Emnebeskrivelse for 2024/25
Kvantitative forskningsmetoder og statistikk
MET5005
Emnebeskrivelse for 2024/25

Kvantitative forskningsmetoder og statistikk

MET5005
Emnet gir studentene en inngående teoretisk og praktisk kunnskap i kvantitative forskningsmetoder og statistikk. Emnet gir et grunnlag for å forstå og anvende kvantitative metoder som er relevante for fagutvikling og forskning innen helsevitenskap. Emnet gir en fordyping i kvantitative forskningsmetoder og design. Det gis en innføring i sentrale framgangsmåter for innsamling og analyse av kvantitative data. Emnet behandler sentrale aspekter ved etablering av utvalg, målinger, eksperiment og surveydesign, kvantitativ dataanalyse og statistisk bearbeiding. Det vil bli gitt en innføring i, og praktisk anvendelse av dataverktøyet SPSS.

Kunnskap:

  • Har inngående kunnskap om grunnleggende begreper i kvantitativ metode. Har avansert kunnskap om ulike kvantitative forskningsdesign og -metoder
  • Har inngående kunnskap i bruk og tolkning av statistikk

Ferdigheter:

  • Kan anvende kunnskap om ulike kvantitative design og metoder på en selvstendig måte innen helsevitenskap.
  • Kan formulere egne og forskbare problemstillinger innen helserelaterte tema, og bidra med faglige innspill i kvantitativ forskning,
  • Kan analysere og redegjøre for ulike statistiske mål
  • Kan forholde seg kritisk og gjennomføre noen grunnleggende statistiske tester, samt formulere faglige resonnementer/konklusjoner basert på statistiske funn.

Generell kompetanse:

  • Kan forholde seg kritisk og redegjøre for styrker og svakheter ved ulike kvantitative forskningsdesign
  • Kan kritisk analysere vitenskapelige artikler/publikasjoner som anvender kvantitative design og metoder
  • Kan ved hjelp av kvantitativ forskning bidra til nytenking og innovasjonsprosesser innen eget fagområde i tråd med FNs bærekraftsmål om å sikre god helse og fremme livskvalitet for alle.
  • Kan anvende fagområdets terminologi,og nyttegjøre seg et av et dataverktøy for statistiske analyser.

Ingen kostnader utover semesteravgift og pensumlitteratur.

Studentene må disponere egen bærbar pc hvor statiistikk-programmet kan SPSS installeres

Obligatorisk emne for alle studenter på Master i helsevitenskap

Samlingsbasert. Samlingene gjennomføres som fysiske forelesninger, fremlegg og praktiske øvelser med tilbakemelding fra medstudenter og lærere. Undervisningsformer som benyttes: Forelesninger, seminarer, gruppearbeid og praktisk ferdighetstrening.

I forkant og etter samlingene forventes selvstudie og arbeid med arbeidskrav.

Evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser. Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringsystem.

Obligatoriske arbeidskrav (AK)

Det inngår to arbeidskrav i dette emnet, det ene individuelt, og det andre i gruppe. Begge arbeidskravene må være godkjent før endelig karakter i emnet gis. Vurderingsuttrykk godkjent/ ikke godkjent.

AK 1 - Arbeidsoppgave

I denne arbeidsoppgaven legges det opp til at studentene benytter seg av et statistisk analyseverktøy, feks SPSS. Individuell innlevering.

AK 2 - Artikkelpresentasjon

Studentene er delt inn i grupper. Hver gruppe skal kritisk vurdere og presentere en vitenskapelig artikkel med kvantitativ design (får en oppgave med å lese, evaluere, analysere og presentere problemstilling og forskningsfunn fra en kvantitativ artikkel fra helsefeltet).

Arbeidskravene må være godkjent for å få endelig karakter i emnet. Godkjente obligatoriske aktiviteter er gyldige i tre påfølgende semestre.

Hjemmeeksamen

Individuell, 5 dager. Vurderingsuttrykk: A-F.

Eksamensbesvarelsen skal alltid utarbeides av kandidaten selv. For mer informasjon om ChatGPT eller lignende kunstig intelligens - samt kildehenvisning, ureglementert samarbeid og plagiering: Se Retningslinjer for eksamenskandidater ved Nord universitet- rektorvedtak 16.05.23 https://www.nord.no/student/eksamen

Eksamensbesvarelse kan leveres på et skandinavisk språk eller engelsk.

To sensorer (en intern fra Nord og en ekstern)

Alle hjelpemidler