Rettigheter og lisenser

Ved tradisjonell publisering er det vanlig at forfatter overfører rettigheter til utgiver. Ved åpen publisering (open access) beholder forfatter rettigheter til eget arbeid og velger en åpen lisens for gjenbruk.

Se mer informasjon om opphavsrett og dine rettigheter til eget arbeid.

Nord universitet har innført en rettighetspolitikk gjeldende for vitenskapelige tidsskriftsartikler publisert f.o.m. 01.09.2023. Rettighetspolitikken sikrer at forskere ved Nord universitet alltid kan gjøre minimum akseptert versjon tilgjengelig umiddelbart (ved utgivers publisering, dvs. uten forsinkelse/sperrefrist/embargo) i Nord universitets vitenarkiv, Nord Open Research Archive.

Overføring av rettigheter til utgiver

Ved tradisjonell publisering er det ellers vanlig at forfatter overfører rettigheter til utgiver. Forfatter beholder retten til å bli navngitt og gjengitt på en måte som ikke er krenkende (ideelle rettigheter). Hvis forfatter har skrevet fra seg rettigheter, må han/hun søke utgiver om tillatelse til å gjenbruke eget materiale. I de fleste forlagskontrakter beholder forfatter likevel noen rettigheter til bruk av eget arbeid. Dette gjelder for eksempel retten til egenarkivering av en versjon av artikkel i et åpent arkiv, eller retten til å bruke artikkelen i en trykt utgave av forfatters doktorgradsavhandling. Opplysninger om hvilke rettigheter forfatter beholder finnes i publiseringskontrakten eller på utgivers nettsider, ofte under overskrifter som Author guidelines, Permissions eller Copyright.

Ved åpen publisering brukes det vanligvis en lisens der forfatter beholder opphavsretten selv, og der brukerne får utvidede rettigheter til kopiering, deling, bearbeiding og videre tilgjengeliggjøring. Vanligvis brukes Creative Commons-lisenser – et standardisert sett med åpne lisenser som gir ulik grad av rett til gjenbruk. Merk at forfatterens rettigheter kan overstyres av tilleggs-/lisensavtaler ("Licence to Publish"), særlig for restriktive lisenser (se også nederst på sida).

Spesielt om overføring av rettigheter til bøker

Forfatter overfører vanligvis rettigheter til utgiver ved publisering av bøker. Forfatter kan ha rett på royalties så lenge boka utgis og, for norske bøker, vederlag fra Kopinor så lenge kopier fra boka brukes i kompendier.

Ved bokpublisering kan forfatter ofte få tilbake rettigheter hvis boka går ut av produksjon. Dette vil enten være spesifisert i kontrakten, eller det kan være mulig å søke om i ettertid.

Rettighetsklarering

Når forfatter fraskriver seg rettigheter til utgiver, må publikasjonen rettighetsklareres før den brukes videre. Dette gjelder også når en forfatter ønsker å gjenbruke sin egen publikasjon, f.eks. dele en artikkel i et sosialt forskernettverk som ResearchGate, Academia og Mendeley. Ofte vil kontrakten eller utgivers nettsider inneholde informasjon om hvilke rettigheter som beholdes av forfatteren. For mange tidsskrift er informasjon om retningslinjene for deling av ulike artikkelversjoner tilgjengelig i databasen Sherpa/Romeo.

Forfattere er selv ansvarlige for å rettighetsklarere materiale de ønsker å bruke i publikasjoner, presentasjoner m.m. Dette gjelder også for egne publikasjoner som skal inkluderes i en trykt ph.d.-avhandling. Ved opplasting av vitenskapelige publikasjoner og ph.d.-avhandlinger i Cristin for digital tilgjengeliggjøring i Nord universitetets åpne vitenarkiv, Nord Open Research Archive, har Universitetsbiblioteket (UB) ansvar for rettighetsklarering. Les mer om hvordan UB rettighetsklarerer vitenskapelige publikasjoner og ph.d.-avhandlinger.

Hvis opphavsrettigheter ikke er overført til utgiver eller arbeidsgiver, vil forfatter eie alle rettigheter til egne publikasjoner. Dette gjelder for eksempel masteroppgaver, avhandlinger, rapporter, notatserier, konferansebidrag o.l. Publikasjoner som er utstyrt med åpen (Creative Commons-)lisens kan oftest deles; det kan forekomme begrensninger mht. bearbeidelse eller kommersiell bruk. Merk at deling på ResearchGate er definert som kommersiell bruk.

