Emnebeskrivelse for 2024/25
Naturgeografi
GEO1112
Emnebeskrivelse for 2024/25

Naturgeografi

GEO1112
Naturgeografi er læren om jordas naturmiljø, landformer og prosessene som danner disse. Emnet vektlegger sammenhenger mellom de forskjellige faktorene som til sammen skaper landskapet og naturmiljøet. Sentrale tema er hvordan landformene og naturmiljøet har blitt dannet og de dynamiske prosessene som virker på berggrunn, løsmasser, vær, klima og vegetasjon.
I emnet naturgeografi forsøker vi å forstå hvorfor landformer, klima og vegetasjon er slik det er i dag og hvordan dynamiske prosesser som omfatter berggrunn, løsmasser, vær, klima og vegetasjon virker og gjør at verden hele tiden er i forandring. I emnet får studentene anledning til å gå inn i de prosessene som har skapt landskapet og naturmiljøet lokalt, og bygge opp en naturgeografisk beskrivelse av sine egne steder.
Opptak skjer på bakgrunn av generell studiekompetanse eller realkompetanse etter gjeldende regler.

Etter fullført emne skal studenten ha oppnådd følgende læringsutbytte:

Kunnskap:

  • har kunnskap om hovedtrekkene i dannelsen av berggrunn, sedimenter og løsmasser, deres forskjellige egenskaper og geografiske distribusjon
  • har kunnskap om prosesser i havet og atmosfæren som skaper og endrer været og klimaet
  • oversikt over globale og nasjonale vegetasjonssoner, kjenner til viktige nasjonale vegetasjonstyper og har kunnskap om bakenforliggende miljøfaktorer
  • forstår sammenhenger mellom naturgrunnlag, klima og vegetasjon.

Ferdigheter:

  • kan anvende sentrale fagbegrep, forklare generelle sammenhenger mellom geologi, landformer, vær klima og vegetasjon og vise dypere naturgeografisk forståelse for et selvvalgt og avgrenset område
  • kan forklare de klimatiske og vegetasjonsmessige hovedregionene globalt, og mer detaljert beskrive distribusjonen av klima- og vegetasjonsregioner nasjonalt
  • kan innhente litteratur og kart og anvende dette i en analyse og beskrivelse av naturgeografien i et selvvalgt område, og til å beskrive sammenhenger mellom miljøforhold og samfunnsutvikling
  • kan delta i diskusjoner om drivhuseffekt og global oppvarming i en lokal kontekst.

Generell kompetanse:

  • kjenner til hvordan forskjellige naturfenomener henger sammen og har formet og former naturmiljøet
  • har kompetanse om naturen som ressursgrunnlag men også om naturens bæreevne og hvilke konsekvenser vår bruk av naturen kan ha.
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin. Kost og losji ved samlingene betales av studentene. Eventuelle kostnader til transport på ekskursjoner blir betalt av Nord universitet.
Obligatorisk for studenter på årsstudiet i geografi, og bachelor i geografi og samfunnsplanlegging. Tilgjengelig som enkeltemne / valgemne for andre studenter.

Undervisningen gis hovedsakelig i forbindelse med tre samlinger, to fysiske og en digital. På de fysiske samlingene er det forelesninger, ekskursjoner og gruppearbeid.

I periodene mellom samlingene er det arbeid med innleveringsoppgaver og nettstøtte, og evt. digitale forelesninger og webinarer koordinert mellom de forskjellige emnene på studiet.

Deltakelse på fysiske samlinger og innleveringer er obligatorisk. Det er individuell tilbakemelding på innleveringene. Samlingene finner normalt sted på campus Levanger, eller ved annen lokalitet i Trøndelag.

Fysiske samlinger er obligatorisk fordi ekskursjoner og møter med forskjellige steder er sentralt i geografifaget. Fritak fra samlinger kan likevel innvilges ved særskilte årsaker som akutt sykdom, innvilget toppidrettsstatus eller annet. Søknad om fritak med dokumentasjon sendes til studieveileder. Studiearbeid som alternativ for samlingen må påregnes.

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveisevaluering og sluttevaluering). Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Samlet karakter, karakterregel Bokstavkarakterer

  • Arbeidskrav, teller 0/100 av karakteren, karakterregel Godkjent/ Ikke godkjent.
    • Må være bestått før fremstilling til hjemmeeksamen - individuell.
  • Obligatorisk deltakelse, karakterregel Godkjent/ Ikke godkjent.

    • Må være bestått før fremstilling til hjemmeeksamen, individuell.
  • Hjemmeeksamen, individuell, 14 dager, teller 100/100 av karakteren, karakterregel Bokstavkarakterer .