshops og kunstterapi. Vårt mål er at publikum blir aktive og er med på å skape kunsten. Og jeg mener vi har funnet fram til den perfekte formelen. 

"Kultur er viktig for livskvaliteten i Arktis"

Og nå får de 25 000 kroner til driften fra Felix Tschudi. For da han i april ble tildelt prisen High North Hero 2020 under konferansen High North Dialogue i Bodø​ sa han i takketalen at han ville gi halvparten av prispengene til Music Alchemy. 

– Det var en utrolig gledelig overraskelse, sier Natalia. Hun sier at hun ble veldig rørt over det Felix sa om kunst og kultur under konferansen. 

For Tschudi sa i takketalen at man under konferansen hadde fått høre fra mange om hvor viktig kultur er for livet også i Arktis, og for menneskers velferd. 

Viktig: - Vi har sett under denne konferansen at kultur er viktig for livskvaliteten i Arktis, sa Felix Tschudi under sin takketale på High North Dialogue. Foto: Hogne Bø Pettersen/Nordområdesenteret

​ Kanskje det er enda viktigere i disse Corona-tider. Jeg håper derfor at Music Alchemy kan ha god nytte av disse pengene, og være med på å spre gode vibrasjoner i Arkhangelsk og kanskje til og med utenfor Arktis grenser.

Rockeopera​​

High North her er en pris som går til en person eller organisasjon som bidrar til utvikling og vekst i Arktis. Tschudi fikk prisen for det arbeidet han har gjort for å bidra til bærekraftig forretnings- og samfunnsutvikling i nordområdene. 

– Felix Tschudi er en vinner som praktiserer det han lærer bort, sier leder av Arctic Frontiers, Anu Fredrikson, i sin tale til prisvinneren. 

Natalia Zazhigina 

Leder: Natalia Zazhigina er leder av Music Alchemy

Det er Nordland Fylkeskommune som finansierer prisen. Prisen består av 50 000 kroner, men Tschudi ønsket altså ikke å beholde pengene selv.

Natalia forteller at før pandemien organiserte Music Alchemy en rekke arrangement i Arkhangelsk som hun beskriver som noe mer enn bare konserter. Levende musikk blir brukt som inspirasjon, og så lager publikum sine egne kreasjoner gjennom maling, skulpturer, skriving og ved å opptre sammen med artistene. 

"Nordområdene er ikke et territorium, men et folk"


– Og i februar 2020 satte vi opp «Severinade», som er en rockeopera om en reise gjennom Nord. Vi har fått fram så mange lokale talenter, og jeg er kjempestol av at Music Alchemy har gitt dem en plattform. Det er som å finne De Vises Sten.

Skal lage film​​

I framtiden håper de at de kan reise på tvers av nordomårdene og opptre sammen med folk, kunstnere og artister. Men akkurat nå fokuserer de på å digitalisere konseptet sitt, slik at folk kan delta online. Derfor kommer pengene godt med. 

– Vi skal investere i filmutstyr. Akkurat nå jobber vi i et lite studio hvor vi strømmer og gjør opptak av arrangementene våre. Vi har en podcast, artistintervjuer, online-konserter og mye mer vil komme. 

Hun sier at kunst er en gjenbrukbar ressurs og at vi må bli flinkere til å utnytte dens helbredende egenskaper. 

– Vi burde ikke definere Nordområdene som et territorium, men som et folk. Og folkets stemme må forsterkes og bli hørt! ​