Beholde rettigheter til eget arbeid

Ved å publisere åpent (open access) med en åpen lisens kan du som forfatter beholde rettigheter til eget arbeid og gi andre mulighet til å bruke arbeidet ditt. Du beholder dermed retten til å gjenbruke/formilde eget arbeid uten å måtte be utgiver om tillatelse. Ved å merke arbeidet med en åpen lisens, gir du brukere utvidede rettigheter til å bruke materiale under visse betingelser. Du kan også bruke åpne lisenser når du tilgjengeliggjør annet materiale som fotografier, illustrasjoner og undervisningsmateriell.

Creative Commons

Målsettinga med open access-publisering er å gjøre vitenskapelige publikasjoner åpent tilgjengelig for alle. Lisenser sier noe om hva brukere har lov å gjøre med en ressurs. Creative Commons-lisenser blir brukt fordi de tilbyr en internasjonalt etablert juridisk struktur. Creative Commons erstatter ikke opphavsretten, men er et sett med lisenser som opphavspersonen kan bruke for å tillate bestemte former for bruk og gjenbruk. Alle lisensene krever at opphavspersonen blir navngitt ved bruk av et lisensiert verk.

Creative Commons Norge har en god gjennomgang av lisensene på sine nettsider. Universitetsbiblioteket har også laget en kort video som gir oversikt over de ulike lisensene. Det er verdt å merke seg at en forfatter vanligvis beholder opphavsretten når han/hun publiserer med åpen tilgang. Dersom forlaget likevel krever at opphavsretten blir overført og/eller en forfatter signerer en lisensavtale som inkluderer at rettigheter overføres til forlaget, vil enkelte av disse reglene ikke gjelde.

Creative Commons BY

Fordeler ved å velge CC BY-lisens ved åpen publisering:

  • Lisensen sikrer at publikasjonen blir åpen i videst mulig forstand til beste for brukere og samfunnet for øvrig
  • Lisensen legger få restriksjoner på bruk av omarbeiding og sikrer at forskninga kan spres og deles så vidt som mulig
  • Lisensen er blitt en «standard»-lisens innen åpen publisering og blir brukt av de store open access-forlagene som Public Library of Science (PLOS), BioMed Central (BMC), Frontiers og MDPI. Store forskningsfinansiører som Wellcome Trust, EU og NFR krever også bruk av denne lisensen

Selv om Nord universitet anbefaler bruk av en CC BY-lisens, står forfattere fritt til å velge en annen, mer restriktiv Creative Commons-lisens (dersom finansiør ikke krever bruk av en bestemt lisens). Vær oppmerksom på at selv om mer restriktive lisenser kan forhindre uønsket bruk, kan de også avgrense det du som forfatter oppfatter som legitim bruk.

Merk: Noen forlag krever at du signerer en lisensavtale ("Licence to Publish") når du velger en mer restriktiv lisens (f.eks. CC BY-NC-ND). Selv om du beholder opphavsretten, kan du miste rettighetene til å dele bearbeidete versjoner av ditt eget materiale eller til å bruke ditt eget materiale kommersielt (inkluderer deling på kommersielle servere som ResearchGate). Vi anbefaler derfor at du leser nøye gjennom avtaleteksten før signering, og ev. velger en annen (mer åpen) lisens dersom du mener avtalen krever at du fraskriver deg for mange rettigheter.

Creative Commons-lisenser fastsetter​​ rettighetene for gjenbruk. 

Det fins ulike Creative Commons-lisenser:

  1. Navngivelse (BY): Sammendragjuridisk lisenstekst
  2. Navngivelse-Del på samme vilkår (BY-SA): Sammendrag​juridisk lisenstekst​
  3. Navngivelse-Ikke bearbeidelse (BY-ND): Sammendragjuridisk lisenstekst
  4. Navngivelse-Ikke kommersiell (BY-NC): Sammendragjuridisk lisenstekst
  5. Navngivelse-Ikke kommersiell-Del på samme vilkår (BY-NC-SA): Sammendragjuridisk lisenstekst
  6. Navngivelse-Ikke kommersiell-Ikke bearbeidelse (BY-NC-ND): Sammendragjuridisk lisenstekst

Kontaktperson