
Husdyrfag - velferd og produksjon
Bli med på å utvikle morgendagens landbruk og sikre trygg og bærekraftig matproduksjon!
Om studiet
Er du interessert i dyr, dyrevelferd eller hvordan vi skal produsere maten vår i framtida? Eller har du lyst til å være med på å utvikle morgendagens landbruk? Da er dette studiet for deg.
Samfunnet vårt gjennomgår store endringer og matvaresikkerhet blir stadig viktigere. Hvordan vi produserer maten vår og hva vi ser på som god dyrevelferd - både for produksjonsdyr og kjæledyr - er i stadig utvikling. Ny teknologi, som for eksempel roboter, virtuelle gjerder, droner og big data, gir nye muligheter og fører til smartere matproduksjon. Samtidig gjør klimaendringer at landbruket utfordres til å finne nye og mer klimavennlige løsninger.
Kunnskap om dyr, dyrevelferd, teknologi og klima blir dermed viktig for at vi i framtida skal kunne produsere trygg mat og nok mat på en bærekraftig måte.
Hva kan du jobbe som?
Studiet gir kompetanse for arbeid innen
- rådgivning- og konsulenttjenester
- utviklings- og informasjonsarbeid
- driftsledelse
- innovasjon og entreprenørskap
- planlegging og mekanisering av bygninger for husdyr
- eget husdyrhold
- undervisning (dersom du i tillegg har pedagogikk)
Kandidater fra husdyrstudiet jobber f.eks. i bedrifter innen dyrehold eller matproduksjon, i landbrukets fagorganisasjoner, i offentlig forvaltning (Statsforvaltere, kommuner, landbruksdirektoratet, m.fl.), hos fôr- og utstyrsleverandører til landbruket, på eget gårdsbruk, på naturbruksskoler og i frivillige organisasjoner .
Utenlandsopphold
Landbruk er ei internasjonal næring. For videre utvikling av norsk landbruk er det viktig å utveksle erfaringer og kompetanse med internasjonale fagmiljøer. Vi oppfordrer derfor våre studenter til å studere et semester i utlandet.
Studiet er tilrettelagt for utveksling i fjerde semester. For studenter på Bachelor i Husdyrfag – velferd og produksjon er det særlig aktuelt å reise til utvalgte universiteter i Sverige (Swedish University of Agricultural Sciences), Nederland og USA.
Ta kontakt med internasjonal koordinator på fakultetet, Jose de Pool, for å høre mer om mulighetene dine
Videre utdanning
Opptak til studieprogrammet krever Generell studiekompetanse.
Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse
Realkompetanse:
- Arbeid innen jordbruk, skogbruk, veterinær-/dyreklinikk, service- og foredlingsbedrifter tilknyttet landbruket, landbrukets fagorganisasjoner, offentlig landbruksforvaltning og andre relaterte næringer/organisasjoner.
- Skoler med relevant linje/fag i forhold til utdanningen er for eksempel grønne fag, økonomisk-administrative fag og tekniske fag.
Videre gjelder følgende faglige krav:
- Matematikk fra Vg1
- Naturfag fra Vg1
Kunnskaper
Etter fullført studium skal kandidaten
- ha bred kunnskap om husdyras anatomi og fysiologi, helse, velferd og produksjon
- ha bred kunnskap om produksjonsøkonomi og bygningsløsninger innen husdyrproduksjonene, og om sentrale klimaspørsmål tilknyttet landbruket
- ha kunnskap om offentlige lover og forskrifter som er viktige for husdyrholdet
- ha bred kunnskap om rammevilkårene for norsk landbruk og næringa sin betydning for samfunnet
- kjenne til viktig forsknings- og utviklingsarbeid innen husdyrproduksjon og kunne oppdatere sin kunnskap innen det landbruksfaglige området
Ferdigheter
Etter fullført studium skal kandidaten
- kunne anvende faglig kunnskap og resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid på landbruksfaglige problemstillinger
- kunne reflektere over hvordan husdyrhold bør drives for å oppnå god dyrevelferd og godt økonomisk resultat
- kunne finne, vurdere og henvise til fagstoff for å belyse landbruksfaglige problemstillinger
- kunne bruke ulike verktøy og uttrykksformer for å analysere, planlegge og presentere optimale driftsopplegg for ulike husdyrslag
Generell kompetanse
Etter fullført studium skal kandidaten
- ha god innsikt i og forståelse for fag- og yrkesetiske problemstillinger knyttet til husdyrvelferd og -produksjon
- kunne planlegge og gjennomføre større, varierte arbeidsoppgaver, alene eller som del av en gruppe, i tråd med etiske normer
- kunne innhente, kvalitetssikre og bruke relevant informasjon i en faglig sammenheng og presentere dette for andre
- kunne utveksle synspunkter og erfaringer innen fagmiljøet og derigjennom bidra til utvikling av et lønnsomt husdyrhold basert på god dyrevelferd
- kjenne til nyskaping og nyskapingsprosesser og kunne relatere dette til tradisjonell landbruksdrift og til tilleggsnæringer på gårdsbruk