Emnebeskrivelse for 2024/25
Husdyrernæring 1
HUS1008
Emnebeskrivelse for 2024/25

Husdyrernæring 1

HUS1008
Hva skal vi fôre husdyrene våre med, og hvorfor? Hvordan får de ulike artene i seg fôr, hva skjer egentlig inne i kroppene deres når fôret fordøyes, hvilke forskjeller er det mellom ulike arter, og hvordan kan vi legge til rette for at dyrene skal holde seg friske gjennom å fôre dem riktig? Dette er noe av det du skal lære om i dette emnet.
Emnet gir en grunnleggende innføring i fordøyelsesorganenes anatomi og fysiologi hos de vanligste husdyrartene i Norge. Emnet omfatter enmagede dyr - gris, hest, fjørfe (høns/kylling, kalkun), drøvtyggere (storfe, sau og geit), hund og katt. Emnet gir også en grunnleggende innføring i næringsstoffenes oppbygning og absorpsjon, og hvordan ernæring kan påvirke dyrenes helse og velferd.

Emnet er forbeholdt studenter på følgende studieprogram:

  • Husdyrvelferd, årsstudium
  • Husdyrvitenskap, bachelorgradsstudium

Kvalifiserte enkeltemnestudenter kan få adgang dersom det er kapasitet (førstemann til mølla). Ta kontakt med studieveileder.

Studentene må oppfylle gjeldende opptakskrav ved tilhørende studieprogram.

Etter endt kurs forventes det at studenten har oppnådd følgende læringsutbytte:

Kunnskaper:

  • har kunnskap om oppbygging, klassifisering og ulike egenskaper for karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler, samt disse næringsstoffenes betydning for organismen
  • har kunnskap om fordøyelsesorganenes anatomi hos enmagede dyr og drøvtyggere
  • har kunnskap om fordøyelsesorganenes fysiologi hos enmagede dyr og drøvtyggere
  • har kunnskap om absorbsjon av næringsstoffer fra fordøyelsessystemet
  • har kunnskap om vomfunksjon, vommas mikrobiom, og hvilken betydning pHen i vomma har for fordøyelse og helse
  • har kunnskap om utvikling av fordøyelsessystemet hos drøvtyggere, fra fødsel og fram til vomfunksjonen er ferdig utviklet
  • har kunnskap om hvordan feil eller mangelfull ernæring kan føre til sykdom hos enmagede dyr og drøvtyggere

Ferdigheter:

  • forklare sammenhenger mellom næringsinnhold og struktur i ulike fôrtyper
  • forklare prosessene i fordøyelsessystemet i ulike arter, og hvilken betydning disse har for produksjon, helse og velferd hos ulike dyreslag
  • forklare forskjellen mellom fordøyelsessystemene hos enmagede dyr og drøvtyggere

Generell kompetanse:

  • har grunnleggende innsikt i hvordan fôrmidler kan påvirke produksjon og helse på individnivå og besetningsnivå, og er i stand til å formidle dette i en faglig sammenheng
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Obligatorisk
Undervisningen består av forelesninger og øvinger.
Emnet evalueres årlig av studentene gjennom emne- og studieprogramevalueringer. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering

Må være godkjent før fremstilling til skriftlig skoleeksamen:

  • Obligatorisk oppmøte på 2 av 3 øvinger. Godkjent/ikke godkjent
  • To arbeidskrav. Godkjent/ikke godkjent.

Eksamen:

  • Skriftlig skoleeksamen, 4 timer, karakterregel A-F.

Penn, linjal, inntil 2 stk tospråklige ordbøkerog enkel kalkulator.

Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.

Med overlapp menes en faglig likhet mellom emner med samme faginnhold. Du vil derfor få følgende reduksjon i studiepoeng om du har tatt emner som er angitt under:

HUS120 - Husdyrernæring 1 - 2.5 Studiepoeng

HUS210 - Husdyrernæring 1 - 2.5 Studiepoeng