Zotero

Zotero er et gratis referanseverktøy hvor man samler inn, siterer og håndterer referanser på en liknende måte som EndNote.

Zotero er, som EndNote, et referanseverktøy som: 

  • importerer referanser fra ulike databaser 
  • organiserer referansene 
  • setter referansene inn i Word og lager litteraturliste

Zotero er innebygd i nettleserne til Google Chrome og Firefox. Et Zotero-ikon er plassert på adresselinjen på nettsidene man besøker. Klikker du på Zotero-ikonet legges nettsiden inn som referanse i ditt Zotero-biblioteket. Man kan legge inn ulike typer filer: pdf, bilder, lydfiler, videofiler, skjermbilder av nettsider. Zotero er gratis for opptil 300 MB lagring. 

  • Last ned Zotero her

    1. Last ned Zotero 5.0.

    2. Last deretter ned Zotero Connector til den nettleseren du vil bruke Zotero i (Google Chrome eller Firefox. NB! Ikke Internet Explorer). Ved nedlasting må du ikke gå ut av nettleseren. Connectoren sørger for at Zotero kommuniserer med nettleser. Plugin for Word kommer med.

    3. Registrer deg som bruker på www.zotero.org for klargjøring, synkronisering og deling av biblioteket. Bekreft bruker på epost og logg inn på www.zotero.org 

    4. Zotero åpnes på din PC/Mac, evt. som Z på verktøylinjen eller ved siden av adressefeltet i nettleser. Etter man har åpnet Zotero-programmet gå til Edit > Preferences/Innstillinger > Sync: legg inn brukerinformasjonen i feltene for synkronisering.