
Helseinnovasjon i praksis
Emnet Helseinnovasjon i praksis er utviklet av Handelshøgskolen ved Nord universitet og Engage i samarbeid med Inovacare.
Om studiet
Helse - og omsorgstjenestene står ovenfor mange små og store og utfordringer. Behovene for helsetjenester er i endring, forventningene til kvalitet og sikkerhet øker, samtidig som det er knapphet på ressurser. Innovasjon og teknologi er en sentral del av arbeidet for å kunne håndtere disse utfordringene, og her er helse- og omsorgspersonell viktige endringsagenter. Ansatte i helsetjenestene er de som står nærmest behovene, både på pasient- og systemnivå. Det trengs både ledere og ansatte i helsesektoren som kan identifisere og ta tak i nye muligheter, gjennomføre innovasjons-prosesser, og skape engasjement for endring hos sine kollegaer.
Helseinnovasjon i praksis gir deltakerne grunnleggende kunnskap om innovasjon og utvikling i helsesektoren, samt verktøy for hvordan man kan identifisere utfordringer og gjøre de om til muligheter gjennom et innovasjonsperspektiv. Deltakerne får både innsikt i teori om innovasjon samt praktisk erfaring gjennom aktiv deltakelse i tverrfaglig/tverrprofesjonelt teamarbeid.
- Fysisk samling ved Campus Helgeland, Mo i Rana 29-30. april.
- Digital samling, 12-13. mai.
Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse, i tillegg til minst to års arbeidsfaring. Informasjon om dette dokumenteres.
Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.
Hvis det er flere søkere enn studieplasser rangeres kvalifiserte søknader etter tidspunktet du har dokumentert at du er kvalifisert til studiet.
Opptaket kan stenge for nye søknader når studiet er fulltegnet
Kunnskap
- Kunnskap om betydningen av innovasjon i helsesektoren, herunder hvordan innovasjon kan komme til nytte i kliniske sammenhenger for pasienter, helsepersonell og samfunnet for øvrig
- Kunnskap om interne og eksterne drivkrefter for innovasjon, samt hva som kjennetegner en innovativ organisasjonskultur
- Kunnskap om hvordan innovasjonsprosesser kan initieres, gjennomføres og evalueres
- Kunnskap om barrierer for innovasjon og endring i helsesektoren, og om hvordan disse kan møtes
- Kunnskap om utvikling av produkter og tjenester, og identifisering av nye mulighets- og forbedringsområder
- Kunnskap om idevurdering, støtteapparater og virkemidler for innovasjon
- Kunnskap om hvordan ledere kan skape en kultur for innovasjon og legge til rette for at ansatte kan bidra til utvikling og forbedring
Ferdigheter
- Kunne analysere interne og eksterne drivkrefter for endringer som påvirker helse- og omsorgssektoren, og identifisere behov for endring og fornyelse
- Ha evne til å håndtere endringer og usikkerhet i en organisasjon
- Ha evne til å identifisere og ta tak i utfordringer og muligheter innen en organisasjon gjennom et «entreprenørielt tankesett»
- Kunne finne og bruke relevante verktøy for innovasjon
- Forstå lederens rolle i endring, og hvordan lederen gjennom kommunikasjon og involvering skaper forståelse og engasjement for endring blant ansatte
- Kunne bruke innovasjonsmetoder til å styrke samhandling på tvers av profesjoner og nivåer i organisasjonen
Generell kompetanse
- Problemløsning gjennom aktiv tilnærming
- Arbeid med innovasjonsprosjekt i team (det er mulig å ta utgangspunkt i eget prosjekt)
- Kommunikasjon, presentasjon og formidling i innovasjonsprosesser
- Strategisk tilnærming til innovasjon, herunder hvordan innovasjon kan forankres i organisasjonens mål og utviklingsstrategi
Helseinnovasjon i praksis er et emne utviklet av Handelshøgskolen ved Nord universitet og Engage, i samarbeid med Inovacare. Inovacare er en innovasjonsarena for helseløsninger som fremmer digital helseinnovasjon gjennom partnerskap mellom helsetjenester, næringsliv, forskningsmiljøer og andre aktører. Kurset har som mål å inspirere og styrke helsepersonells innovasjonskompetanse, slik at de lettere kan identifisere og drive brukerdrevet innovasjon i sin arbeidshverdag.
>> Utdanner fremtidige endringsagenter i helsesektoren (inovacare.no)
Studieavgift kr. 2950,-
I tillegg kommer semesteravgift og utgifter til pensumlitteratur. Utover studie- og semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer datamaskin og annet utstyr for å delta.
Lov om angrerett gjelder fra du har fått tildelt studieplass.
Det er 14 dagers angrerett jf Angrerettloven kapittel 6. Ved å benytte angreretten innen fristen, bortfaller krav om betaling av avgifter.
