Ti tips til eksamen

Student på biblioteket
Nå er det eksamenstid, en tid som er krevende for de fleste. Her er ti tips til eksamen og studieteknikk.

​​​​​​1. Lag en plan 

Det er mye å holde styr på i eksamensperioden. Derfor kan det være lurt å sette av litt tid til å planlegge hvordan du skal prioritere tiden din fram mot eksamen.  ​

Lag gjerne en timeplan med hva du skal lese og hvilke oppgaver du skal gjøre hver dag. Det kan være lurt å skrive en slags sjekkliste. Da kan man krysse ut etter hvert som man fullfører. Dette er nesten motivasjon i seg selv. ​

Når du har gjort det du skal, kan du ta deg fri resten av dagen. ​

2. Finn riktig studieteknikk 

Det finnes mange forskjellige studieteknikker. Det er ikke sikkert at det som fungerer for din medstudent funker for deg. Noen ganger må man gå sine egne veier, og gjøre hva som er best for seg selv. 

Kanskje du liker å lage ting og være kreativ? Da kan du lage egne spørrekort, som er geniale å ha i eksamenstiden. Du lærer utrolig mye av å fylle kortene med spørsmål og svar, samtidig som du kan ha det morsomt sammen med dine medstudenter. 

Hvis du liker å lese for deg selv, er det lurt å skrive for hånd og bruke fargekoder. For hvert kapittel du skriver notater til, kan du bruke én farge. Når du sitter på eksamen og sliter med å huske noe, kan disse fargekodene være til hjelp. 

3. Gjør deg kjent med pensum

Det er viktig å gjøre seg kjent med pensum på forhånd. Da slipper du å bruke unødvendig tid på dette under eksamen, og kan heller bruke tiden på å formulere gode svar.

Undersøk hvor du kan hente ut relevant informasjon og anbefalt tilleggslitteratur, og marker gjerne viktige kapitler i pensumbøkene med post-it-lapper. 

4. Gjør deg kjent med reglene for fusk og plagiat

Det er fort gjort å glemme seg bort, kopiere fra nettsider og snakke med studenter underveis. Sett deg inn i reglene som gjelder for din eksamen.​ Les mer om fusk og plagiat​.

5. Hold fokus 

Unngå multitasking. Å sitte med telefonen eller sosiale medier når man leser er aldri en god idé.  ​

Sett deg et sted der du kan konsentrere deg, helst et sted der du ikke vanligvis slapper av. Skru av varsler på sosiale medier når du leser. Det gjør at du holder konsentrasjonen. 

6. Øv på gamle eksamensoppgaver ​​

​​Øv på gamle eksamensoppgaver for å forberede deg på hva slags oppgaver du kan få på eksamen. Spør etter tidligere eksamensoppgaver hos foreleserne dine.   

7. Ta pauser

​​Gi deg selv regelmessige pauser. En god idé kan være å ikke lese mer enn 50 minutter før du tar 10 minutter pause. Det er godt for hodet med en avkobling. Gå en kort tur ute, tren eller ta en kaffe med en venn. ​

8. Hold motivasjonen oppe 

Legg gjerne inn "premier" etter hvert som du blir ferdig med noe. Etter to kapitler kan du for eksempel belønne deg selv med 30 minutters TV-tid, noen minutter på Facebook eller en liten sjokolade. ​​

En avslappende helg på hytta etter eksamen kan også være god motivasjon. Det hjelper alltid å ha noe å se frem til.

Bindende avtaler med andre kan også være med på å holde motivasjonen oppe. 

Et eksempel kan være å inngå en avtale om å gjøre en bestemt mengde skolearbeid i uken, og hvis ikke blir gjort til uken etter, må du betale et visst beløp til din medstudent – og omvendt. 

9. Jobb sammen med andre ​

​​Felles pensumgjennomgang, diskusjoner og muntlige høringer lærer man mye av på kort tid. 

Hvis du har en kollokviegruppe, anbefaler vi deg å bruke gruppen godt. Det er utrolig hvor mye du lærer bare ved å diskutere med andre. ​

Samtidig kan du få tips om andre teknikker du kan bruke for å huske generelle ting til eksamen. ​

10. Positiv innstilling 

Om du sier til deg selv at eksamen er forferdelig, at du kommer til å stryke og at pensum er uoverkommelig – vel, gjett hva: Sjansen er større for at nettopp det skjer. Ha positive tanker, det er klart du fikser det! ​

Husk at ingen kan gjøre noe mer enn sitt beste. Hvis du vet at du har gjort ditt beste, kan det også minke stress både under og etter eksamen. 
Har du spørsmål om eksamen? 

​Du finner svar på de fleste spørsmål her: 

Alt om eksamen​
Se også: 

Er du trøtt og uopplagt eller har du problemer med å sovne?​