Finansiering

Her finner du en oversikt over ulike finansieringsordninger for forskningsprosjekter.

Avdeling for forskning og utvikling (AFU) ved Nord universitet har støttefunksjon mot søknader for ekstern finansiering av forskningsprosjekter og har egne rådgivere for søknadsvirksomhet til EU (Horisont Europa​).

Kontakt oss gjerne tidlig i fasen for at vi kan være med å vurdere behov og omfang av støtt​e.

  • EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont Europa er et av verdens største program for innovasjon og forskning. Programmet skal tildele 95,5 milliarder euro over sju år fra 2021. Norske bedrifter og forskningsmiljøer kan delta på linje med kolleger og partnere i andre europeiske land.

    Horisont Europa er delt inn i tre hovedpilarer:

    1. Fremragende forskning

    Marie Skłodowska-Curie Actions ligger under pilar 1. Dette er EUs mobilitetsprogram for forskning, med ulike virkemidler for blant annet postdoktorstipend, Europeisk doktorgradssamarbeid eller forskerutveksling.

    For MSCA Postdocoral fellowship har Nord universitet eget system for rekruttering og kursing gjennom MSCA PF Masterclass. Les mer om det i egen fane under.

    European Research Council (ERC) fremmer vitenskapelig kvalitet og dristig og nyskapende forskning i internasjonal forskningsfront ved å investere i de beste forskerne og de beste ideene. Utlysningene her er “bottom-up” og prosjektene defineres av forskerne selv.

    ERC har tre finansieringsordninger:
    - Starting Grants (StG) for yngre forskere
    - Consolidator Grants (CoG) for viderekommende forskere
    - Advanced Grants (AdG) for erfarne forskere.

    Les mer om ERC på EUs egne nettsider.


    2. Globale utfordringer og europeisk industriell konkurransedyktighet

    Pilar 2 er delt inn i seks tematiske klynger, der utlysningene er «top-down» etter politiske satsingsområder. Dette er samarbeidsprosjekter som krever et nettverk av minst tre europeiske partnere. Ta kontakt med forskningsadministrasjonen så tidlig som mulig om du vurderer å søke pilar 2, for avklaring av støtte.

    Tematiske klynger (ofte referert til som klynge 1-6 etter følgende rekkefølge):
    - Helse
    - Kultur, kreativitet og inkluderende samfunn
    - Samfunnssikkerhet
    - IKT, industri og romfart
    - Mat, bioøkonomi, naturressurser, landbruk og miljø


    3. Det innovative Europa

    Her finner du virkemidler for næringslivet, men universitetene kan også ha en rolle som forskningspartner i pilar 3-prosjekter.

    Forskningsadministrasjonen ved Nord universitet har ansatt egne EU-rådgivere. Ta kontakt for rådgiving rundt søknader til Horisont Europa. Vi tilbyr også prosjektetableringsstøtte (PES) for EU-søknader som kan brukes til reise, frikjøp, konsulent m.m.

    Mer informasjon om PES-ordningen finner du i egen fane under (interne midler).

    Den viktigste kilden til offisiell informasjon, veiledninger og aktuelle utlysninger fra rammeprogrammet finner du på EUs Horizon Europe portal og EUs Funding & Tender opportunities port​al.

  • MSCA PF er en egen utlysning under pilar  i Horisont Europa. Den kommer hvert år og er bottom-up, det vil si at kandidatene sammen med veiledere bestemmer selv hvilket fagområde og tematikk de ønsker å søke på.

  • Norges forskningsråd (NFR) er et nasjonalt forskningsstrategisk og forskningsfinansierende organ. Det er den viktigste forskningspolitiske rådgiveren for regjeringen, departementene og andre sentrale institusjoner og miljø med tilknytning til forskning og utvikling (FoU).

    NFR har utlysninger som er knyttet til fire hovedsøknadsfrister i løpet av et kalenderår. Utlysningene finner du her: forskningsrådets utlysninger

    For mer informasjon og aktuelle utlysninger, se forskningsrådets hjemmesider.

    Forskningsadministrasjonen gir råd og veiledning i forbindelse med søknadsprosesser mot NFR.

  • European Joint Programmes (JPI)

    Norske forskere, aktører i næringsliv og offentlig sektor, kan søke prosjektmidler gjennom felles europeiske utlysninger der Norge deltar, kalt Joint Programming Initiatives (JPI). De felles utlysningene tar som regel utgangspunkt i ulike tematiske utfordringer. For å kunne søke må norske deltagere samarbeide med partnere fra andre land.

    Finn fellesutlysninger på Forskningsrådets utlysningsside, bruk JPI som søkeord.

    Interreg

    EU-programmet Interreg har som formål å styrke samarbeid over landegrensene. Har du en ide til et prosjek som fremmer regional utvikling, utveksling av kunnskap og bærekraftig økonomisk vekst, kan du søke økonomisk støtte fra Interreg-programmer. Offentlig virksomhet og organisasjoner kan søke, som for eksempel kommuner og fylkeskommuner, universitet og høgskoler, forskningsinstitusjoner, nærings- og arbeidslivsorganisasjoner, bransjeorganisasjoner og statlige myndigheter. Private bedrifter kan delta som prosjektpartnere i flere av programmene.

