Instruktør i utrykningskjøring for utrykningspersonell

Utdanning av utrykningsinstruktører skal bidra til at operativ kompetanse i akuttetater blir tilegnet, vedlikeholdt og videreutviklet.

Studiet tar gjennom teori og praktiske øvinger sikte på å tilføre den faglige, pedagogiske og didaktiske kompetanse som trengs for å gjennomføre og organisere opplæringen i samsvar med opplæringsforskrift og læreplan for kode 160.

Beskrivelse av studiet

Oppbygging/emner

Med forbehold om endringer.
Du har valgt:
Åpne alle

Emnekode Emnenavn Studiepoeng
Fjern
(klikk for å velge)

Velg studieretning

Velg emne

• Yrkespraksis som utrykningsfører med varighet på minst tre år heltid
  • Inneha gyldig kompetansebevis for utrykningskjøring (kode 160)
  • Førerrett i minst tre år for klasse B. Pluss førerrett i minst én av klassene A, C, C1, D eller D1.

Læringsutbytte

Kunnskap

Kandidaten

• har trafikkfaglig kunnskap knyttet til kjøretøys konstruktive egenskaper, bevegelseslære, trafikkjus og trafikkpsykologi
  • har didaktisk kunnskap om undervisningsplanlegging, -organisering og gjennomføring
  • har kunnskap om vegtrafikksystemet og det interaktive samspillet mellom elementene veg, kjøretøy, trafikant og trafikkstyring
  • har bred kunnskap om aktsomhetskrav gitt i veitrafikkbestemmelsene knyttet til utrykningskjøring

Ferdigheter

Kandidaten

• kan føre utrykningskjøretøyet på en trafikksikker, effektiv miljøvennlig og tydelig måte i god samhandling med den øvrige trafikanter
  • kan planlegge, gjennomføre, evaluere og utvikle utrykningsføreropplæring i tråd med overordnede mål og intensjoner
  • kan arbeide selvstendig og samarbeide med andre for å gjennomføre føreropplæring

Kandidaten

• har grunnleggende innsikt i læreplan for utrykningsføreropplæring
  • kan reflektere over, diskutere og formidle faglige, pedagogiske og didaktiske problemstillinger knyttet til utrykningskjøring
  • kan identifisere og vurdere etiske dilemma i læringssituasjoner

Jobbmuligheter

Gjennomført og bestått studium kvalifiserer for godkjenning som utrykningsinstruktør i henhold til forskrift nr 637 om krav til opplæring, prøve og kompetanse for utrykningskjøring (utrykningsforskriften) fastsatt av Vegdirektoratet den 12. 06. 2009.

Samlinger

Studiet er samlingsbasert og går over to semester.

Første samling i uke 38 og 39 2022. Vi planlegger for ytterligere én samling à en uke i høstsemesteret, og anslagsvis fire samlinger à en uke i vårsemesteret.

Studie- og semesteravgift samt utgifter til læremateriell.

Studiavgift kr 145 000​

For emnet UTR960 (første samling) må studenten må disponere godkjent utrykningsbil. For emnet UTR970 (våren 2023) må utrykningsbilen være godkjent lærevogn, med ekstra pedalsett.

Søknadsfrist og opptak

Søknadsfrist 15. mai 2022