Acting and devising 2
ACTING AND DEVISING 2 består av 6 praktiske emner: SKUESPILL, BEVEGELSE, STEMME, MUSIKK og UTFORMING. Fagene følger en felles progresjon med studenter som jobber praktisk.
Kurset fremmer eksperimentering drevet av nysgjerrighet, mot og humor. Studentene oppfordres til å prøve ut ideer og akseptere både suksess og fiasko som en del av læringsprosessen.
AKTUELL
ACTING består av improvisasjonstimer for å utvikle skuespillerferdigheter og kreativitet.
I første del av kurset utforsker improvisasjonsklasser dyr, ekspressive masker, Laval-masker og studentens maske for å utvikle fysiske og spilleferdigheter som fører frem til å skape originale karakterer og situasjoner. Dette arbeidet bygger på improvisasjonsferdighetene til å lytte, reagere og utvikle situasjoner gjennom lek.
I andre del av kurset utvikles skuespillerferdigheter med gjenstander, scenerom og musikk. Disse ferdighetene går inn i å forme en sekvens av scener som viser en lengre historie med endringer av scener.
I tredje del av kurset utvikles alle skuespillerferdigheter i et lengre uttenkt prosjekt. Studentene jobber i grupper i 6 uker for å forske, utvikle og utføre et originalt arbeid.
STEMME og BEVEGELSE
I Stemme og bevegelse utvikler studentene funksjonell og uttrykksfull bruk av stemme og kropp til skuespill og fremføring.
MUSIKK
I musikk arbeider elevene med grunnleggende musikalske ferdigheter. Ensemblesang, og ensemblemusikk ved bruk av rytme, lytting, gehør og grunnleggende komposisjon. Klassene er praktiske og fungerer gjennom en fysisk metode som ikke krever noen teoretiske forkunnskaper.
UTFORMING
I UTFORMING følger elevene en sekvens av utformingsoppgaver som bygger opp kunnskap om hvordan man kan skape engasjerende og originale scener. Utformingsarbeidet gir studenten en kreativ måte å foredle sine skuespillerferdigheter og utvikle utformingsmetoder. De utformede scenene danner grunnlaget for å evaluere studentens fremgang og er et punkt for kritisk refleksjon over teorien og praksisen for utforming. I andre halvdel av kurset gis oppgaver for å lage narrative strukturer som forteller en lengre historie på ulike steder. Elevene utforsker å bruke forskjellige kilder for å lage korte stykker. For eksempel noveller, historiske hendelser, malerier, nyhetsreportasjer, gjenstander. Kursets siste og lengste oppgave er viet til å lage et ensembleutformet show som vises for publikum. Elevene lager et originalt skuespill basert på en periode med oppslukende observasjon av et virkelig sted. For eksempel et aldershjem, en restaurant, en kirke, en barneskole, flyktningeutdanningssenter, en lokal bar osv.. Det utformete showet er inspirert av deres forskningserfaring til et virkelig sted.
Alt praktisk arbeid ledsages av tilbakemeldinger og kritisk refleksjon over både det kunstneriske arbeidet og arbeidsprosessen.
Kunnskap
Studenten:
Har en grunnleggende forståelse for å fungere som en legemliggjort prosess.
Har erfaring og finere bevissthet om hvordan bevegelse og kroppsspråk skaper dramatisk lek.
Har en grunnleggende forståelse for hvordan man leker med rom, tid, relasjoner, handling, reaksjon, rytme, timing, skalaer, balanse og ubalanse.
Har en grunnleggende forståelse av anatomi og funksjonalitet i stemme og bevegelse, og en bevissthet om deres personlige styrker og svakheter.
Har en grunnleggende forståelse for hvordan man aktivt forsker og fantasifullt engasjerer seg i handlingsmetoder, alene og i grupper.
Har en grunnleggende forståelse for hvordan man kan samarbeide for å utforske emnet skuespill.
Forstår hvordan åpenhet, nysgjerrighet og pågangsmot legger til rette for læring og kvalitet i skuespillerarbeid.
Har en grunnleggende kunnskap om hvordan man kan samarbeide i ensemble.
Har en grunnleggende kunnskap om hvordan man bruker lek og skuespill for å utvikle en scene.
Kjenner til forskning og utvikling innen det kunstneriske feltet og har bevissthet om tverrfaglig påvirkning innen kunsten.
Har en grunnleggende kunnskap om hvordan man oppdaterer sin kunnskap om det kunstneriske feltet.
Har kunnskap om kreative prosesser innen musikk.
Har kunnskap om musikkens funksjon i teater og film.
Ferdigheter
Studenten:
Kan spille alene og sammen med andre på scenen intuitivt og sannferdig.
Kan bruke ikke-verbal kommunikasjon, bevegelse og stemme for å samhandle med rommet og andre partnere i improvisert lek og tekstlek.
Kan leke med masker.
Kan bruke observasjon og fantasifull identifikasjon som en handleprosess.
Kan utvikle en karakter fra ulike kilder: bevegelse, tekst, psykologi og identifikasjon med elementer og materialer.