    Mer informasjon om Interreg og hvordan å søke støtte: https://interreg.no/

    COST actions

    COST er et europeisk forsknings- og teknologisamarbeid med deltagelse fra 37 land. Åpent for deltagere fra alle sektorer og fag. Formålet er å bygge nettverk gjennom å løse en felles problemstilling ("COST action"). Aktuelt for forskere og ikke-akademikere med prosjektmidler, på alle karrieretrinn.

    Les mer om COST her.

    Nordforsk

    NordForsk er en organisasjon under Nordisk ministerråd som finansierer og tilrettelegger for nordisk samarbeid innen forskning og forskningsinfrastruktur. I genomsnitt har NordForsk 6 utlysningar per år.

    Informasjon om finansieringsmuligheter finner du her.

    Nordisk råd

    Det nordiske samarbeidet (under Nordisk råd) mellom de nordiske landene er verdens eldste regionale partnerskap. Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøyene, Grønland og Åland er medlemmer.

    Informasjon om finansieringsmuligheter finner du her.

    MABIT

    MABIT er et selvstendig, næringsrettet FoU-program innenfor marin bioteknologi i Nord-Norge. MABIT har hovedfokus på økt verdiskaping fra marine ressurser, men er også åpne for bioteknologiprosjekter fra andre sektorer.

    Les mer på MABITs nettsider.​

    Regionale helseforetak

    Helse Midt-Norge: Helse Midt-Norge RHF sine forskingsmidler skal være et insentiv og økonomisk bidrag til å sikre forskning og oppbygging av forskingskompetanse i helseforetakene, og øke produktiviteten, nytten og kvaliteten på forskning i regionen. Søknadsfrist en gang i året, 1. juni.

    Utlysningen finner du her.

    Helse Nord: Forskning og innovasjon i Helse Nord skal gi ny kunnskap og kompetanse for utvikling av morgendagens spesialisthelsetjenester til beste for pasientene.

    Utlysning en gang i året, med søknadsfrist 1. september.

    Utlysningen finner du her.

    Regionale forskningsfond

    RFF Trøndelag: Bestillingsbrevet til Regionalt forskningsfond peker på fire overordnede perspektiver for perioden 2022-2025:

    - Omstilling til bærekraft
    - Mobilisering i hele regionen
    - Økt internasjonal konkurranseevne
    - Samiske interesser

    Aktive utlysninger finner du her.

    RFF Nordland: RFF Nordland ønsker å prioritere prosjekter innenfor følgende tre innsatsområder:

    - Forskning for næringsutvikling i Nordland. Prioriterte næringer er: sjømat, industri og opplevelsebasert reiseliv
    - Forskning for samfunnsutvikling og fornyelse av offentlig sektor i Nordland
    - Utvikling av økosystemet for forskning og innovasjon i Nordland

    RFF Nordland har også et særskilt ansvar overfor samiske spørsmål, og ønsker å bidra til å bygge sterke samiske forskningsbaserte fagmiljø, samt arbeide for å sikre næringslivet og offentlig sektor forskningsbasert kunnskap om samiske forhold spesielt og urfolk generelt.

    Aktive utlysninger finner du her.

  • Prosjektetableringsstøtte

    Ved Nord kan det søkes interne midler til prosjektsøknader som støtter opp under Strategi 2030 og som styrker forskningsgrupper innen Nords fire tematiske satsingsområder. Det er to interne støtteordninger som bidrar til utlysningen: 1) Nords interne strategiske midler, og 2) Forskningsrådets prosjektetableringsordning (PES) som gir støtte til prosjektetablering og posisjonering innen Horisont Europa.

    Søknadene behandles fortløpende.  

    Spørsmål eller utdyping av søknad kan sendes på epost til: irene.andreassen@nord.no

    Beholde talenter

    Midler til å beholde talenter skal bidra til å styrke forskningsgruppene ved Nord gjennom å sikre overgang for særlig talentfulle master- eller ph.d.-kandidater til enten ph.d.-, postdoktor eller prosjektstillinger. Det forutsettes at det er en plan for hvordan midlene skal benyttes for å utvikle forskningsgruppen og at det er en plan for videre finansiering av stillinger. Stillinger eller prosjekter som finansieres gjennom eksterne midler vil bli prioritert.  

    Søknadene behandles fortløpende.

    Spørsmål eller utdypning av søknad kan sendes på e-post til: forskning-post@nord.no

    Konferansestøtte

    Ved Nord kan det søkes interne midler til konferanser som er av strategisk betydning for Nord universitet og som støtter opp under Strategi 2030. Midlene skal bidra til å profilere universitetets faglige virksomhet på internasjonalt nivå og dekker primært konferanser med internasjonal deltakelse. 

    Søknadene behandles fortløpende.

    Spørsmål eller utdypning av søknad kan sendes på e-post til: forskning-post@nord.no