Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Masteroppgave i helsevitenskap
HEL5007
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Masteroppgave i helsevitenskap

HEL5007

I masteroppgaven skal studenten nyttiggjøre seg kunnskap fra studiets øvrige emner gjennom systematisk og selvstendig arbeid med et selvvalgt tema innenfor valgt fordypningsområde for å tilegne seg kompetanse i forhold til de ulike stegene i en forskningsprosess og utvikle ny kunnskap innen helsevitenskap.

Prosjektbeskrivelsen utarbeidet i emnet Prosjektutvikling og design er utgangspunkt for masteroppgaven. Arbeidet med masteroppgaven utgjør studiets største emne (40 stp.) og skal gi et sammenfattende uttrykk for læringsutbytte fra hele studiet med tanke på anvendelse av teori, forskningsetikk og -metode i studiet av fordypningsspesifikke problemstillinger.

Gjennom anvendelse av vitenskapelig metode skal studenten skrive en oppgave som enten bygger på en litteraturstudie eller på empiri. Det legges til rette for at studentene kan gjøre masteroppgaver i tilknytning til vitenskapelig ansattes pågående forskningsprosjekter.

Her finner du retningslinjer for masteroppgaver ved FSH

Studenten må være tatt opp til master i helsevitenskap.
Emnene vitenskapsteori og forskningsetikk, kvantitative metoder, kvalitative metoder og prosjektutvikling og design må være bestått før masteroppgaven kan påbegynnes. Alle andre obligatoriske og valgfrie emner i programmet må være bestått før masteroppgaven kan leveres. Emnet er kun for studenter som er tatt opp til master i helsevitenskap.

Kunnskap

  • har inngående kunnskap i helsevitenskap og valgt fordypningsområde samt spesialisert innsikt i teorier og forskning knyttet til det avgrensede tema for masteroppgaven
  • har inngående kunnskap om kritisk vurdering av forskningsbasert kunnskap og anvende teori og forskning for formulering av faglige resonnementer i vitenskapelig formidling
  • har inngående kunnskap i masteroppgavens valgte forskningsdesign og -metode, deres vitenskapsteoretiske grunnlag og forskningsetiske utfordringer

Ferdigheter:

  • kan aktualisere valgt tema for masteroppgaven innenfor helsevitenskap og valgt fordypningsområde, samt redegjøre kritisk for kunnskapsstatus innen temaområdet og formulere et klart forskningsspørsmål
  • kan selvstendig gjennomføre et avgrenset prosjekt ved bruk av adekvat vitenskapelig metode i tråd med gjeldende forskningsetiske og juridiske retningslinjer samt kritisk vurdere alle steg og egen rolle i forskningsprosessen
  • kan redegjøre klart for analyser, kritisk vurdere og diskutere resultatene i forhold til tidligere forskning, aktuell teori og samfunnsmessige utfordringer
  • kan beskrive og presentere eget vitenskapelig arbeid både skriftlig og muntlig, med klart vitenskapelig språk og presise formuleringer

Generell kompetanse

  • kan bidra til tverrfaglige kvalitets- og forbedringsprosjekter for nytenkning og tjenestes innovasjon
  • kan vurdere, kommunisere og formidle forskningsbasert kunnskap i faglige og offentlige fora
Ingen kostnader utover semesteravgift og pensumlitteratur.
Obligatorisk for studenter på Master i helsevitenskap

Læringsaktiviteter og undervisningsmetoder er forelesning, seminarer, gruppearbeid og veiledning. Undervisningen foregår over fire samlinger à 1-3 dager i de to siste semestrene. På seminarene presenterer studentene i grupper sitt arbeid knyttet til masteroppgaven og er aktivt deltakende som opponenter for hverandre. Studenter har rett til inntil 14 timer individuell veiledning. En veiledningskontrakt signeres av veileder og student.

Ved semesterslutt i sjette semester arrangeres en avslutningskonferanse for master i helsevitenskap ved Nord universitet hvor studentene presenterer egne masteroppgaver.

Evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser. Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringsystem.

Følgende arbeidskrav (AK) må være godkjent før masteroppgaven kan leveres:

AK1) Kandidaten har vært opponent til medstudent to ganger på masteroppgaveseminar, jamfør egne retningslinjer.

AK2) Kandidaten har hatt fremlegg i tilknytning til eget arbeid to ganger på masteroppgaveseminar, jamfør egne retningslinjer.

Omfang: En monografi skal være på 15000 til 25000 ord. En artikkel + kappe-oppgave skal være på 12000 til 15000 ord (inkludert artikkelen). For begge gjelder at antallet ord er unntatt; Forside, forord, innholdsfortegnelse, referanseliste, vedlegg, sammendrag (på skandinavisk og engelsk).

Eksamen:

Individuell skriftlig oppgave og muntlig høring. (OM/OMU). Eksamensspråk er norsk/skandinavisk eller engelsk. Masteroppgaven kan enten være en monografi, eller en vitenskapelig artikkel med «kappe».

Egne retningslinjer for oppbygning og innhold for begge oppgaveformatene er utarbeidet, samt sensorveiledning. Muntlig høring gjennomføres dersom skriftlig eksamen er bestått, og denne kan foregå på campus eller gjennom digital plattform.

Eksamenskommisjon: en ekstern og en intern sensor (ikke veileder).

Vurderingsuttrykk: A-F. Karakter på det skriftlige arbeidet fastsettes først, og den muntlige høringen kan gi justering av karakter.

Eksamensbesvarelsen skal alltid utarbeides av kandidaten selv. For mer informasjon om ChatGPT eller lignende kunstig intelligens - samt kildehenvisning, ureglementert samarbeid og plagiering: Se Retningslinjer for eksamenskandidater ved Nord universitet- rektorvedtak 16.05.23 https://www.nord.no/student/eksamen

Alle hjelpemidler