Ofte stilte spørsmål om høyere utdanning

Student på benk med utstyr
15. april er søknadsfristen for å søke på høyere utdanning for de fleste universitet og høgskoler. Her finner du svar på ofte stilte spørsmål fra elever på videregående skoler.

1. ​Hvordan er livet som student? 

Mange elever lurer på om hverdagen er den samme for en elev som for en student. Svaret på det er nei. Som student har du mer frihet. Du får en plan for undervisningsåret, og mens noen studier har obligatorisk oppmøte til forelesninger, er det på andre studier valgfritt å gå i forelesningene. Ut over det bestemmer du selv når du leser pensum. Det er ikke slik at studenter sitter med nesa i skolebøkene hele tiden. Alle dager er forskjellige. Noen dager har man undervisning i to timer, andre åtte timer og noen dager har man fri. Hva du gjør på fritiden er opp til deg. Ved siden av studiet har du mulighet til å engasjere deg i foreninger, ha en deltidsjobb og ikke minst være sosial med studievenner. Å være student er helt fantastisk! 

2. Hvor finner jeg snittkarakter/poengsum på et studium? 

Før du søker på et studieprogram, kan det være interessant å undersøke hva snittet er for å komme inn på drømmestudiet. Du finner poenggrenser for 2018 på Samordna Opptak. Husk: Poengsummen som står i lenken er den med lavest poengsum som kom inn i fjor. Dette vil forandre seg fra år til år, men det er en pekepinn på hva snittet omtrent ligger på. Du kan også finne poenggrenser for studier på utdanning.no

3. Hvordan regner jeg ut min poengsum? 

Din poengsum kan du regne ut på følgende måte:

Karaktersnitt x 10
+ realfagspoeng
+ språkpoeng
(+ eventuelle kjønnspoeng og poeng for opptaksprøver)

Du kan også bruke karakterkalkulatoren på utdanning.no

4. Hva er forskjellen på førstegangsvitnemål og andregangsvitnemål? 

Førstegangsvitnemål blir brukt om du søker høyere utdanning rett etter du har fullført videregående skole til normal tid, og inntil du fyller 21 år det året du søker opptak.

Andregangsvitnemål blir brukt om du får med deg poeng i form av for eksempel alderspoeng, poeng fra forsvaret, folkehøgskole eller liknende. Altså hvis du endrer på poengsummen din fra vitnemålet fra videregående skole. 

5. Hvor finner jeg informasjon om studieprogram og utveksling? 

Du finner detaljert informasjon om studier her på nord.no. Her finner du informasjon om blant annet fagområder, utvekslingsmuligheter, praksis, snittkarakter og mye mer. 

Du kan også finne informasjon om studier på utdanning.no. Her ligger det informasjon om alle offentlige studiemuligheter i Norge på universitets- og høgskolenivå. 

6. Hvor kan jeg finne bolig? 

Mange lurer på hvor de skal bo som student. Man kan bo i hybel eller i kollektiv, men veldig mange bor i studentboliger. Dette er både billig og tilrettelagt for studenter. Fordelene med studentbolig er at du bor sammen med andre studenter, det er sosialt og det er nært studiestedet ditt. Her finner du mer informasjon om studentboliger ved Nord universitet. Dersom du ønsker å leie privat kan det lønne seg å lete på Finn.no. Det kan være en fordel å finne boplass som er nært studiestedet ditt, og gjerne i nærheten av busstopp og matbutikk. 

7. Hva er studentsamskipnaden? 

En studentsamskipnad er en "velferdsorganisasjon" som vil gjøre det enklere og billigere å være student. Studentsamskipnaden er de som tilrettelegger for studentboliger, kantine, treningssentre, helsetjenester, barnehager, utstyr til aktiviteter og mye mer. 

8. Jeg er usikker på hva jeg vil studere, hvordan kan jeg finne ut hva jeg bør velge?

1. Sjekk ut utdanning.no. Dette er en fin start på reisen. Bruk jobbkompasset og søk ut fra interesse.

2. Hør med andre hva de synes du er god på. Tenk over hva du selv blir du motivert av. Hva liker du? 

3. Start et sted! Enten det er forsvaret, folkehøgskole, årsstudium eller bachelor, så vil veien etter videregående forme seg selv. Etter hvert ser du flere muligheter og finner ut hvilken vei du liker. 

Fortsatt usikker? Les våre ti tips til valg av utdanning