Emnebeskrivelse for 2024/25
Bærekraftig reiseliv
GEO2004
Emnebeskrivelse for 2024/25

Bærekraftig reiseliv

GEO2004
Emnet gir en innføring bærekraftig reiseliv. FN sine bærekraftsmål er et viktig utgangspunkt, samt forskning som viser utviklingen innen opplevelsesbasert reiseliv og bærekraftig reiseliv de senere årene, både i et globalt og lokalt perspektiv. Det legges spesiell vekt på en holistisk tilnærming til bærekraftig reiseliv, der forhold til sted, lokalsamfunn og lokal forankring står sentralt. Både natur - og kulturarvdimensjonen som ressursgrunnlag for bærekraftig reiseliv trekkes fram, herunder samisk kultur og identitet. Undervisningen kan gis på engelsk dersom vi har studenter på innveksling.

I Norges nasjonale reiselivsstrategi fremheves det at reiselivet bør spille en betydelig rolle i fremtidens norske næringsliv, og være en del av løsningen i det grønne skiftet. Tiltakene skal bidra til nye jobber og reduksjon av klimautslippene i reiselivet. I tillegg skal norsk reiseliv bidra til attraktive lokalsamfunn og fornøyde innbyggere. I tråd med FNs bærekraftsmål er livskraftige lokalsamfunn i seg selv et viktig premiss for å lykkes med en bærekraftig utvikling. I emnet bærekraftig reiseliv vil vi diskutere aktuelle og relevante problemstillinger relatert til en holistisk tilnærming til bærekraftig reiseliv, der forhold til sted, lokalsamfunn og lokal forankring står sentralt.

Undervisningen kan gis på engelsk dersom vi har studenter på innveksling.

Opptak skjer på bakgrunn av generell studiekompetanse eller realkompetanse etter gjeldende regler.

Etter fullført emne skal studenten ha oppnådd følgende læringsutbytte:

Kunnskap:

  • har kunnskap om sentrale utviklingstrekk og begreper relatert til både bærekraft og opplevelsesbasert reiseliv, samt kunnskap om framveksten og omfanget av bærekraftig reiseliv.
  • har kunnskap om sted og lokalsamfunn, og spesielt om hva lokale forutsetninger i natur - og kulturressurser i vid betydning betyr for utviklingen av et bærekraftig reiseliv, både miljømessig, sosialt, kulturelt og økonomisk.
  • kjenner til nyere forskningsprosjekter og forskningslitteratur innen bærekraftig reiseliv.

Ferdigheter

  • forstår globale og lokale, kontekstuelle utviklingstrekk innenfor bærekraftig reiseliv.
  • kan reflektere over bærekraftig reiseliv i forhold til naturmangfold og kulturmangfold, samt behovet for vern balansert opp mot behovet for lokal verdiskaping og stedsutvikling.
  • kunne finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff, og framstille dette slik det belyser en aktuell problemstilling.

Generell kompetanse

  • har god og relevant innsikt i den seneste forskningen rundt både bærekraft og opplevelsesbasert reiseliv og koplingen mellom bærekraft og reiseliv.
  • har god innsikt i de stedlige utfordringene knyttet til natur- og kultur som bærekraftig utviklingsressurs og prosessene som gjør at denne formen for reiseliv vokser og skaper utviklingsdynamikk i mange lokalsamfunn.
  • kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn i muligheter og utfordringer innen bærekraftig reiseliv.
Semesteravgift og pensumlitteratur. Kost og losji ved samlingene betales av studentene, mens bussutgifter til ekskursjoner blir betalt av Nord universitet.
Tilbys på fjerde semester av bachelor i geografi og samfunnsplanlegging. Studenter på bachelorgraden har også mulighet til å dra på utveksling dette semesteret. Dersom det er internasjonale studenter som ønsker å ta dette emnet, vil undervisningen bli gitt på engelsk. Emnet er tilgjengelig som valgemne for alle som har studierett ved Nord universitet.

Undervisningen gis hovedsakelig i forbindelse med samling; i form av forelesninger, bedriftsbesøk og gruppearbeid. Supplert med dette vil det bli webinarer med innlegg fra både faglærere og studenter.

Det er krav om obligatorisk deltagelse på samling og et webinar. Samlingen kombinerer teoretisk innsikt med praksis, og i tillegg anses samspillet i gruppen som viktig for å oppnå best mulig læringsutbytte. Webinarene gir innsikt i hva som vektlegges i pensum. Fritak fra samling kan innvilges ved særskilte årsaker som akutt sykdom, innvilget toppidrettsstatus el.a. Søknad med dokumentasjon sendes til studieprogramansvarlig. Studiearbeid som alternativ for samlingen må påregnes.

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveisevaluering og sluttevaluering). Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering, karakterregel Bokstavkarakterer

  • Obligatorisk deltagelse - på 1 samling, teller 0/100 av karakteren, karakterregel Godkjent/ Ikke godkjent.

    • Må være bestått før fremstilling til Hjemmeeksamen - individuell.
  • Obligatorisk deltagelse - på 1 webinar, teller 0/100 av karakteren, karakterregel Godkjent/ Ikke godkjent.

    • Må være bestått før fremstilling til Hjemmeeksamen - individuell.
  • Arbeidskrav - skriftlig innlevering, teller 0/100 av karakteren, karakterregel Godkjent/ Ikke godkjent.

    • Må være bestått før fremstilling til Hjemmeeksamen - individuell.
  • Hjemmeeksamen - individuell, 2 uker, teller 100/100 av karakteren, karakterregel Bokstavkarakterer .