Storfeproduksjon og driftsøkonomi
Emnet er forbeholdt studenter på følgende studieprogram:
- Husdyrvitenskap, bachelorgradsstudium
Kvalifiserte enkeltemnestudenter kan få adgang dersom det er kapasitet (førstemann til mølla). Ta kontakt med studieveileder.
En student som har fullført utdanningen, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte definert i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskaper:
- Har kunnskap om hva som er sentrale økonomiske og produksjonsmessige måltall i melk- og storfekjøttproduksjonen, kan konstatere hva som er gode og dårlige resultater.
- Har kunnskap om viktige rammevilkår innen norsk melke- og storfekjøttproduksjon, herunder ressursgrunnlaget på gården, kvoteordningen for melk, markedsregulators rolle, og mulige utfordringer for foredlingsindustrien ved varierende etterspørsel av melke- og storfekjøttprodukter i markedet.
- Har kunnskap om den årlige syklusen i melkeku- og ammekubesetninger, herunder oppdrett av ungdyr.
- Har kjennskap til de mest brukte fôrmiddelvurderingssystemet til melkeku i Norge.
- Kjenner til hvordan kuas næringsopptak påvirker melkas kjemiske sammensetning.
- Kunnskap om viktige helseutfordringene på storfe, og kunne se sammenhenger mellom driftsforhold, helse og dyrevelferd i storfeproduksjon.
- Kjenner til sentralt forsknings- og utviklingsarbeid innen storfeproduksjonen og kan oppdatere sin kunnskap innenfor fagområdet.
- Har kunnskap om grunnleggende avlsteori generelt og de norske avlsprogrammene på NRF og kjøttferaser spesielt.
Ferdigheter:
- Kan se økonomiske og produksjonsmessige måltall i sammenheng med gårdens driftsopplegg, ressurser og dyreholdet (helse, fôring og oppstalling).
- Kan reflektere over hvordan storfeholdet bør drives for å oppnå god dyrehelse, dyrevelferd og gode økonomiske resultater.
Generell kompetanse:
- Kan planlegge og gjennomføre en driftsanalyse i en storfebesetning, alene eller som del av en gruppe, i tråd med etiske normer.
- Kan anvende faglig kunnskap og resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid til å tolke data fra besetningen for å analysere driftsresultater i en melkekubesetning. Kan videre redegjøre for hva som kan være gode forbedringstiltak, gi faglige råd og presentere dette for andre.
- Kan anvende faglig kunnskap og resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid til å tolke resultater i en grovfôranalyse, samt redegjøre for hva som kan være gode forbedringstiltak når målet er å lage et mest mulig egnet grovfôr til ungdyr, sinkyr, kyr i høglaktasjonen, eller ulike driftsformer i kjøttproduksjon.
- Kan utveksle synspunkter på hva som er god produksjon og drift i storfebesetninger med melk- og kjøttproduksjon.
- Kan utveksle synspunkter på hva som gir god dyrevelferd hos storfe.
- Kan formidle grunnleggende teori om riktig fôring av ungdyr og produksjonsdyr i melk- og kjøttfebesetninger.
Sammensatt vurdering. Alle delene beskrevet under må være bestått/godkjent for å få endelig karakter i emnet.
- Obligatorisk deltakelse - dagsekskursjon. Godkjent/Ikke godkjent. Må være godkjent for fremstilling til muntlig eksamen.
- Arbeidskrav - 1 gruppearbeid. Godkjent/Ikke godkjent.
- Arbeidskrav - 2 innleveringer (individuelt eller gruppe). Godkjent/Ikke godkjent.
- Muntlig eksamen - individuell, teller 100% av karakteren. Vurdering A-F.
Penn, linjal, inntil 2 stk. tospråklige ordbøker og kalkulator.
Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse, er å regne som fusk.
Med overlapp menes en faglig likhet mellom emner med samme faginnhold. Du vil derfor få følgende reduksjon i studiepoeng om du har tatt emner som er angitt under:
HUS305 - Storfeproduksjon og driftsøkonomi - 15 Studiepoeng