Emnebeskrivelse for 2024/25
Ex. Phil. Etikk, bærekraft og samfunnsansvar
FIL1001
Emnebeskrivelse for 2024/25

Ex. Phil. Etikk, bærekraft og samfunnsansvar

FIL1001
For å utvikle bærekraftige samfunn i en verden som preges av økende kompleksitet er kunnskap om vitenskapenes tenke- og arbeidsmåte, etikk og politiske ideologier viktig for å utøve ansvarlig medborgerskap. Evne til å skille mellom vitenskapelig kunnskap og andre former for kunnskap. Forståelse for hvordan politiske ideologier påvirker utviklingen av samfunnet, nasjonalt og internasjonalt. Kunnskap om urfolks forståelse av naturen utgjør et viktig bidrag i utviklingen av bærekraftige samfunn. Det blir lagt vekt på utvikling av evne til kritisk refleksjon over problemstillinger i lys av filosofisk kunnskap og forståelse. Kurset utvikler og formidler kunnskap, forståelse og ferdigheter som er relevant for videre studier og arbeidslivet.

Det er mulig å søke opptak til emnet som enkeltemne. Det tas forbehold om ledig kapasitet på emnet. Søkeren må oppfylle gjeldende opptakskrav for Bachelor i økonomi og ledelse, Bachelor i økonomi, digitalisering og forretningsutvikling eller Bachelor i regnskap.

Mer informasjon om enkeltemneopptak og frister

Kunnskap

Studentene skal ha bred kunnskap om sentrale temaer, teorier, problemstillinger og metoder innenfor fagområdet,

  • Vestlige og ikke-vestlige filosofiske tradisjoner som inngår i pensum
  • Posisjoner innenfor etikk
  • Retninger innenfor politisk filosofi
  • Urfolks kultur og erfaringsbaserte kunnskap
  • Ulike samfunns- og naturvitenskapelige tenkemåter
  • Fagområdets historie, tradisjoner, egenart og plass i samfunnet

Ferdigheter

Studentene kan anvende faglig kunnskap på praktiske og teoretiske problemstillinger og treffe begrunnede valg:

  • Redegjøre for sentrale filosofiske tradisjoner, teorier og ideer med relevans for dagsaktuelle problemstillinger og utfordringer
  • Gi en filosofisk redegjørelse for faglige og praktiske problemstillinger
  • Reflektere over egne erfaringer i lys av filosofisk kunnskap
  • Være kritisk til bruk av informasjonskilder og stille spørsmål ved etablerte sannheter

Generell kompetanse

Studentene kan kunne formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig, muntlig og gjennom andre relevante uttrykksformer:

  • Identifisere, analysere og utarbeide velbegrunnede løsningsforslag forankret i filosofisk innsikt på samfunnsrelevante utfordringer
  • Reflektere kritisk over egen rolle som ansvarlig samfunnsborger
  • Delta aktivt i samfunnsdebatten om etikk, samfunnsansvar og bærekraft
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Obligatorisk
Undervisningen er en blanding av forelesninger, dialoger (i gruppe og plenum), praktiske øvelser og video/film. Deltakerne forventes å ta ansvar for egen læring gjennom engasjert deltakelse i de ulike aktivitetene og arbeidsoppgaver mellom samlingene.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.
Oppgave - gruppe, karakterregel Bokstavkarakterer

Alle relevante hjelpemidler tillatt. Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.