Emnebeskrivelse for 2022/23
Digital historiefortelling
JOU5001
Emnebeskrivelse for 2022/23

Digital historiefortelling

JOU5001
"Fortelling" er her et vidt begrep, og viser til alle former for framstilling av et tema, en hendelse el.l. der oppbygging og språklige, visuelle og lydlige virkemidler blir brukt på en måte som fremmer god kommunikasjon. Å beherske dette står helt sentralt i alle former for journalistikk og kommunikasjonsarbeid, og omfatter også det å ha et bevisst forhold til sjangerkonvensjoner, kontekst og å kunne utnytte ulike medier og uttrykksformer ut fra bestemte kommunikative hensikter. I dette emnet får studentene innføring i bruken av ulike redskaper for effektiv mediert kommunikasjon i ei profesjonell setting.
"Fortelling" er her et vidt begrep, og viser til alle former for framstilling av et tema, en hendelse el.l. der oppbygging og språklige, visuelle og lydlige virkemidler blir brukt på en måte som fremmer effektiv kommunikasjon. Å beherske dette står helt sentralt i alle former for journalistikk og kommunikasjonsarbeid, og omfatter også det å ha et bevisst forhold til sjangerkonvensjoner, kontekst og å kunne utnytte ulike medier og uttrykksformer ut fra bestemte kommunikative hensikter. I dette emnet får studentene innføring i bruken av ulike redskaper for effektiv mediert kommunikasjon i ei profesjonell setting.

Emnet er obligatorisk for studenter på Master i journalistikk og kommunikasjonsarbeid.

Har du ikke studierett på Master i journalistikk og kommunikasjonsarbeid, kan du søke opptak på enkeltemner. Velg "enkeltemne med spesielle opptakskrav" i søknadsweben.

Krav til opptak for enkeltemnesøkere:

  • Bachelorgrad eller tilsvarende, med et vektet snitt på karakteren "C".
  • Minst to år med relevant yrkespraksis (tilsvarende 100 stilling).
Må være tatt opp på studiet Master i journalistikk og kommunikasjonsarbeid

Kunnskap:
Studenten...

  • har avansert kunnskap innenfor digital formidling og spesialisert innsikt i journalistikk og kommunikasjonsarbeid.
  • har inngående kunnskap om sammenhengen mellom tema, sjanger, målgruppe og medium.
  • har god forståelse av likheter og forskjeller mellom journalistikk og kommunikasjonsarbeid.
  • har grunnleggende kjennskap til lovverk og etikk innenfor fagene.

Ferdigheter:
Studenten...

  • kan bruke relevante metoder og redskaper innen henholdsvis journalistikk og kommunikasjonsarbeid på en selvstendig måte.
  • kan identifisere kontekst, plattform, sjanger og målgruppe.
  • kan formidle bevisst og hensiktsmessig ved hjelp av språk, foto, lyd og video.

Generell kompetanse:
Studenten...

  • kan analysere etikk, lover, regler og normer som regulerer yrkesutøvelsen
  • kan formidle et selvstendig arbeid med forståelse av kontekst, plattform, sjanger, målgruppe.
  • behersker de studietekniske verktøyene som kreves ved nettbasert læring.
Studenter må påregne utgifter til pensum, reise og opphold i forbindelse med samlinger, og følgende utstyr:
Bærbar datamaskin (win/mac), smarttelefon og stillbildekamera med videofunksjon (helst også egen inngang for mikrofon). Det anbefales også å anskaffe programpakken Adobe CC.
Obligatorisk
Emnet legger til rette for ulike læringsaktiviteter og undervisningsmetoder (ansikt-til-ansikt på samlinger og via nettet): Forelesninger og seminarer/webinarer, sjølstudium, instruksjoner i sanntid og som videoopptak, arbeid med teoretiske og praktiske oppgaver individuelt og i grupper, dels med tanke på presentasjon for medstudenter, dels for publisering i studiets nettavis og på sosiale medier.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveisevaluering og sluttevaluering). Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem

• Obligatorisk deltakelse 1 (-/OD): Det er obligatorisk deltakelse på samlinger i dette emnet (første gang 2022 høst). Forutsettes fullført før fremstilling til eksamen/vurdering. Vurderingsuttrykk: Godkjent/Ikke godkjent. Teller 0/100 av karakteren i emnet. 6

• Arbeidskrav (AK). Studentene skal levere tre arbeidskrav, innleveringer av et produkt (max 10 min å lese, se eller lytte til) og et refleksjonsnotat på opp til 3 sider, tre ganger i løpet av høsten.

(første gang 2022 høst). Vurderingsuttrykk: Bestått/ikke bestått. Teller 0/100 av karakteren i emnet.

• Mappeeksamen (MA) Mappeinnlevering av arbeidskravene, revidert etter tilbakemelding, og med reviderte refleksjonsnotater, til sammen opp til 10 sider (+/- 1 side).

(første gang 2022 høst). Vurderingsuttrykk A-F. Teller 100/100 av karakteren.

Alle. Hvis kandidaten bruker automatisk bilde- eller tekstgenerering (ex chatGPT, Midjourney) skal det være oppgitt og diskutert i besvarelsen.