
Ernæring
Er du interessert i ernæring og kosthold? På dette studiet kan du fordype deg i helsefremmende ernæring og bærekraftig kosthold på masternivå.
Om studiet
Ernæringsmessig riktig kosthold spiller en vesentlig rolle både som grunnlag for god helse, og som forebygging og behandling av en rekke sykdommer og helserelaterte plager. I studiet vektlegges samfunnsernæring med fokus på helsefremmende og bærekraftig kosthold.
Studiet er på masternivå.
Hva kan du jobbe som?
Du kan veilede i spørsmål om sammenhengen mellom kosthold og helse, både for enkeltpersoner og ulike befolkningsgrupper. Kompetansen gir deg mulighet til å jobbe for å fremme folkehelse og øke kunnskapen om ernæring og helse hos private og kommunale instanser, f.eks. gjennom undervisning og kursing. Du kan også drive med utviklingsarbeid innen ernæring, mat og helse.
Hvordan foregår undervisningen
Nettbasert undervisning, både synkron og asynkron.
Det gjennomføres to nettsamlinger a 1 dag per semester. Disse samlingene har ikke obligatorisk oppmøte. Følgende dato og tidspunkt er satt for nettsamling (med forbehold om at det kan komme endringer tilknyttet tidspunkt):
- Nettsamling 1: torsdag 11.september 2025, kl.0900-1300
- Nettsamling 2: torsdag 30.oktober 2025, kl.0900-1300
Hjemmeeksamen har en varighet på 1 uke og vil pågå i uke 48 (24/11-01/12).
På de digitale nettsamlingene kan studentene delta aktivt gjennom diskusjon i grupper og i plenum. Øvrig undervisning innebærer primært asynkron undervisning som studentene kan følge når det passer. Undervisningen vil ta opp sentrale tema fra emneplanen, men for å oppnå læringsutbyttet i studiet forutsettes i tillegg stor grad av selvstudium for å fordype seg innen de ulike tema.
Grunnlaget for opptak er bachelorgrad eller tilsvarende grad på minimum 180 studiepoeng.
Poengberegning og rangering
Ved flere kvalifiserte søkere enn studieplasser rangeres søknadene ut fra et vektet gjennomsnitt av opptaksgrunnlaget. Du kan lese mer om poengberegning og rangering her: https://www.nord.no/rangering-av-sokere
Kunnskap
Kandidaten
- har inngående kunnskap om ernæring, kosthold og mat, dens betydning for individ og samfunn, også i et bærekraftig perspektiv
- har inngående kunnskap om de viktigste ernæringsutfordringene i Norge, i ulike faser i livet, og sett i lys av samfunnsmessige forhold
- kan anvende kunnskap om ernæring, kosthold og mat i undervisning og formidling
- kan identifisere og analysere ernæringsmessige faktorer som hemmer og fremmer helse
- kan analysere faglige problemstillinger med utgangspunkt i fagområdets plass i samfunnet
Ferdigheter
Kandidaten
- kan analysere og forklare ulike faktorer og samfunnsmessige forhold som påvirker kostholdet og matvarekvaliteten, herunder matproduksjon, - og forbruk i et bærekraftig perspektiv
- kan anvende egnede metoder for å kartlegge kosthold på individ-, gruppe- og befolkningsnivå og planlegge kosthold og menyer i tråd med nasjonale kost- og ernæringsanbefalinger for ulike grupper i befolkningen
- kan bruke relevante teorier og metoder for å planlegge og gjennomføre ernæringstiltak på individ-, gruppe- og befolkningsnivå
- kan arbeide selvstendig med praktisk og teoretisk problemløsning med utgangspunkt i kunnskap om kostholdets betydning for å fremme god helse, på individ- og gruppenivå
- kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder, samt anvende nasjonal og internasjonal litteratur for å strukturere og formulere faglige resonnementer
Generell kompetanse
Kandidaten
- kan kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor fagområdet, både med fagpersoner og til allmennheten
- kan bidra til nytenking i arbeid med helsefremmende kosthold
- kan analysere relevante fag-, yrkes- og forskningsetiske problemstillinger