Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Storfeproduksjon og driftsøkonomi
HUS305
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Storfeproduksjon og driftsøkonomi

HUS305

Emnet inneholder følgende hovedtema:

  • ulike driftsformer i melk- og kjøttfebesetninger
  • melkekvalitet og prisfastsettelse
  • anvende kunnskap om drøvtyggerens fysiologi, fôrmidler og grovfôrproduksjon ved fôrplanlegging
  • oppdrett av kalv og ungdyr
  • produksjonsresultater og driftsøkonomi
  • driftsanalyse
  • organisering av avlsarbeidet på melkeku og kjøttfe

Emnet er forbeholdt studenter på følgende studieprogram:

  • Husdyrfag - velferd og produksjon, bachelorgradsstudium

Kvalifiserte enkeltemnestudenter kan få adgang dersom det er kapasitet (førstemann til mølla). Ta kontakt med studieveileder. 

Det kreves kunnskaper i husdyrernæring, fôrmidler, anatomi, fysiologi, dyrehelse og økonomi.

Etter fullført emne forventes studentene å ha oppnådd følgende læringsutbytte:

Kunnskap:

  • har kunnskap om hva som er sentrale økonomiske og produksjonsmessige måltall i melk- og storfekjøttproduksjonen, og kan konstatere hva som er gode og dårlige resultater
  • har kunnskap om viktige rammevilkår innen norsk melke- og storfekjøttproduksjon, herunder ressursgrunnlaget på gården, kvoteordningen for melk, markedsregulators rolle, og mulige utfordringer for foredlingsindustrien ved varierende etterspørsel av melke- og storfekjøttprodukter i markedet
  • har kjennskap til historien og det forsknings- og utviklingsarbeid som ligger bak det mest brukte fôrmiddelvurderingssystemet til melkeku i Norge
  • kjenner til sentralt forsknings- og utviklingsarbeid innen storfeproduksjonen og kan oppdatere sin kunnskap innenfor fagområdet
  • har kunnskap om grunnleggende avlsteori generelt og de norske avlsprogrammene på NRF og kjøttferaser spesielt

Ferdigheter:

  • kan se økonomiske og produksjonsmessige måltall i sammenheng med gårdens driftsopplegg, ressurser og dyreholdet (helse, fôring og oppstalling)
  • kan reflektere over hvordan storfeholdet bør drives for å oppnå god dyrevelferd og gode økonomiske resultater
  • har bred kunnskap om drøvtyggerens vomfysiologi og nedbryting og absorbsjon av næringsstoffer gjennom fordøyelseskanalen, og kjenner til hvordan næringsopptak påvirker melkas kjemiske sammensetning
  • kan legge inn riktige forutsetninger og beregne enkle fôrplaner manuelt eller i fôrplanleggingsverktøyet TINE OptiFôr

Generell kompetanse:

  • kan planlegge og gjennomføre en driftsanalyse i en storfebesetning, alene eller som del av en gruppe, i tråd med etiske normer
  • kan anvende faglig kunnskap og resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid til å tolke data fra Kukontrollen og TINE Mjølkonomi for å analysere driftsresultater i en melkekubesetning. Kan videre redegjøre for hva som kan være gode forbedringstiltak, gi faglige råd og presentere dette for andre
  • kan anvende faglig kunnskap og resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid til å tolke resultater i en grovfôranalyse, samt redegjøre for hva som kan være gode forbedringstiltak når målet er å lage et mest mulig egnet grovfôr til ungdyr, sinkyr, kyr i høglaktasjonen, eller ulike driftsformer i kjøttproduksjon
  • kan utveksle synspunkter på hva som er god produksjon og drift i storfebesetninger med melk- og kjøttproduksjon
  • kan utveksle synspunkter på hva som er dyrevelferdsmessig forsvarlig hold av storfe
  • kan formidle grunnleggende teori om riktig fôring av ungdyr og produksjonsdyr i melk- og kjøttfebesetninger
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin. Utgifter tilknyttet kjøring til ikke-obligatoriske øvinger/gårdsbesøk/utferder må betales av den enkelte student.
Forelesninger, øvinger, øvingsoppgaver, studentforelesninger. En viktig del av læringen er knyttet til driftsoppgaven som gjennomføres som en gruppeoppgave med utgangspunkt i en gård med storfeproduksjon. I driftsoppgaven skal studentene bruke den kunnskapen som er presentert i studiet innen storfeproduksjon, økonomi og analyse.
Emnet evalueres årlig av studentene gjennom emne- og studieprogramevalueringer. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering. Alle delene beskrevet under må være bestått/godkjent for å få endelig karakter i emnet.

  • Obligatorisk deltakelse - dagsekskursjon. Godkjent/ Ikke godkjent. Må være bestått for fremstilling til muntlig eksamen.
  • Arbeidskrav - 1 gruppearbeid. Godkjent/ Ikke godkjent.
  • Arbeidskrav - 3 innleveringer (individuelt eller gruppe). Godkjent/ Ikke godkjent.
  • Muntlig eksamen - individuell, teller 100% av karakteren. Vurdering A-F.

Penn, linjal, inntil 2 stk tospråklige ordbøker og kalkulator.

Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.