Bilde av mange mennesker i ulike yrker.
Master (2 år)

Praktisk kunnskap

Bodø

Om studiet

Master i praktisk kunnskap er et studium i profesjonspraksis, i hvordan kunnskap utvikles i praksis. Studiet gir kunnskap om læring, utvikling og fornyelse av egen praksis, organisasjon og yrkesfelt. Du kvalifiserer deg til å kunne lede kunnskaps- og fagutvikling, til faglig ledelse og veiledning, evaluering, tilrettelegging av gode læringsmiljøer og utvikling av tverrfaglig samarbeid.

Ved å ta utgangspunkt i erfarne praksisutøveres erfaringer, bruker vi ressurser fra flere fagfelt for å undersøke kunnskapen som ligger nedfelt i erfaringen. I studiet vil du få mulighet til å forstå mer av egen yrkesutøvelse, og sette den inn i en større sammenheng.

Master i praktisk kunnskap har en tverrfaglig profil og retter seg mot ulike yrkes- og profesjonsutøvere. Eksempler på yrkesgrupper som har gjennomført studiet er politi, lærer, sykepleier, sosialarbeider, leder, kunstner, fotballtrener og fengselsbetjent.

Hva kan du jobbe som?

Studiet gir studentene grunnlag for utvidet kunnskaps- og kompetanseutvikling, og kvalifiserer dem til å påta seg fagutvikling og forskning på arbeidsplassen, faglig veiledning og ledelse, evaluering, tilrettelegging av gode læringsmiljøer og utvikling av tverrfaglig samarbeid.

Studiet gjennomføres som nettbasert studium på deltid (fire år).

Første og andre studieår: To tre-dagers frivillige samlinger på campus i Bodø pr semester (med unntak av første samling, som er fem dager), og så annenhver uke digitale samlinger på ettermiddag eller kveldstid. Tidspunkt avtales i samråd med studentene. Det vil også bli gjort tilgjengelig nettforelesninger som studentene kan se når det passer for dem selv. Alle forelesninger og samlinger er frivillige, men deltaking er sterkt å anbefale. 

Tredje og fjerde studieår: Under arbeidet med masteroppgaven gis det tilbud om regelmessige arbeidsseminarer, stedlig eller på nett.

Fullført og bestått yrkesretta eller kunstfaglig grunnutdanning fra universitet eller høgskole.

Fullført bachelorgrad (eller cand.mag.-grad) eller tilsvarende

Bokstavkarakter C eller bedre i snitt for utdanning som inngår i opptaksgrunnlaget

Minst tre års relevant, fulltids yrkespraksis.

Dersom kvalifikasjonsgrunnlaget mangler kan det søkes opptak med grunnlag i realkompetanse etter norske regler.

Søknad om innpass av emner

Tilsvarende emner ved Center for praktisk kunskap ved Södertörn høgskola kan søkes innpasset til master i praktisk kunnskap

Studenter som er tatt opp på Master i praktisk kunnskap kan ta emner ved Södertörns Högskola, Stockholm, og få innpasset dette som en del av studieløpet. Det kan også være aktuelt med studiebesøk eller -opphold ved samarbeidende institusjoner i Norden.
Studiet gir grunnlag for opptak til ph.d. i profesjonsvitenskap ved Nord universitet.

Gjennom fullført mastergrad i praktisk kunnskap skal studentene ha oppnådd følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskaper

Studenten skal ha

  • inngående kunnskap om relevante diskusjoner innen vitenskapsfilosofi
  • inngående kunnskap om kunnskapsutvikling og læring innen profesjoner/ yrker
  • inngående kunnskap om relevante diskusjoner innen etikk relatert til fagfeltet
  • inngående kunnskap om relevante strategier og diskusjoner innen kvalitativ forskningsmetode og feltarbeid
  • inngående kunnskap om relevante diskusjoner om profesjoner/yrker og samfunn, herunder hvordan profesjoner kan bidra til bærekraftig utvikling
  • kunnskap om praktisk kunnskap som et internasjonalt fag og forskningsfelt

Ferdigheter

Studentene skal kunne

  • redegjøre for profesjons og yrkespraksis i et vitenskapsfilosofisk perspektiv,
  • gjennomføre feltarbeid i eget yrkesfelt;
  • beskrive egen og andres yrkeserfaring;
  • reflektere kritisk over egen yrkeserfaring og yrkespraksis;
  • belyse, diskutere og analysere egen yrkespraksis i et teoretisk perspektiv;
  • reflektere kritisk over egen forskning på egen og andres yrkespraksis og profesjon;
  • anvende relevante forskningsmetoder i praksisforskning
  • anvende praktisk kunnskap for å kritisk reflektere over, forstå og finne bærekraftige løsninger på sentrale velferdsutfordringer

Generell kompetanse 

Studentene skal kunne

  • utvikle en teoretisk forståelse av yrkespraksis og profesjon/yrkesfelt ut i fra egen erfaring i dialog med relevante teoretiske perspektiver på praktisk kunnskap, praksis og profesjon/yrkesfelt
  • diskutere de metodiske utfordringer som er forbundet med praksisforskning og utvikling av praktisk kunnskap i eget yrkesfelt
  • planlegge og legge til rette for læring og fagutvikling i et tverrfaglig yrkesfelt
Ingen kostnader utover semesteravgift og pensumlitteratur, samt eventuell dekning av utgifter til frivillig samlingsuke ved samarbeidsinstitusjoner i Stockholm i andre studieår.