Kan improvisere og utforske tenkte situasjoner individuelt og sammen med andre.
Kan legemliggjøre tanker, følelser og intensjoner fysisk og vokalt.
Kan plassere stemmen sin (pustestøtte).
Kan bevege seg effektivt og trygt.
Kan bruke artikulerte bevegelser og leke med øyeblikkets dynamikk.
Kan gjøre grunnleggende akrobatikk og scenekamp.
Kan frigjøre unødvendig spenning i bevegelse og vokalarbeid.
Kan håndtere gruppedynamikk for å skape et godt arbeidsmiljø.
Kan bruke lytteferdigheter til å forstå andres ideer.
Kan formulere og uttrykke sin egen idé tydelig.
Kan komme med kreative forslag med sine skuespillerferdigheter.
Kan bruke sine kritiske refleksjoner for å finne kreative løsninger i skuespillet. Sang i ensembler.
Kan synge med teknikk og stemmepleie.
Kan holde tiden i rytmer.
Kan oppnå musikalske fremføringsoppgaver i grupper.
Kan fremføre musikalsk materiale.
Kan komponere musikkmateriale.
Generell kompetanse
Studenten:
Vet hvordan man forbereder seg mentalt, vokalt og fysisk for å være klar til å improvisere, tenke ut, øve eller opptre.
Vet hvordan man opprettholder et bevissthetsnivå og lytter til arbeid effektivt.
Vet hvordan man jobber som en del av en gruppe med å utforske tema gjennom improvisasjon.
Kan leke ved hjelp av bevegelse, tekst, psykologi og identifikasjon med elementer og materialer.
Vet hvordan man utvikler skjelettjustering for effektivitet i bevegelse og stemme.
Kan jobbe som en del av teamet for å tenke, planlegge, lage og utføre en kort scene.
Kan utveksle synspunkter og erfaringer, og bidra til deling av kunnskap, nytenkning og innovasjon.
Har innsikt i kunstnerisk produksjons etikk.
All undervisning foregår på campus. Arbeidet utføres som hel klasse, i grupper og individuelt.
Undervisningen er organisert i vanlige ukentlige arbeidsøkter og utvidede arbeidsøkter i forbindelse med presentasjoner. Arbeidsperioder utenfor oppsatt tid må påregnes i bestemte perioder.
Læringstilnærmingen bruker en induktiv/problemløsningsmetode. Alle oppgaver begynner med en utfordring, provokasjon eller grunnstoff, og det er studentenes ansvar å finne en sammenheng i form av en scenisk presentasjon basert på de rammer, begrensninger og materialer som er blitt enige om.
Undervisningsmetoder
Bevegelse:
Regelmessig undervisning hvor elevene utforsker og utvikler kroppens forhold til rom, fantasi og samhandling.Gjennomført gjennom gitte øvelser, teknikker og oppgaver.
Skuespillerteknikk:
Regelmessig undervisning der studentene utforsker og utvikler ferdigheter i skuespill og scenekunstproduksjon innenfor bestemte temaer.Klassene fokuserer på improvisasjon, stilistisk analyse og tildelte oppgaver.
Stemme:
Regelmessig undervisning hvor elevene utforsker og utvikler stemmebruk i forhold til rom, fantasi, samhandling og tekstbruk.Inkluderer ulike øvelser, teknikker og tildelte oppgaver.
Oppdrag
Presentasjon og iscenesatt fremføring av arbeid med tilhørende tilbakemeldinger og refleksjon.Oppgaveløsning og ferdighetstrening uten veiledning.
Obligatorisk oppmøte
Arbeidet i faget foregår primært med hele klassen eller i grupper, hvor alles deltakelse og bidrag er vesentlig for utviklingen til hver enkelt. Av denne grunn har faget obligatorisk oppmøte.
Nord universitet jobber kontinuerlig med å forbedre kvaliteten på studiene. I dette arbeidet jobber vi tett med studentene: ved at studentene deltar i evalueringen av både de enkelte emnene og studiet som helhet. Evaluering i hvert kurs vil finne sted av:
Ved oppstart av et emne: forventningsavklaring mellom foreleser og studenter
Løpende evaluering gjennom semesteret
Sluttvurdering
En helhetlig evaluering av studiet skjer på jevnlige møter mellom representanter for studentene og studieledere ved Nord universitet. Studentene oppfordres også til å delta i de sentrale kvalitetsundersøkelsene.
1. semester: Praktisk eksamen (PE). Gruppeeksamen (sceneprestasjon) med individuell vurdering. Varighet på opptil seks timer. Karakter: Bestått/Ikke bestått. Teller 100/100.
Obligatorisk oppmøte (OD) i undervisning, minimum 90 %, og i avtalte studentledede aktiviteter. Obligatorisk fremmøte må være godkjent for å få endelig karakter i emnet. Teller 0/100.
Arbeidskrav (AK)12 praktiske arbeidskrav. Scenepresentasjoner er arbeidskrav i løpet av studieåret. Arbeidskrav må være godkjent for å få sluttkarakter i emnet. Karakter: Godkjent/Ikke godkjent. Teller 0/100.