Romfart, Bodø/Glimt, hydrogen og de unge

60 prosent av de over 1000 deltakerne på High North Dialogue var under 40 år. – Dette viser at konferansen er viktig for de unge, sier direktør ved Nordområdesenteret.

​​​Arne O. Holm leder debatt mellom Erna solberg, Øyvind Johan Olsen og Nicole Natalie FurnesÅpningspanel: Sjefsredaktør i High North News, Arne O. Holm (til venstre), var moderator under paneldebatten mellom statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre og to av ungdommene som var med og utformet Nordområdemeldingen i 2020, Øyvind Johan Olsen​ og Nicole Natalie Furnes. Foto: Hogne Bø Pettersen/Nordområdesenteret

Over 1000 deltakere var i år registrert til Nordområdesenteret ved Handelshøgskolen Nord universitet sin årlige konferanse, High North Dialogue. 

– Dette er vi kjempefornøyd med, sier direktør ved Nordområdesenteret, Frode Mellemvik. 

Hybrid-konferanse​

– På grunn av pandemien var vi nødt til å avlyse i fjor, så i år bestemte vi oss for å arrangere konferansen digitalt. Det var en ny opplevelse for oss, men tilbakemeldingene har vært strålende. Folk mente det var et profesjonelt gjennomført arrangement, sier Mellemvik, som tror at i framtiden vil konferansen bli en hybrid: Delvis digitalt og delvis fysisk.

Frode Mellemvik åpner High North Dialogue 2021 Engajserer– Det er tydelig at High North Dialogue er viktig for mange, og at den engasjerer de unge, sier direktør ved Nordområdesenteret, Frode Mellemvik. Foto: Hogne Bø Pettersen/Nordområdesenteret

Det var likevel publikum til stede i Stormen bibliotek i Bodø sentrum. På grunn av lavt smittetrykk i Bodø, og lettelser på de nasjonale tiltakene, fikk inntil 100 personer komme fysisk. Komiteen for konferansen bestemte seg likevel for å holde seg på 60 personer. De fleste fra publikum var studenter ved Master of Science in Global Management ved Handelshøgskolen Nord universitet, samt ukrainske studenter som tar mastergrad i offentlig økonomi i et samarbeid mellom Nord universitet og Taras Shevchenko National University of Kiev. 

"Med High North Dialogue vil vi engasjere de unge" - Frode Mellemvik


Mellemvik sier konferansen først og fremst er ment å løfte fram de unges perspektiv på nordområdene. 

High North Scenarios: Mathilde Rolland Fjelde, Fangxin Liu og Anastassia Kolesnikova Scenarioer: Tre av studentene fra studentgruppen som vant prisen High North Scenarios, som er en del av oppgavene studentene har i studiet.  Fra venstre: Mathilde Rolland Fjelde, Fangxin Liu og Anastassia Kolesnikova. Foto: Hogne Bø Pettersen/Nordområdesenteret

– Ved alle «High North Dialogue» konferanser har vi vært opptatt av å engasjere de unge. I årets konferanse var hovedtemaet knyttet til de unges perspektiver på nordområdene. Dialogene var knyttet til tre forhold. Hva betyr regjeringenes nordområdemeldinger og strategier for samfunns- og næringsutviklingen i nord og særdeles for unge?  Har vi i Nord Norge gode eksempler på prosjekter som kan være forbilder/eksempler både for oss og andre nasjoner i arbeidet med å utvikle nordområdene?  Hvordan fungerer det internasjonale samarbeidet om nordområdene, og hva mener de unge om det?

Ministere og fotball

High North Dialogue er bygget opp med paneler av deltakere som diskuterer et gitt tema. I år var ett av temaene om spennende prosjekt og gode eksempler i nordområdene, knyttet til fiskeri, sjømat, batteriproduksjon, romfart, byutvikling, smart tenking, Bodø Glimt og energi. 

Andreas Raspotnik med Bodø/Glimt-skjerf Gult er kult: Andreas Raspotnik fra Nordområdesenteret var vert og programleder for hele konferansen. Han fikk seg et Bodø/Glimt-skjerf etter paneldebatten hvor Frode Thomassen fra Glimt forklarte suksessen laget har hatt. Foto: Hogne Bø Pettersen/Nordområdesenteret

Nesten alle som ble invitert til å delta i dialogene, takk ja.  

– Det viser at det vi gjør i konferansen er viktig og betyr noe for mange, fortsetter Mellemvik.  

Av deltakerne i panelene kan nevnes statsminister Erna Solberg, Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, presidenten i World Economic Forum, Børge Brende, sametingspresident Aili Keskitalo og ambassadørene i Norge fra alle de åtte arktiske nasjonene, samt EUs arktiske ambassadør. 

Live på VGTV​

– På enkelte dialoger hadde vi flere tusen lyttere og seere, siden de ble vist på VGTV, sier Mellemvik og legger til at han er glad for at 60 prosent av de som deltok var under 40 år. 

– Dette viser at utfordringene i nordområdene er noe de unge er opptatte av. 

Kseniia OnufrienkoRelevant: De unge i nordområdene finner High North Dialogue svært relevant. Her er det Kseniia Onufrienko, utvekslingsstudent fra MGIMO i Moskva, som deltar i debatt. Foto: Hogne Bø Pettersen/Nordområdesenteret

Les også om årets High North Hero som ga bort prispengene til unge gründere.   

​Du kan se spilleliste med videoer fra paneldebattene her:


Her er fotoalbumet fra arrangementet:

High North Dialogue 2021

 Kontaktperson