kalver med god velferd
Kalveoppdrett – kunnskap for friske
kalver med god velferd
Emnet tar for seg kalveoppdrettet, med fokus på sammenhengen mellom driftsforhold, fôring, helse og dyrevelferd. Gjennom erfaringsutveksling og presentasjon av siste nytt innen forskning, vil kursdeltakerne få innblikk i hva som skal til for et godt kalvoppdrett.
Målet er å gi kursdeltakerne anvendt kunnskap om fôring og tilvekst, helse, oppstalling og ku-kalv-samvær. Kunnskapen skal kunne brukes i praksis for å fremme egen produksjon.
Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse. Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.
Hvis det er flere søkere enn studieplasser rangeres kvalifiserte søknader etter søketidspunkt, under forutsetning at gyldig dokumentasjon for opptakskravet er lastet opp på søketidspunktet.
Etter endt kurs forventes det at studentene har følgende læringsutbytte:
Kunnskap
- har kunnskap om riktig fôring og ulike typer fôring av kalv i melkekubesetninger
- har forståelse for anatomisk og fysiologisk utvikling av fordøyelsessystemet til kalv, og kan se atferdstrekk for tidlig å avdekke uheldige omstendigheter med oppstalling og/eller fôring
Ferdigheter
- kan benytte tilgjengelig data og verktøy til å evaluere kalveoppdrettet i besetninger
- kan reflektere over hvordan kalvoppdrett bør drives for å oppnå god dyrehelse og -velferd
Generell kompetanse
- kan utveksle synspunkter på hva som er god produksjon og dyrevelferd, og kan formidle grunnleggende teori om riktig fôring i kalveoppdrettet
I tillegg forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin med headset og kamera. Reise tilknyttet samlingene må dekkes av studenten.
Emnet gis som en blanding av fysisk og digital undervisning, og selvstudium.
Samlinger:
23.10.24 Digital undervisning 10.00 - 12.00
06.11.24 Fysisk oppmøte på Mære landbruksskole 10.00 - 15.30
20.11.24 Digital undervisning kl 10.00 - 12.00
Det er lagt opp til egenstudier og arbeid med oppgaver mellom samlingene.
- Obligatorisk deltakelse på minimum 70% av undervisningen. Forutsettes godkjent for å få adgang til eksamen (oppgave).
- Skriftlig innleveringsoppgave i grupper med vurdering bestått / ikke bestått. Oppgaven blir delt ut på siste samling og har innleveringsfrist 6. desember kl 14.00.