Skiløper som skøyter.
Årsstudium

Idrett

Meråker

Er du idrettsutøver på høyt nivå innen langrenn eller skiskyting? På dette årsstudiet i idrett kan du trene, konkurrere og studere samtidig. 


Om studiet

Studiet er tilrettelagt for deg som er på eller vil nå et høyt nivå innen langrenn, skiskyting eller randonee som utøver eller trener. Dette er et fleksibelt studium i idrett der undervisningen er digital og samlingsbasert.

Studiet gir deg teoretisk og praktisk kompetanse for å utvikle deg til et høyt internasjonalt nivå og samtidig en utdannelse som kvalifiserer til å jobbe som trener i klubb, krets og landslagsnivå. Studiet kombinerer teori og praksis som gir en helhetlig forståelse av forhold som påvirker deltagelse, utvikling og læring på alle nivå fra barneidrett til toppidrett. Det vektlegges utvikling av praktisk-pedagogisk kompetanse, samt kritisk tenking rundt dagens beste praksis, teori og trenerrollen.

Det unike med studiet er det faglige knyttes nært opp til din utvikling som utøver og skreddersys for at du skal kunne kombinere toppidrett og studier.

Hva kan du jobbe som?

Utdanninga gir grunnleggende kvalifikasjoner for ulikt trenerarbeid i organisert og uorganisert form (f.eks. treningssenterbransjen) samt annet arbeid relatert til idrett, prestasjonsutvikling, fysisk aktivitet og folkehelse.


All obligatorisk aktivitet legges utenom konkurransesesong og alle studentene får individuelle prestasjonsutviklingsplaner der studiedagene i Meråker settes opp i samarbeid mellom student, studieveileder og trener.

Studentene tilbys også tre frivillige treningssamlinger. To avholdes i Meråker og en gjennomføres som en tidlig snøsamling eller som en samling høyden i Mellom-Europa.

Opptak

Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse.

Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.

Studenter som blir tatt opp til Årsenhet i idrett, tilrettelagt for toppidrettsutøvere ved Nord universitet, Meråker, oppfordres til å søke studieprogrammet Ferdighet og prestasjonsutvikling. Dette programmet går parallelt med årsenheten, utgjør 30 studiepoeng og er en naturlig forlengelse av denne. Kombinasjonen av de to kursene gir studentene en helhetlig forståelse av ferdighet og prestasjonsutvikling innen idrett, spesielt i langrenn, skiskyting og randonee.

Krav om politiattest

Det kreves ikke politiattest for studiet.

Admission

Admission to the programme requires general university admission qualifications.

Applicants who do not have general university qualifications and are 25 years or older may apply for admission based on prior learning and work experience (realkompetanse).

Students admitted to the one-year sports programme tailored for elite athletes at Nord University, Meråker, are encouraged to apply for the Skill and Performance Development programme. This programme runs parallel to the one-year sports programme, awards 30 ECTS credits, and serves as a natural extension. The combination of these two courses provides students with a comprehensive understanding of skill and performance development in sports, particularly in cross-country skiing, biathlon, and ski mountaineering.

Idrett årsstudium kan kvalifisere for opptak til en bachelor i idrettsvitenskap.

Ferdighet og prestasjonsutvikling i idrett, 30 stp, anbefales å tas samtidig som årsenhet i idrett.

Det er også mulig å ta bachelorfordypning i idrett, 30 stp, etter avsluttet årsstudium. I tillegg til de 120 studiepoengene som tilbys i Meråker, er det mulig å ta idrettsemner (60 stp) ved Nords øvrige studiesteder som til sammen vil utgjøre en bachelorgrad i idrett (180 stp).

Årsstudiet kan også tas som del av en selvvalgt bachelorgrad/fagbachelorutdanning. Du vil da kvalifisere for opptak til Kroppsøvings- og idrettsvitenskap mastergradsstudium ved Nord universitet, Levanger, eller mastergradsstudier ved andre institusjoner. 30 studiepoeng kan innpasses som skolerelevant fag i grunnskolelærerutdanningene.

En kandidat med Idrett årstudium fra Nord universitet har ved endt utdanning:

KUNNSKAP

Kandidaten:

  • har grunnleggende samfunnsvitenskapelige og naturvitenskapelige kunnskaper innenfor fagområdet idrett og fysisk aktivitet.
  • har grunnleggende tverrfaglig kunnskap om idretten som kultur- og forskningsområde.
  • har grunnleggende kunnskap om rammebetingelser som påvirker læring hos individet og i grupper.
  • har grunnleggende kunnskap om generelle og spesifikke faktorer som kan påvirke utøvere og trenere i treningskonteksten.

FERDIGHETER

Kandidaten:

  • Kan, med utgangspunkt i grunnleggende kunnskap, planlegge, gjennomføre og grunnleggende analysere trening, alene og i samarbeid med andre.
  • Kan på et grunnleggende nivå identifisere og arbeide systematisk med ferdigheter nødvendige for prestasjonsutvikling i idrett.
  • Kan utvikle egenferdighet i utvalgte idretter.
  • Kan på et grunnleggende nivå motivere og veilede utøvere, og tilpasse trening til utøvernes ferdigheter og evner, interesser og sosiale og kulturelle bakgrunn.

GENERELL KOMPETANSE

Kandidaten:

  • Har grunnleggende innsikt i relevante fag- og etiske problemstillinger.
  • Kan på grunnleggende nivå formidle sentralt fagstoff muntlig og skriftlig, delta i faglige diskusjoner innenfor fagområdet og dele sine kunnskaper og erfaringer med andre.
  • Har grunnleggende evner og ferdigheter som fremmer faglig refleksjon

I løpet av studiet må det påregnes kostnader til semesteravgift, pensumlitteratur og nødvendig trenings- og turutstyr. Studiets egenart krever at det brukes ulike praktiske læringsarenaer. Det må derfor også påregnes kostnader for transport til de disse praktiske læringsarenaene på studiestedet definert som Meråker kommune. Studentene er selv ansvarlig for transport til praktiske læringsarenaer i Meråker kommune. Fakultetets ordninger for refusjon av transportkostnader gjelder for undervisning utenfor studiestedet/kommunen.

Dette studiet er spesielt tilrettelagt for toppidrettsutøvere. Det er en avgift for individuell toppidrettstilrettelegging. Avgiften dekker tilgang til styrkerom, haller, langrennsløyper, rulleskiløyper samt tilgang til andre anlegg i tilknytning til studiested. Avgiften dekker også daglig treningsoppfølging, oppfølging på to samlinger og tilgang til testlab med blant annet spesial tredemølle for ski, samt video og datautstyr nødvendig for teknikkanalyse. Avgiften for toppidrettstilrettelegging er samlet kr 44 000,- for 4 semester.