Oppskårne epler, gulrøtter og agurk på ei fjøl.
Kortere studier

Mat og helse

Levanger

Få kompetanse til å undervise i Mat og helse. Studiet kan inngå i ei lærerutdanning eller tas som videreutdanning.


Om studiet

Mat og helse er et svært viktig fag i grunnskolen sett i et folkehelseperspektiv. I dette studiet får du en god teoretisk og praktisk bakgrunn for å undervise i mat og helse. Den teoretiske delen er viktig som grunnlag for det praktiske arbeidet og for fagets helsefremmende perspektiv. Studiet er et fulltidsstudium.

Hva kan du jobbe som?

Mat og helse kan inngå som del av Grunnskolelærerutdanning for 1.-7. trinn eller 5.-10. trinn. Det kan også være et videreutdanningsstudium for lærere på ulike nivå i skoleverket, og for andre som arbeider for en forebyggende og helsefremmende livsstil. Studiet gir et godt grunnlag for undervisning i mat og helse i grunnskolen.

Følgende utdanninger gir grunnlag for opptak:

- Fullført lærerutdanning.

- Fullført og bestått de to første studieår av grunnskolelærerutdanning master.

Det kreves godkjent politiattest.

Gir grunnlag for opptak på Mat og helse 2.

KUNNSKAP
Kandidaten

  • har kunnskap om hovedpunktene i fagets historie
  • har kunnskap om dagens læreplanverk, og innholdet i de mest sentrale styringsdokumentene som regulerer læringsarbeidet i mat og helse
  • har kunnskap om didaktiske komponenter for planlegging, gjennomføring og vurdering i faget
  • har kunnskap om entreprenørskap og andre utforskende undervisningsmetoder i mat- og helsefaget
  • har kunnskap om de grunnleggende ferdighetens betydning for elevenes læring i faget
  • har kunnskap om sammenhengen mellom kost og helse
  • har kunnskap om de nasjonale kostrådene, sentrale trekk ved utviklingen i norsk kosthold og de viktigste ernæringsmessige utfordringene blant barn og unge
  • har kunnskap om matvaregruppene, et utvalg næringsstoffer og ulike merkeordninger for mat
  • har kunnskap om begrepet trygg mat, bearbeiding av mat og kjøkkenhygiene
  • har kunnskap om grunnsmakene og sansenes bidrag til smaksopplevelser
  • har kunnskap om ulike måltidstradisjoner (norsk, samisk, flerkulturelt perspektiv) og kulturell variasjon i mat og måltider


FERDIGHETER
Kandidaten

  • kan planlegge, gjennomføre og vurdere læringsarbeidet i faget mat og helse
  • kan bruke hensiktsmessig didaktisk planleggingsverktøy og læremidler for undervisning i faget
  • kan formidle grunnleggende matlagingsteknikker, -metoder og redskapsbruk
  • kan planlegge og lage trygg og innbydende mat i tråd med nasjonale anbefalinger om kosthold og ernæring
  • kan gjøre rede for et utvalg næringsstoffer og deres betydning for helsen
  • kan legge til rette undervisning i mat og helse for elever med ulike behov
  • kan bruke digitalt verktøy til å beregne næringsstoffinnhold og vurdere matens ernæringsmessige kvalitet
  • kan vurdere påstander om mat, ernæring og helse fra ulike kilder og vurdere ulike læremidlers relevans for faget

GENERELL KOMPETANSE
Kandidaten

  • tenke systematisk omkring matlaging og eksperimentering med mat med utgangspunkt i kunnskap om kostrådene, smak, næringsstoffer og matvarer
  • arbeide bevisst med å redusere matsvinn og bidra til værekraftig utvikling i mat- og helsefaget
  • kan formidle sentralt fagstoff, problemstillinger og løsninger og bidra til utvikling av en profesjonell lærerrolle i mat- og helsefaget
  • reflektere rundt undervisning og læring i skolefaget mat og helse, og bruk av faget som ramme for tverrfaglig læringsarbeid
  • kommunisere med elever, foresatte og kollegaer om problemstillinger knyttet til areid med mat og måltider i skolen
Materialpenger kr 1500,-. Ordinær semesteravgift kommer i tillegg.